• Haberler
  • İzmir
  • İzmir'de okulların ihaleye çıkarılması Meclis gündeminde

İzmir'de okulların ihaleye çıkarılması Meclis gündeminde

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, Milli Eğitim Bakanlığı'nın İzmir'deki 18 okulun bahçe, spor salonu ve duvarlarını kiralama ihalesiyle ilgili sert eleştirilerde bulundu. Kılıç, ihalenin durdurulması çağrısında bulunarak, 'Bakanlık, elde edilecek gelirleri diğer bakanlıklarla paylaşacakmış. Cumhurbaşkanına sormak istiyorum, bakanlıklarınızın bu paraya ihtiyacı mı var?' dedi.

 Sevda Erdan Kılıç, Milli Eğitim Bakanlığı’nın İzmir’deki okullar için başlattığı kiralama ihalesini TBMM gündemine taşıdı. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in yanıtlaması talebiyle TBMM’ye soru önergesi sunan Kılıç, veliler ve öğrencilerin bu durumdan büyük kaygı duyduğunu belirtti.

Yeni eğitim öğretim yılına çok az bir süre kala, Milli Eğitim Bakanlığı’nın İzmir’in en prestijli okullarını da kapsayan 18 okul için kiralama ihalesi başlatması, veliler ve öğrenciler arasında endişe yarattı. Kılıç, “Bu karar, okullarımızın güvenliğini tehlikeye atmakta, öğrencilerimizin özgürce oynayabileceği alanları kısıtlamaktadır” ifadelerini kullandı.

Ayrıca, kiralama işleminin, okulların uyuşturucu gibi tehlikelere karşı korunmasız hale gelmesine neden olacağını vurguladı.

YATILI ÖĞRENCİLER DE RİSK ALTINDA

Kılıç, kiralanması planlanan bazı okulların içinde yurtların bulunduğunu ve bu durumun yatılı öğrenciler için büyük tehlike oluşturduğunu söyledi. İzmir Atatürk Lisesi yerleşkesinde bulunan kız ve erkek öğrenci yurtlarının da bu riskten etkileneceğini belirtti.

HUKUKSUZ KİRALAMA İŞLEMİ

Kılıç, daha önce bu alanların Okul Aile Birlikleri tarafından kiraya verildiğini, ancak yargı kararıyla bu işlemin durdurulduğunu hatırlattı. "Yargı kararına rağmen bu adımın atılması hukuksuzdur" diyen Kılıç, elde edilecek gelirlerin okullara değil, bakanlığa kaydedileceğini ve diğer bakanlıklar arasında paylaştırılacağını belirtti.

KILIÇ'TAN CUMHURBAŞKANINA ÇAĞRI

Cumhurbaşkanına seslenen Kılıç, “Türkiye’nin 2024 bütçesi 12 trilyon lira civarındadır. Milli Eğitim Bakanlığı bu bütçeden en büyük payı almaktadır. Bu durumda, 18 okulun otopark gelirine ihtiyaç var mıdır?” diye sordu. Kılıç, asıl amacın AKP iktidarının İzmir’in köklü okullarına zarar vermek olduğunu öne sürdü ve "Okullarımızı otopark mafyalarına emanet etmeyeceğiz" dedi.

MECLİS GÜNDEMİNDE SORU ÖNERGESİ

Kılıç, konuyla ilgili olarak Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e şu soruları yöneltti:

  1. İzmir’de 18 okulun kiralama ihalesinin amacı nedir?

  2. Bakanlığın bu gelir ihtiyacı var mıdır?

  3. Bu ihalelerden elde edilecek gelir hangi alanlarda kullanılacaktır?

  4. Okul bahçelerinin kiralanması yargı kararlarına uygun mudur?

  5. Türkiye genelinde kaç okul bu kapsamda ihaleye çıkarılacaktır?

  6. Kiralamaların eğitim öğretim faaliyetlerine etkisi ne olacaktır?

Bakmadan Geçme