İzmir'de sivrisinekle mücadele devam ediyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi, düzensiz yağışların etkisiyle artan sivrisinek popülasyonuna karşı mücadelesini hem karadan hem de havadan sürdürüyor.

Gediz Deltası ve Küçük Menderes Havzası’nın belirli bölgelerinde, insan ve makine gücünün ulaşamadığı alanlarda, etkili ve hızlı sonuç almak amacıyla dron ile ilaçlama yapılıyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı Vektör Mücadele Birimi, 30 ilçede yıl boyunca sinek ve haşere üreme alanlarında kesintisiz çalışmalar yürütüyor. Küresel iklim krizi ve değişen yağış rejimi nedeniyle artan sivrisinek popülasyonuna karşı yoğun bir mücadele veren ekipler, yaklaşık 300 bin noktada ilaçlama gerçekleştiriyor. Özellikle ulaşılması zor bölgelerde, modern teknolojilerle desteklenen ilaçlama yöntemleri kullanılarak sivrisinekle mücadelede en etkili sonuçlar alınıyor. Sivrisineklerin en çok ürediği ve rüzgarın etkisiyle kent merkezine taşındığı Gediz Deltası’nın Foça Bağarası ile birleştiği bölge ve Küçük Menderes Havzası’ndaki Selçuk Pamucak bölgesinde, biyolojik larvasitler kullanılarak dron ile ilaçlama yapılıyor. Kapasitesi 40 litre olan ve saatte 213 dekar alanı ilaçlayabilen dron, ekiplere büyük kolaylık sağlıyor.

HEDEF İNSAN SAĞLIĞINI KORUMAK 

İzmir genelinde ilaçlama çalışmalarının aralıksız devam ettiğini belirten İzmir Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı Vektör Mücadele Birimi Ekip Sorumlusu Ali Eren, "Amacımız insan sağlığını korumak ve yaşam kalitesini artırmak. Bu doğrultuda özveriyle çalışıyoruz. Vektörlerle, yani hastalık etmeni taşıyan sivrisinek, karasinek, pire, hamamböceği, kene ve fare gibi canlılara karşı etkin bir mücadele yöntemi uyguluyoruz. Tespit ettiğimiz yaklaşık 300 bin üreme noktasında ilaçlama yapıyor, yeni tespit edilen noktaları da kayıt altına alıyoruz. Özellikle insan gücünün yetersiz kaldığı uçuşa elverişli bölgelerde dron teknolojisini kullanıyoruz. Bu sayede geniş alanlarda çok kısa sürede yüksek verim alıyoruz" dedi.

PROFESYONEL EKİPLE YOĞUN MÜCADELE 

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 30 ilçede 382 kişilik profesyonel ekibiyle, vektör olarak adlandırılan ve hastalık taşıyan canlıların üreme alanı olabilecek rögarlar, süs havuzları, kuyular, çöp konteynerleri, yağmur suyu kanalları, çatı olukları, göletler ve dereler gibi sucul ortamlarda etkin bir mücadele yürütüyor. İlaçlama çalışmaları, Dünya Sağlık Örgütü’nün önerileri doğrultusunda ve Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış ilaçlarla gerçekleştiriliyor.

Bakmadan Geçme