İzmir Büyükşehir'den destekli istihdam ofisi: Nöro-Çeşitli gençlere umut oldu
İzmir Büyükşehir Belediyesi, nöro-çeşitli gençler için iş olanakları yaratarak istihdama yeni bir boyut kazandırıyor. Haziran ayından bu yana 17 genci iş gücü piyasasına kazandıran Destekli İstihdam Ofisi, gençlerin hayatında önemli değişimlere imza atıyor.
Distoni hastası Fatih Mehmet Kuran, bu merkez sayesinde hayata tutunan isimlerden biri. Kuran, "Zor günler yaşadım ama umudumu kaybetmedim. Destekli İstihdam Ofisi sayesinde iş buldum," diyerek merkezden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Nöro-Çeşitli Gençlere Yönelik İstihdam Desteği
24 Mayıs’ta kurulan Destekli İstihdam Ofisi, nöro-çeşitli bireyleri işverenlerle buluşturarak istihdam imkanları sunuyor. Haziran ayından bu yana 17 genç, farklı sektörlerde iş sahibi oldu. İş koçlarının desteğiyle, başvuru sürecinden işe yerleşme ve adaptasyona kadar her aşamada gençlere rehberlik ediliyor.
Afyonkarahisar’dan İzmir’e taşınarak iş arayışına giren 28 yaşındaki Fatih Mehmet Kuran, bu süreçte Destekli İstihdam Ofisi ile tanıştı. Distoni rahatsızlığı nedeniyle ince motor becerileri gerektiren işlerde zorlanan Kuran, ofisin desteğiyle bir markette reyon görevlisi ve kasiyer olarak çalışmaya başladı.
“Destek Hiç Eksik Olmadı”
Kuran, iş koçlarının kendisine sağladığı destekle iş bulma sürecini şöyle anlattı:
“Destekli İstihdam Ofisi’nde iş koçlarım beni çok güzel karşıladı. Hangi alanlarda çalışabileceğimi ve geçmişteki deneyimlerimi öğrenerek birlikte iş aradık. Başvurularımı ve görüşmeleri iş koçlarımla birlikte yaptım. İşe yerleştikten sonra da destekleri devam ediyor. Ellerimdeki titreme nedeniyle işlerimi biraz daha yavaş yapıyorum ama işverenim benden memnun. Gayret ediyorum ve 7 aydır çalışmaya devam ediyorum. İş koçlarımın desteğiyle süreç çok güzel ilerliyor.”
“Umudunuzu Kaybetmeyin”
Gençlere önerilerde bulunan Kuran, “Engelli arkadaşlarımız kendilerini yalnız hissetmesinler. Destekli İstihdam Ofisi’ne gelip iş koçlarıyla tanışmalarını öneriyorum. Evde dört duvar arasında kalmak yerine bir iş sahibi olarak özgürlüklerine kavuşabilirler. İş bulmak maddi ve manevi destek sağlıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ve iş koçlarına teşekkür ediyorum,” dedi.
Türkiye’de Yaygınlaştırmayı Hedefliyorlar
Destekli İstihdam Ofisi’nin çalışma sistemini anlatan Engelli Çalışmaları Şube Müdürlüğü Özel Eğitim Uzmanı ve İş Koçu Büşra Alpayım, programın hedeflerini şu sözlerle ifade etti:
“Başvuran bireylerle mesleki kariyer analizi yapıyoruz. Aileleri, okulları ve eski öğretmenleriyle görüşerek sektör belirliyoruz. İş ilanlarıyla bireyleri eşleştirerek işe yerleşim sağlıyoruz. İşe yerleştikten sonra da tüm süreçlerde yanlarında oluyoruz. Hedefimiz, Destekli İstihdam Programı’nı Türkiye genelinde yaygınlaştırmak. Şu ana kadar 200’ü aşkın başvuru aldık ve 17 genç farklı sektörlerde işe yerleştirildi.”
İzmir Büyükşehir Belediyesi Destekli İstihdam Ofisi, nöro-çeşitli gençlere umut olmanın yanı sıra, istihdamın kapsayıcılığını artırarak toplumsal dönüşüme katkıda bulunmayı sürdürüyor.