• Haberler
  • İzmir
  • İzmir'de otantik bir yere gitmek isteyenler mutlaka buraya uğrasın: Taş evler, deniz, lezzetli Ege yemekleri, geceleri müzik hepsi var

İzmir'de otantik bir yere gitmek isteyenler mutlaka buraya uğrasın: Taş evler, deniz, lezzetli Ege yemekleri, geceleri müzik hepsi var

İzmir'de otantik bir yere gitme arayışında olanlar için muhteşem bir seçenek bulunuyor. Taş evler, deniz, lezzetli Ege yemekleri, geceleri müzik hepsi İzmir'in bu yerleşkesinde mevcut.

İzmir'de yaşayan vatandaşlar yakın yerlere kaçamak yapmak için internet sayfalarında araştırma yapıyorlar. Otantik bir yere gitmek isteyenler için en iyi seçenek Eski Foça olacaktır.  Eski Foça tarihi ve doğal güzellikleriyle ünlü izmir'in sahil kasabalarından sadece bir tanesi. Taş evleri ile ünlü yerleşkeye gelen herkes burada mutlaka fotoğraflar çektiriyor. Ayrıca küçük restoranlarında Ege mutfağına has sebzeler ile yapılmış yemeklerden yemek de mümkün. Akşamları eğlenmek isteyenler için bazı işletmelerde canlı müzik hizmeti veriliyor. Burda hem deniz kokusunu alabilir hem de tarihe doyabilirsiniz.

Foça'daki tarihi yerlerden bazıları

İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Foça yöresindeki tarihi yerleri internet sayfası üzerinden açıkladı.

Athena Tapınağı:

İzmir'de otantik bir yere gitmek isteyenler mutlaka buraya uğrasın: Taş evler, deniz, lezzetli Ege yemekleri, geceleri müzik hepsi var

Batı Anadolu'nun 12 İyon kentinden biri olan Phokaia kentinin ana tanrıçası olan Athena adına M.Ö. 590-580 yıllarında yapımına başlanan İyon düzeyindeki tapınak türünün erken örneklerinden biridir. Tüf taşından yapılmış sütunları, beşik çatı sistemini taşımaktadır. Athena tapınağının kazısı 1998-1999 kazı sezonunda başlamış ve halen devam etmektedir. Tapınak Phokaia'nın merkezinde ve şehre hakim bir konumdadır. Ana girişi doğuya bakmaktadır. Doğu yüzünün önünde de Athena'ya getirilen sunuların bırakıldığı bir sunak vardı. Tapınağın çevresi güzel bir podyum duvarı ile çevrilmekteydi.

Şu anki kazılarda bu podyum duvarının ortaya çıkarılması için çalışılmaktadır. Podyum duvarının üzerinde pek çok tapınak mimari parçaları da bulunmuştur. Ayrıca Athena Kutsal Alanı 17 ve 18 yy'larda yaşam mekanı olarak kullanılmıştır. Bu döneme ait pek çok mimari ve seramik buluntular da ele geçirilmiştir.

Kybele Açıkhava Tapınağı:

İ.Ö. 580 yılına tarihlenen yapıda, çeşitli büyüklüklerdeki beş nişte tanrıça Kybele'nin heykelleri ve kabartmaları yer almaktadır. Kayaya oyulmuş adak havuzuyla denizci fenerlerinin konulması için yapılan küçük nişler; denizden gelenlerin burada tapındıklarını göstermektedir.

Kutsal alanın yaslandığı kayalık üzerindeki sur duvarları, duvar yapımının dört ayrı dönemini göstermektedir. Arkaik surlar, harçsız yapılmıştır. Roma dönemi surlarında kireç harcı kullanılırken; Ceneviz ve Osmanlı dönemi surlarında kireç harcı, kum, tuğla parçası ve kiremit tozlarından oluşan Horasan Harcı kullanılmıştır.

