• Haberler
  • Asayiş
  • İzmir'de bitki koruma ürünleri satıcılarına eş zamanlı denetim

İzmir'de bitki koruma ürünleri satıcılarına eş zamanlı denetim

İzmir'de 318 ruhsatlı bitki koruma ürünleri bayiinde yapılan denetimlerde, son kullanım tarihi geçmiş 58 kg ve 107 litre bitki koruma ürünü yed-i emine alınarak 3 bayiye toplam 219.414 TL idari para cezası uygulandı.

İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, bitki koruma ürünlerinin satışı ve depolanması ile ilgili Bakanlık tarafından yapılan değerlendirmeler sonucunda, daha etkili kontrol sağlanması amacıyla 16 Temmuz 2024 - 31 Temmuz 2024 tarihleri arasında ülke genelinde eş zamanlı denetimler yapılmasına karar verildiğini belirtti.

Şahin, 2019 yılında yürürlüğe giren Bitki Koruma Ürünlerinin Toptan ve Perakende Satılması ile Depolanması Hakkında Yönetmelik kapsamında, il ve ilçelerdeki ruhsatlı bayilerin yılda en az iki kez denetlendiğini ifade etti. İzmir’de ruhsatlandırılmış toplam 318 bayi bulunduğunu ve bu bayiler dışında bitki koruma ürünlerinin satışının veya bulundurulmasının yasak olduğunu vurguladı.

Yapılan denetimlerde, şu hususlar kontrol edildi:

  • Bakanlıktan onay almamış kayıt dışı ve izinsiz bitki koruma ürünü satış veya depolama yerleri,
  • Bakanlık tarafından kullanımı sonlandırılmış, sahte, kaçak ve ruhsatsız bitki koruma ürünlerinin satışı,
  • Bitki koruma ürünlerinin pazarlarda, özel araçlarda seyyar veya gezgin satıcılar tarafından satışı,
  • Bayi veya toptancılar tarafından internet üzerinden bitki koruma ürünü satışı,
  • Bayi veya toptancılar tarafından Bitki Koruma Ürünleri Takip Sistemi kullanılmadan yapılan satışlar,
  • Bayi veya toptancılar tarafından mevzuatta belirtilen kayıtların tutulup tutulmadığı.

Denetimlerde son kullanım tarihi geçmiş 58 kg ve 107 litre bitki koruma ürünü yed-i emine alınarak 3 bayiye toplam 219.414 TL idari para cezası kesildi.

Şahin, aylık rutin denetimlerde olduğu gibi bu eş zamanlı denetimlerde de ruhsatlandırılmış bayilere uyulması gereken hususlar konusunda detaylı bilgilendirmelerde bulunulduğunu belirtti. Bitki koruma ürünleri bayi ve toptancılarının denetimleri, Tarım ve Orman Bakanlığı onaylı ürünlerin toptan ve perakende satılması ve depolanması ile ilgili iş ve işlemler, 13 Şubat 2019 tarih ve 30685 sayılı yönetmelik hükümleri çerçevesinde yürütülmektedir.

LEYLA BİLGİ

Bakmadan Geçme