• Haberler
  • İzmir
  • İzmir'de Joan Miró Sergisi sanatseverlerle buluşuyor

İzmir'de Joan Miró Sergisi sanatseverlerle buluşuyor

İzmir, Joan Miró'nun eserlerine ev sahipliği yapacak.

İzmir, Barselona doğumlu Katalan ressam ve heykeltıraş Joan Miró’nun hayatı boyunca farklı tekniklerle ürettiği eserlerinden oluşan “Joan Miró: İmge, Metin ve Gösterge” başlıklı sergiye ev sahipliği yapacak. 26 Eylül’de kapılarını sanatseverlere açacak olan sergi öncesinde düzenlenen tanıtım toplantısında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, kentte sanata yönelik yeni açılımlar yapacaklarını belirtti. Başkan Tugay, 8 bin yıllık tarihi ve kültürel mirası ile İzmir’in, sanatı genetiğinde barındıran bir şehir olduğunu vurgulayarak, sanat durakları oluşturup müzelere ve sergilere ulaşımı kolaylaştırmak amacıyla servis hizmeti sunmayı planladıklarını açıkladı.

Tanıtım Toplantısına Geniş Katılım

İzmir'de Joan Miró Sergisi sanatseverlerle buluşuyor

Arkas Sanat Merkezi’nde düzenlenen tanıtım toplantısına Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas, Porto Belediye Başkanı Rui Moreira, küratör Robert Lubar Messeri, Arkas Sanat Direktörü Müjde Unustası ve Serralves Müzesi Direktörü Philippe Vergne de katıldı. Serginin 26 Eylül – 9 Şubat tarihleri arasında İzmirlilerle buluşacağı açıklandı. Toplantıda konuşan Tugay, 20’nci yüzyıl sanatının önde gelen isimlerinden Joan Miró’nun eserlerinin İzmir’de sergilenecek olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Başkan Tugay: “Sanat Durakları Oluşturacağız”

İzmir'de Joan Miró Sergisi sanatseverlerle buluşuyor

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, sanatın İzmir’in tarihi ve kültürel kimliğinde önemli bir yere sahip olduğunu belirtti. Tugay, “İzmir, genetiğinde sanatı barındıran ve 8 bin yıllık tarihi boyunca pek çok sanatçıya ve kültür insanına ev sahipliği yapmış bir şehirdir. Şehrimizin sanatla olan bu bağına katkı sunacak yeni açılımlar yapmayı hedefliyoruz. Şehir içinde sanat durakları oluşturup, müzelere ve sergilere ulaşımı kolaylaştıracak servis hizmetleri koyacağız. Böylece İzmirlilerin sanatla daha kolay buluşmasını sağlayacağız” dedi.

Arkas: “Miro’nun Eserleri İzmir’de”

İzmir'de Joan Miró Sergisi sanatseverlerle buluşuyor

Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas, Joan Miró’nun eserlerinin İzmirlilerle buluşacak olmasının önemine değindi. Arkas, “Bugün burada, 20’nci yüzyılın en önemli ressamlarından birinin eserlerini sergilemekten büyük mutluluk duyuyoruz. Miro’nun eserlerine bakarken sanatçının ne düşündüğünü bulmaya çalışıyorsunuz. Bu sergi, ziyaretçilerin düşüncelerini ve hayal güçlerini zorlayacak” şeklinde konuştu. Ayrıca, İzmir’in sanat yaşamına katkı sunacak yeni projeler üzerinde çalıştıklarını belirten Arkas, Alaçatı Sanat Merkezi ile birlikte İzmir’deki sanat merkezlerinin sayısını beşe çıkardıklarını ifade etti.

Moreira: “Sanata Yatırım Yapmaya Devam Edeceğiz”

İzmir'de Joan Miró Sergisi sanatseverlerle buluşuyor

Porto Belediye Başkanı Rui Moreira, İzmir ile Porto arasında sanatsal ve kültürel iş birliğinin önemine dikkat çekerek, “Sayın Arkas gibi vatandaşlarınız olduğunda sanata ve kültüre yatırım yapmak çok daha kolay oluyor. İzmir ve Porto, sanat ve kültür projelerinde iş birliğini artırmaya devam edecek. Önümüzdeki yıllarda da bu tür etkinliklerle kentlerimiz arasında güçlü bağlar kuracağız” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne Teşekkür

İzmir'de Joan Miró Sergisi sanatseverlerle buluşuyor

Arkas Sanat Direktörü Müjde Unustası ise Arkas Sanat Merkezi’nin açıldığı günden bu yana birçok önemli sergiye ev sahipliği yaptığını belirterek, “Joan Miró sergisi, İzmir’de düzenlediğimiz en önemli sergilerden biri olacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle bu sergiyi çok daha geniş kitlelere ulaştırmayı hedefliyoruz. Kentimizi dünyaca ünlü sanatçılarla buluşturmak bizim için büyük bir onur” ifadelerini kullandı.

Miró’nun Eserleri İzmir’de İlk Kez Sergileniyor

İzmir'de Joan Miró Sergisi sanatseverlerle buluşuyor

Serralves Müzesi Direktörü Philippe Vergne, Joan Miró’nun eserlerini İzmirlilerle buluşturmaktan dolayı büyük bir heyecan duyduklarını belirtti. Serginin küratörlüğünü üstlenen sanat tarihçisi ve akademisyen Robert Lubar Messeri ise ailesinin köklerinin İzmir’e dayandığını belirterek, “İzmir benim için çok özel bir şehir. Bu sergide Miró’nun eserlerini İzmirlilere sunmak benim için büyük bir onur” dedi.

Sergi Hakkında

İzmir'de Joan Miró Sergisi sanatseverlerle buluşuyor

“Joan Miró: İmge, Metin, Gösterge” başlıklı sergi, Joan Miró’nun 1924-1981 yılları arasında ürettiği ve Portekiz Devleti Çağdaş Sanat Koleksiyonu’na ait 74 eserini bir araya getiriyor. Sergi, sanatçının ünlü tablolarının yanı sıra, ambalaj, kağıt, masonit, pano, duvar halısı, çuval bezi ve gazete gibi yüzeyler üzerinde gerçekleştirdiği çalışmaları da içeriyor. Sergide, Miró’nun resim ve kumaşlar arasındaki ayrımı ortadan kaldırmayı amaçladığı “Sobreteixims” serisi ve sanatı estetik bir ifade olmanın ötesinde güçlü bir eleştiri aracı olarak kullandığı “Yanık Tuvaller” serisinden eserler de yer alacak. Sergi, 26 Eylül 2024 – 9 Şubat 2025 tarihleri arasında, pazartesi hariç her gün Arkas Sanat Merkezi’nde sanatseverlerin ziyaretine açık olacak.

Bakmadan Geçme