İzmir Büyükşehir'de ihale usulsüzlüğü ve görevsiz müdürler sayıştay raporunda
Sayıştay Dairesi Başkanlığı'nın, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile ilgili 2023 yılı raporunu açıklaması, kentte deprem etkisi yarattı. Belediyeye ait tüm şirketlerin zarar etmesinden, çalışmadan maaş alan şube müdürlerine kadar, onlarca skandal ortaya çıktı.
Sayıştay, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2023 yılına ait faaliyetlerini mercek altına aldı. Belediye projelerinde usulsüzlükler ve mali kayıplara işaret edilen raporda, ihale süreçlerinden mali kayıplara kadar çok sayıda olumsuz bulguya yer verildi.
Raporda, Buca Metrosu ihale sürecinde belediyenin maddi zarara uğradığı belirtildi. En düşük teklif yerine bir sonraki en düşük teklifi veren firmaya ihale verilmesi sonucunda ihale sürecinin yargıya taşındığı ve ardından firmanın davadan feragat ettiği bildirildi. Sayıştay, ihalenin saydamlık ve güvenilirlik ilkelerine aykırı olduğunu ve sorumlu kamu görevlileri hakkında adli ve idari işlemlerin başlatılması gerektiğini vurguladı.
GÖREVSİZ ŞUBE MÜDÜRLERİ DİKKAT ÇEKTİ
Sayıştay, Genel Sekreterlik biriminde kadrosu olan beş şube müdürünün maaş aldığı halde fiilen bir görev üstlenmediğini tespit etti. Rapor, kadrosu şube müdürlüğünde olan bu kişilerin kadrolarına uygun görevlere atanması ya da uygun kadrolara geçirilmesi gerektiğine işaret etti.
ESHOT’UN 2023 YILI ZARARI 1,7 MİLYAR TL'YE ULAŞTI
ESHOT’un 2023 yılında 1 milyar 738 milyon TL zarar ettiği açıklandı. Belediye tarafından ESHOT’a yapılması gereken 20 milyon TL’lik ödeme ise gerçekleştirilmedi. Yolcu bilgilendirme sistemleri için yatırılması gereken bu tutarın 2023 sonu itibarıyla halen ödenmemiş olduğu belirtildi.
İZSU’DA YÜKSEK CEZALAR VE ATIK SU SORUNLARI
İZSU'nun 2023 yılı gelirinin 9,2 milyar TL, giderinin ise 8,6 milyar TL olduğu rapor edildi. Ancak, 37 atık su arıtma tesisinin çevre izni olmadığı için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 4,6 milyon TL ceza kesildi. Ayrıca, 15 atık su arıtma tesisinin yasal deşarj limitlerini aştığı için İZSU’ya 7,4 milyon TL ek ceza verildi.
KREDİ KARTI KULLANIMINDA USULSÜZLÜK
Şirket kredi kartlarının amacına uygun kullanılmadığı ve üçüncü şahıslar tarafından harcamalar yapıldığı tespit edildi. Raporda, Yönetim Kurulu Başkanı adına tanımlı kredi kartı ile farklı şehirlerde aynı anda harcama yapıldığına dair şüphe uyandıran durumlar açıklandı. Sayıştay, kredi kartı harcamalarının ilgililerinden tahsil edilmesini ve şirket kaynaklarının korunması için kredi kartı kullanımının sonlandırılmasını tavsiye etti.
Sayıştay raporunda, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve bağlı şirketlerinin mali ve yönetimsel sürdürülebilirlik adına bundan sonra daha şeffaf ve yasal çerçevede hareket etmesi gerektiği vurgulandı.