İzmir'de iyiliğe yolculuk
İzmir'de engelli ve engelsiz izciler, 'İyiliğe Yolculuk' temalı kampla buluşuyor. Peki, bu renkli etkinlikte neler yaşanacak? İzcilik ve iyiliğin buluştuğu bu anlamlı yolculukta, neler öğrenilecek, hangi sürprizlerle karşılaşılacak?
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Özdere 100. Yıl Gençlik ve Spor Yerleşkesi'nde düzenlediği "İyiliğe Yolculuk" temalı izci kampı, engelli izciler ve ailelerini engelsiz izcilerle bir araya getiriyor. Çeşitli atölyeler ve spor aktiviteleriyle renklenen kampta, toplumda hedeflenen bir arada yaşam kültürünün küçük bir modeli oluşturuluyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi çatısı altında çalışmalarını sürdüren izciler, Özdere’de "İyiliğe Yolculuk" temalı kampta bir araya geldi. İzciliğin özü olan ‘iyi insan yetiştirme sanatı’na vurgu yapılan kamp, renkli görüntülere sahne oluyor. Nisan ayı boyunca toplam altı kez gerçekleştirilen iki günlük kamplarda, her oba kendi ismini seçerek sloganlarıyla kamp ruhuna katkı sağlıyor. İzciler, marşlar söyleyip izci andı okurken, atölyelerde mozaik, el sanatları ve seramik çalışmaları yapıyor. Ayrıca pickleball gibi spor etkinlikleriyle de günleri dolu dolu geçiyor. Gün sonunda ise kamp ateşi etrafında izcilik ritüelleri yaşatılıyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Engelli Çalışmaları Şube Müdürü Tufan Fırat Göksel, kampa ilişkin yaptığı açıklamada, “İzci, iyilik yapan demektir ve bizim mottomuz bu yıl İyiliğe Yolculuk. Burada iyiliği çoğaltıyor, iyiliği büyütüyoruz. İyilik için insanları bir araya getirme derdindeydik ve bu derdimize derman olan bir ekiple birlikte bu güzel çalışmaları yapma şansına eriştik. İzmir Büyükşehir Belediyesi, farklı engelli gruplarından ve engelli olmayan izcileri bir araya getirerek sosyal iyilik halinin aracı oldu. Sosyal iyilik haline ekolojik iyilik halini de ekledik. Burada izciler hem dinlenme hem öğrenme fırsatı buldu. Gelen geri bildirimler de çok güzel. Burada yeni bir birlikte yaşamı kurguluyoruz” dedi.
İzci Lideri Esin Akgür ise kamplarda 4 yaş ve üzeri engelli ve engelsiz izcilerle çalıştıklarını belirterek, “Engeli olmadan izcilik yapmak isteyenleri de dahil ettiğimiz için tam bir kapsayıcı izcilik yapıyoruz. Aslında yaptığımız, hedeflediğimiz yaşamın küçük bir modeli. Bir araya gelerek yaşamın içinde farkındalık yaratıp engelli ve engelli olmayanların bir arada yaşama kültürünü geliştiriyor, bunun nasıl yapıldığının bir örneğini gösteriyoruz” ifadelerini kullandı.
Kampa kızı Özlem Önen ile katılan Güler Gezer, “Benim kızım çok içine kapanıktı. İzciliğe girince Özlem’de çok değişim gördüm. İzcilikten büyük bir zevk aldık. Çocuğum burada gelişti. 11 yıldır kamplara katılıyoruz ve mutluyuz. Çocuğum mutlu, ben daha mutluyum. Bu duygunun tarifi yok” dedi. Özlem Önen ise izciliği çok sevdiğini ve kampta yapılan etkinliklerden büyük keyif aldığını dile getirdi.
İzci Simay Demirezen, izcilik sayesinde hayatında büyük değişimler yaşadığını belirterek, “Eskiden fotoğraf çekilmezdim, fotoğraf çekilmeye başladım. Topluluk önünde konuşabilmeye, kendi ayaklarımın üzerinde durmaya ve izcilik sayesinde işe başladım” dedi.
7 yıldır kamplara katılan Pelinsu Zambak da izciliğin hayatındaki etkilerini şu sözlerle anlattı: “İzcilikle birlikte hayatımda çok şey değişti. Buradaki farklı engel gruplarının arkadaşlıkları bize çok şey kattı. Daha önce işitme engelli ya da görme engelli bir arkadaşımı anlama konusunda zayıftım. İzciliğe katıldıkça onların bakış açısını, yaşam tarzını gördüm. Zamanla kaynaştık, buranın ayrı bir tadı olmaya başladı. Kampları hiç kaçırmıyoruz. Burada farklı aktivitelere katılıyoruz. İzciliği herkese tavsiye ediyorum. İzcilik benim için her zaman farklı bir yere sahip.”