İzmir'de kadın otobüs şoförü istihdam edilecek
ESHOT, İzmir'de kadınlara pozitif ayrımcılık için düğmeye bastı. 'Eşitliğe Sür' Projesi ile kadın otobüs şoförü sayısı 300'ü geçecek
ESHOT Eğitim ve İdari İşler Şube Müdürü Aysun Kırbaş, “Eşitliğe Sür” projesinin detaylarını Radyo Trafik İzmir’de anlattı. Bünyesinde 206 kadın otobüs şoförü bulunduran ESHOT Genel Müdürlüğü’nün başlattığı “Eşitliğe Sür-Kadın Şoför İstihdamı” projesi ile İzmir’deki kadın otobüs şoförü sayısı artacak. Projenin tüm detaylarını, ESHOT Eğitim ve İdari İşler Şube Müdürü Aysun Kırbaş, anlattı.
Aysun Kırbaş, yaptıkları araştırmalarla toplu ulaşım sektöründe kadın istihdamının az olduğunu gözlemlediklerini belirterek, “Kadınların toplumsal önyargılar nedeniyle toplu ulaşım sektörüne girmeye çekindiklerini gördük. ESHOT olarak ulaşım filomuzda kadınların yer almasını istedik. 2019’da yaptığımız doğrudan sınavlarda başarısız olduklarını tespit ettik. Önceliği nitelikli sürücü yetiştirmeye verdik. Sürüş becerilerini geliştirmek için tecrübeli şoförlerden eğitim aldırdık. Kadınların aslında en büyük sorunu maalesef toplumun bakış açısı. “Trafikte kadının ne işi var?” algısını kırdık. “Eşitliğe Sür” projesi de burada ortaya çıktı. Farkındalık çalışmalarımızı sürdürüyoruz” diye konuştu.
“Kadınlarımızın bu projeye dahil olmasını bekliyoruz” diyen Kırbaş, “206 kadın ESHOT şoförümüz var. 5 adet de ulaşım takip görevlisi bünyemizde görev yapıyor. Önceliğimiz kadınların önyargılardan kurtulup, toplu ulaşım sektörüne atılması. Kadınların her işi yapabileceğini göstermek istiyoruz” dedi.
YAŞ SINIRI YOK
ESHOT Eğitim ve İdari İşler Şube Müdürü Aysun Kırbaş, projeye başvuru şartlarını şöyle sıraladı: “Son 3 yılda trafik cezası almamış, D sınıfı ehliyete sahip, en az bir yıl İzmir’de ikamet etmiş kadınlar İzmir Büyükşehir Belediyesi CV Bank üzerinden başvuru yapabilir. Sonra takip numarasıyla İZELMAN’a başvurmaları gerekiyor. Erkeklerde 3 yıllık ehliyet tecrübesi bekliyoruz ama pozitif ayrımcılık yaparak kadınlarda bu kriteri aramıyoruz. Yaş sınırı yok. Başvuru yapacak kadınların emeklilik şartlarını yerine getirmemesi gerekiyor. İzmir’de yeteri kadar D sınıfı ehliyete sahip kadın var. Temmuz itibarıyla başlayan projemize şu ana kadar 100’den fazla başvuru aldık. 8 Kasım’a kadar başvuru yapılabilecek.”
Psikometri değerlendirmesinden geçen adayları eğitime alacaklarını anlatan Aysun Kırbaş, “Sürüş tekniği açısından kısa eğitimden geçirilecek adaylar ön değerlendirmeye tabi tutulacak. Araç kullanma becerisi, ayna kontrolü, manevra gibi basit değerlendirmelerin ardından 120 kadın belirleyeceğiz. Projeye destek olan Fransız Kalkınma Ajansı ile bu rakam belirlendi, aday sayısı 120’yi geçmeyecek. Farkındalık eğitimlerini üniversite aracılığıyla vereceğiz. Ardından saha eğitimine geçilecek ve direksiyon becerileri geliştirilecek. İleri sürüş eğitiminin ardından sınava tabi tutulacaklar. İlk hakkında başarısız olanlara 2. hak verilecek. İlk ya da 2. hakkında başarılı olanlar ESHOT bünyesinde otobüs şoförü olarak göreve başlayacak. 120’si de başarılı olursa hepsi istihdam edilecek” açıklamasını yaptı.
Kırbaş, ciddi tecrübe eksiklikleri olması nedeniyle kadınların sektörde tercih edilmediğine vurgu yaptı, “Aile baskısı da oluyor kadınların üzerinde. Şoför olup ne yapacaksın yaklaşımından dolayı kadınların adım atmasının önüne geçiliyor. Bu algıları kırmak için farkındalık eğitimini hayata geçirmeye karar verdik. Bu eğitimle toplumsal cinsiyet eşitliği, öfke kontrolü gibi farkındalıklar sağlıyoruz. Kadınlar her şeyle başa çıkabilir. Bir arabayı idare etmek çok zor değil.Erkek egemen olan toplu ulaşım sektöründe kadın sayısının artmasını istiyoruz. Toplumdaki önyargıların kırılması, kadınların kendine güvenmesini sağlamak bizim en önemli hedeflerimiz. Kadınların sektöre girmesi, erkeklerde de farkındalık oluşturdu. “Eşitliğe Sür” projesinin en büyük amacı kadınların toplu ulaşım sektörüne kazandırılması.” değerlendirmesinde bulundu.
“ERKEKLER DE KADINLARI TEŞVİK ETMELİ”
ESHOT Eğitim ve İdari İşler Şube Müdürü Aysun Kırbaş, “Bu proje 18 aylık bir süreç. Farkındalık kampanyamız, başvuruların toplanması, ön değerlendirme, teorik eğitim, saha eğitimi, bilimsel yayınların hazırlanması, veri toplanması, çalıştay düzenlenmesi, performans ölçümü gibi aşamalardan oluşuyor. Bu süreçte kadınlardan sabır ve çaba göstermelerini rica ediyorum. Toplumsal baskılara boyun eğmemeleri gerekiyor. Erkeklerden de eşlerini, kardeşlerini, kızlarını teşvik etmelerini bekliyoruz.” çağrısında bulundu.