Tiyatro:

İzmir'de otantik bir yere gitmek isteyenler mutlaka buraya uğrasın: Taş evler, deniz, lezzetli Ege yemekleri, geceleri müzik hepsi var

İ.Ö. 340-330 yıllarına tarihlenen tiyatro son dönem kazılarda bulunmuştur. Anadolu'nun en eski tiyatrosudur. Arkaik Duvar & Heredot Duvarı:

Son dönemdeki kazılarda Foça'nın Arkaik dönemde 5 km. uzunluğunda surlara sahip olduğu ortaya çıkmıştır. Maltepe Tümülüsü tepesinde yapılan kazılarda İ.Ö. 590-580 yıllarına tarihlendirilen sur duvarları bulunmuştur. Heredot bu duvarlardan sıkça bahsettiği için Heredot Duvarı olarak anılmaktadır. Kazılarda çıkarılan Pers ok ve mızrak uçları, kırık amphoralar ve eski mancınık gülleleri İ.Ö. 546'da büyük bir savaş olduğunu göstermiştir. Pers Komutanı Harpagos'un ordusuyla, Phokaialılar arasındaki savaş, Harpagos'un zaferi ile sonuçlanmıştır.

Arkaik Duvar & Heredot Duvarı :

Son dönemdeki kazılarda Foça'nın Arkaik dönemde 5 km. uzunluğunda surlara sahip olduğu ortaya çıkmıştır. Maltepe Tümülüsü tepesinde yapılan kazılarda İÖ 590-580 yıllarına tarihlendirilen sur duvarları bulunmuştur. Heredot bu duvarlardan sıkça bahsettiği için Heredot Duvarı olarak anılmaktadır.

Kazılarda çıkarılan Pers ok ve mızrak uçları, kırık amphoralar ve eski mancınık gülleleri İÖ 546'da büyük bir savaş olduğunu göstermiştir. Pers Komutanı Harpagos'un ordusuyla Phokaialılar arasındaki savaş, Harpagos'un zaferi ile sonuçlanmıştır.

Dış Kale:

İzmir'de otantik bir yere gitmek isteyenler mutlaka buraya uğrasın: Taş evler, deniz, lezzetli Ege yemekleri, geceleri müzik hepsi var

Foça’nın güneybatısındakiKale Burnu’nda Dış Kale ya da Ceneviz Kalesi olarak ta anılan kale, 1678 yılında Osmanlılar tarafından bölgeyi korumak için stratejik bir noktada, bir boğazkesen olarak yapılmıştır. Bir burun üzerinde yer alan kale, doğuda savunma amacı ile anakaradan büyük bir hendekle ayrılmıştır. Sualtı Arkeoloji araştırmaları sırasında kalenin açıklarında denizin dibinde taş gülleler bulunmuştur. Bu güllelerin kaleden düşman gemilerine mancınıkla atılmış olduğu düşünülmektedir. İç kısımda Türk hamamının kalıntısı vardır.

Şeytan Hamamı:

Can Dede Tepesi’nin eteğinde yer alan ve kaya mezar tipindeki yapı Şeytan Hamamı olarak bilinir. Antik Çağ'da kayalar oyularak yapılmış bir aile mezarıdır. Mezar uzun bir yol ve iki mezar odasından oluşmuştur. Yapılan kazılar sırasında bulunan seramik, mezarın İ.Ö. 4. yüzyılda ait olduğunu ortaya koymuştur.

Yel Değirmenleri:

İzmir'de otantik bir yere gitmek isteyenler mutlaka buraya uğrasın: Taş evler, deniz, lezzetli Ege yemekleri, geceleri müzik hepsi var

Foça'ya gelirken indiğiniz yokuşun solunda yer alan dağdır Top Dağı ve üzerinde tarihi yel değirmenleri vardır. Artık yıkılmaya yüz tutmuştur ama hem tarihi anımsatır size hem de güzel bir manzara yaşatır. Yakın zamanda yel değirmenlerinin restorasyonu planlanmaktadır.
 

Bakmadan Geçme