• Haberler
  • Gündem
  • İzmir'de RES baskısı artıyor: Karaburun için bir talep daha...

İzmir'de RES baskısı artıyor: Karaburun için bir talep daha...

İzmir'in Karaburun ilçesinde, GRC Enerji Elektrik Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından planlanan EMRES Rüzgar Enerji Santrali (RES) projesinin kapasite artışı süreci önemli bir aşamaya geldi. Ancak, bölge halkı artan RES kapasitesinin artık çevreye zarar verdiğini düşünüyor.

İzmir'in Karaburun ilçesinde, GRC Enerji Elektrik Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından planlanan EMRES Rüzgar Enerji Santrali (RES) projesinin mevcut üç türbinin dörde çıkarılması ve santralin üretim kapasitesinin 2,25 MWm / 2,0 MWe'den 6,45 MWm / 6,2 MWe'ye yükseltilmesini öngören proje için hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu, İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu (İDK) tarafından tamamlandı. Rapor, halkın görüş ve önerilerini almak üzere kamuoyunun dikkatine sunuldu.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve İzmir Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü'nce 10 gün boyunca incelemeye açık tutulacak rapora, halk Bakanlığa veya İl Müdürlüğü’ne başvurarak fikirlerini iletebilecek. Sunulan görüşler, projenin nihai kararı üzerinde etkili olacak.

"EKOSİSTEME ZARAR VERİR"

Ancak, projeye dair kamuoyunda endişeler de mevcut. Mordoğan bölgesinde daha önce planlanan ÇED toplantısı halkın yoğun tepkisi nedeniyle gerçekleştirilememişti. Bölgede kurulacak yeni türbinlerin, zeytinliklere yakın olması, kuş göç yollarına zarar verebileceği ve yerel ekosistemi olumsuz etkileyebileceği gibi çekinceler dile getiriliyor. Karaburun Yerel Fok Komitesi, projeye dair önemli eleştirilerde bulunarak, ekolojik dengelerin ve tarım alanlarının zarar görebileceğini belirtti.

İzmir'de RES baskısı artıyor: Karaburun için bir talep daha...

"TARIM VE SU KAYNAKLARINI TEHDİT EDER"

Yerel halkın ve çevre örgütlerinin dikkat çektiği bir diğer konu ise EMRES projesinin Yarımada'daki yürüyüş parkurlarını bölmesi, bölgedeki tarım ve su kaynaklarına olumsuz etkilerinin olacağı yönünde. Bölgedeki enerji yatırımlarının yöre halkının geçim kaynaklarını tehdit ettiği ve bu durumun tarım arazilerine erişimi zorlaştırdığı vurgulanıyor.

Yenilenebilir enerji yatırımlarının önemine rağmen, Karaburun halkı, ekosistemin ve tarımsal alanların korunmasına yönelik endişelerini sürdürerek, bu projeye karşı tepkilerini dile getirmeye devam ediyor.

Bakmadan Geçme