İzmir'de İleri Yaşta Dijital Eşitlik Sempozyumu
Yaşlı bireyler dijital dünyaya nasıl uyum sağlıyor? İzmir'de dijital eşitlik için hangi adımlar atılıyor? Teknoloji ve kuşaklar arası köprüler nasıl inşa ediliyor? İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin İleri Yaş Eylem Planı hangi yenilikleri içeriyor?
İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Kent Konseyi ve Ege Geriatri Derneği iş birliğiyle düzenlenen "İleri Yaşta Dijital Eşitlik Sempozyumu", yaşlı bireylerin dijital dünyada karşılaştıkları zorlukların tartışıldığı bir platform oldu. Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi'nde yoğun katılımla gerçekleşen sempozyum, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin İleri Yaş Eylem Planı'ının da ele alındığı bir dizi etkinlik ve oturumla dikkat çekti.
YAŞLILARIN DİJİTAL DÜNYADA YAŞADIĞI ZORLUKLAR
Sempozyumda, İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Kent Konseyi ve Ege Geriatri Derneği'nin iş birliğiyle yaşlı bireylerin dijital dünyada yaşadıkları zorluklar masaya yatırıldı. İzmir Kent Konseyi Sağlıklı Yaşlanma ve Yaşlı Politikaları Çalışma Grubu kolaylaştırıcısı Mevlüt Ülgen'in moderatörlüğünün yaptığı etkinlikte, dijital eşitlik ve haklar çerçevesinde çözüm önerileri geliştirildi.
DİJİTALLEŞME VE YAŞ DOSTU ÇÖZÜMLER
Sempozyum Eş Başkanı Prof. Dr. Sevnaz Şahin, hem dünyada hem de Türkiye'de yaşlı nüfusun hızla artış gösterdiğine dikkat çekerek, sağlıklı yaşlanmanın aktif bir yaşam tarzıyla mümkün olduğunu belirtti. Şahin, teknolojik gelişmelerin yaşam kalitesini artırmasına rağmen ileri yaştaki bireyler için uyum ve erişim sorunları yarattığına vurgu yaparak, dijital eşitlik ve okuryazarlığın önemine dikkat çekti.
İLERİ YAŞ EYLEM PLANI
İzmir Büyükşehir Belediyesi Toplum Sağlığı Dairesi Başkanı Dr. Ahmet Soner Emre, İzmir'in yaşlı nüfusun yoğun olduğu bir kent olduğunu belirtti. Emre, yaş dostu dijital çözümler ve eşitlikçi uygulamaların önemini vurgulayarak, belediyenin İleri Yaş Eylem Planı çerçevesinde dijital okuryazarlık ve farkındalık çalışmalarına ağırlık verdiğini ifade etti.
KUŞAKLAR ARASINDA DİJİTAL KÖPRÜ
İzmir Kent Konseyi Başkanı avukat Nilay Kökkılınç, teknolojinin kuşaklar arasındaki iletişimi hızla değiştirdiğine dikkat çekerek, "Gençlerin bilgi birikimiyle yaşlıların tecrübelerini bir araya getirecek köprüler inşa etmeliyiz" dedi. Kökkılınç, dijital atölyeler ve belediye destekli projelerle dijital eşitlik yolunda adımlar atılması gerektiğini vurguladı.
ETKİNLİK PROGRAMI VE KAPANIŞ
Etkinlik, Ege 3. Yaş Üniversitesi Dostluk Korosu'nun konseriyle başladı ve bilimsel oturumlar sonunda İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Pınar Okyay'ın takdim ettiği sertifika töreniyle sona erdi. Sempozyum, yaşlı bireylerin yaşam kalitesini artıracak dijital çözümlere yönelik farkındalık yaratmayı amaçladı.