İzmir'de 'Kardeşlik Şenliği' konukları tarihi dokuya yolculuk yaptı
Balkan ülkelerinden gelen misafirler Buca'da hangi tarihi ve kültürel zenginlikleri keşfetti? Üsküp ve Gagauz levhalarıyla kardeşlik bağı nasıl pekiştirildi? Buca Belediyesi'nin yürüttüğü projeler misafirlere nasıl tanıtıldı? Başkan Görkem Duman'ın bu ziyaretle ilgili mesajları neler?
Uluslararası Buca Balkan Şenliği kapsamında Balkan ülkelerinden Buca’ya gelen davetliler, ilçenin tarihi ve kültürel mirasını yakından tanıma fırsatı buldu. Buca Belediye Başkanı Görkem Duman, etkinliğin, Balkan coğrafyasıyla kardeşlik bağlarını güçlendirmek adına önemli bir adım olduğunu vurguladı.
Bu yıl 12. kez düzenlenen Uluslararası Buca Balkan Şenliği, Balkan ülkelerinden gelen önemli isimleri ağırladı. Moldova Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Dmitri Croitor, Kuzey Makedonya İstanbul Başkonsolosu İdris Fazliovski, Gagauzlar Derneği Başkanı İrina İusumbeli, Berova Belediye Başkanı Zvonko Pekevski, Pirlepe Belediye Başkanı Dr. Borçe Jovçeski, Ermenek Belediye Başkanı Mustafa Bozcu ve Seydişehir Belediye Başkanı Hasan Ustaoğlu, Buca'nın tarihi ve kültürel mekanlarını keşfetti. Ziyaretlere eşlik eden Buca Belediye Başkanı Görkem Duman, Balkan coğrafyasından gelen misafirlerle birlikte ilçede yürütülen projeleri ve tarihi zenginlikleri yerinde tanıttı. Başkan Duman, “Tarihimize ve ortak değerlerimize sahip çıkmak adına Balkan coğrafyasından gelen misafirlerimizi ağırlamaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Bu ziyaret, kardeşlik bağlarımızın pekişmesine önemli bir katkı sunacak” dedi.
İlk Durak: Belediye Lokantası
Konukların Buca’daki ilk durağı, dar gelirli vatandaşlara uygun fiyatlı ve sağlıklı gıdaya ulaşma imkanı sağlayan Belediye Lokantası oldu. Ardından, Balkan ülkeleriyle Buca arasındaki kardeşlik bağlarını güçlendirmek amacıyla kentin iki noktasına, Türklerin yoğun olarak yaşadığı Üsküp ve Gagauz şehirlerinin levhaları yerleştirildi. Üsküp levhası Kozağaç Mahallesi’ndeki 63. Sokak’ın girişine, Gagauz levhası ise Yaylacık Mahallesi’nde Erdem Caddesi’ne dikildi.
Projeleri Yerinde İncelediler
Buca Belediyesi’nin tarımı canlandırmak amacıyla hayata geçirdiği Tarım Okulu ve Atalık Tohum Merkezi’ni ziyaret eden konuklar, Başkan Duman’dan projelerle ilgili bilgi aldı. Başkan Duman, bu projeyle hem çiftçilere hem de gençlere geleneksel ve modern tarım teknikleri, gübreleme ve ilaçlama gibi konularda eğitimler verileceğini ifade etti. Ayrıca, konuklar Buca Belediyesi Dere Kafe’deki Buca Gençlik Kampı’nda gençlerle buluşarak tesis hakkında bilgi aldı. Eğitimde fırsat eşitliği sağlamak amacıyla hayata geçirilen Betontaş Çınar Anaokulu’nu da ziyaret eden misafirler, okulun eğitim projelerini yerinde inceleme fırsatı buldu.
Tarihi Mekanları Keşfettiler
Balkan coğrafyasından gelen konuklar, Göç ve Mübadele Evi, Dumlupınar sokakları ve Mevlana Tesisleri gibi Buca’nın tarihi ve kültürel açıdan önemli noktalarını gezdi. Mevlana Heykeli önünde toplu fotoğraf çektiren misafirler, ilçenin tarihi atmosferinde keyifli anlar yaşadı.