• Haberler
  • Genel
  • İzmir'de bir yılda binlerce sahipsiz hayvan kısırlaştırıldı

İzmir'de bir yılda binlerce sahipsiz hayvan kısırlaştırıldı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, sahipsiz hayvanların kısırlaştırılmasına yönelik gerçekleştirdiği geniş çaplı çalışmalarla dikkat çekiyor.

2023 yılında 95 bin sahipsiz kedi ve köpeği kısırlaştırarak önemli bir başarıya imza atan belediye, Türkiye genelinde örnek bir uygulama olarak öne çıkıyor. Bu kapsamlı kısırlaştırma çalışmaları, İzmir genelinde hem poliklinikler hem de mobil araçlarla sürdürülüyor. Ayrıca, ilçe belediyelerine de kısırlaştırma çalışmalarında destek sağlanıyor.

Sokak Hayvanlarına Kesintisiz Hizmet

İzmir'de bir yılda binlerce sahipsiz hayvan kısırlaştırıldıİzmir, hayvan hakları konusunda öncü çalışmalar yürütmeye devam ediyor. Sokak hayvanlarının popülasyonunu kontrol altına alarak çevre ve insan sağlığını korumak amacıyla kısırlaştırma çalışmaları kesintisiz olarak devam ediyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Işıkkent Köpek Bakımevi, Pako Sokak Hayvanları Sosyal Yaşam Kampüsü, Seyrek Hayvan Hastanesi ve Hayvan Rehabilitasyon Merkezi, Kültürpark Küçük Hayvan Polikliniği ve Seferihisar İsmet Sungur Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi gibi tesislerde kısırlaştırma işlemlerini sürdürüyor. Bunun yanı sıra, kentin dört bir yanında hizmet veren mobil kısırlaştırma araçları, özellikle kırsal bölgelerde sahipsiz hayvanlara ulaşıyor. Bu çalışmalar, gönüllülerin de desteğiyle hızlı ve etkili çözümler üretiyor. Ayrıca, Kemalpaşa, Dikili, Ödemiş, Torbalı, Tire ve Karabağlar ilçe belediyelerinin bakımevlerinde İzmir Büyükşehir Belediyesi veteriner hekimleri tarafından kısırlaştırma çalışmaları destekleniyor.

Türkiye’de Bir İlk: Veteriner İşleri Halk Sağlığı Daire Başkanlığı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, sokak hayvanlarına yönelik hizmetlerini daha etkin bir şekilde sürdürebilmek için Türkiye’de bir ilke imza atarak Veteriner İşleri Halk Sağlığı Daire Başkanlığı'nı kurdu. Mayıs ayında çalışmalarına başlayan bu daire başkanlığı, İzmir genelinde yoğun bir kısırlaştırma ve sahiplendirme kampanyası başlattı. Ayrıca, hayvan bakımevlerinin iyileştirilmesi ve sahipsiz hayvanların rehabilitasyonu için ilçe belediyeleriyle koordinasyon sağlandı.

Sahipsiz Köpek Popülasyonu Yönetimi İçin Eylem Planı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, sahipsiz köpek popülasyonunun kontrol altına alınması ve yönetimi için "Sahipsiz Köpek Popülasyonu Yönetimi İzmir Eylem Planı" çalışmalarını başlattı. Bu eylem planı, "yaşam hakkı" temel değerini ve "tek sağlık" anlayışını benimseyerek kent genelinde bütüncül bir çalışma öngörüyor. Plan kapsamında, ilçe belediyelerinin veteriner hekimleri ve kentteki sivil toplum kuruluşları ile paydaş toplantıları gerçekleştirildi. 5 yıllık bu eylem planı, İzmir’deki sahipsiz hayvanların sayımını, sokak hayvanlarına yönelik tutumların değerlendirilmesini ve personel ile altyapı iyileştirmelerini içeriyor. Ayrıca, yasa ile belirlenmiş yakalama, kısırlaştırma, yerinde bakım ve rehabilitasyon süreçlerinin ardından sahiplendirme için program ve kampanyalar yürütülecek.

İzmir, Hayvan Haklarında Öncü Kent

İzmir Büyükşehir Belediyesi Veteriner İşleri Halk Sağlığı Dairesi Başkanı Gökhan Özdemir, İzmir’in hayvan haklarında öncü bir kent olduğunu vurguladı. Özdemir, İzmir’in gönüllü yurttaşlarıyla birlikte hayvan hakları ve halk sağlığı alanında öncü çalışmalar yürüttüğünü belirtti. İzmir, hem hayvan barınağı sayısı hem de kısırlaştırma rakamlarıyla Türkiye’nin en iyi kentleri arasında yer alıyor. Özdemir, İzmir'deki hayvan bakımevi sayısının 32 olduğunu ve Türkiye genelindeki kapasitenin yüzde 8'ini oluşturduğunu ifade etti. Ayrıca, İzmir’de başlatılan “Sahipsiz Köpek Popülasyonu Yönetimi Eylem Planı” ile en kısa sürede net rakamların ortaya konulacağını ve bu plan çerçevesinde kısırlaştırma, bakımevlerinin sayısının arttırılması, yerinde bakım ve sahiplendirme çalışmalarının hız kazanacağını belirtti. İzmir, sokakta yaşayan hayvanlar ve toplum sağlığını korumak adına Türkiye’ye örnek olmaya devam edecek.

Bakmadan Geçme