İzmir'de su tasarrufu için büyük adım

İzmir'in parklarında akıllı devrim! Peki, bu sistem nasıl çalışıyor? İzmir'in geleceğini şekillendiren bu yenilikçi proje hakkında tüm detaylar bu haberde!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, su kaynaklarının verimli kullanımını hedefleyen projelerine bir yenisini daha ekleyerek, kent genelindeki parklarda akıllı sulama sistemine geçiyor. Bu sistem, parklarda su tüketimini en az yüzde 30 oranında azaltarak yılda 1,5 milyon metreküp, yani Ürkmez Barajı hacminde su tasarrufu sağlayacak.

Akıllı Sulama Sistemi Kent Genelinde Uygulanacak

İzmir'de su tasarrufu için büyük adım

Sürdürülebilir bir gelecek için su kaynaklarının korunmasına yönelik çalışmalarını sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, park ve yeşil alanlarda akıllı sulama sistemini devreye alıyor. Otomatik ve elle sulama yöntemlerinin yerine, yağış verilerine göre sulamayı durduran ve bitkinin ihtiyacı kadar su sağlayan bu sistem, su tüketimine ilişkin tüm verileri de kaydederek etkin bir sulama yönetimi sunuyor. İlk olarak Gaziemir’deki Esra Parkı ve Çiğli’deki Işılay Saygın Parkı’nda uygulanan akıllı sulama sistemi, kısa sürede tüm kent geneline yayılacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi Başkanı Müge Deniz Bal, “Başkanımız Cemil Tugay’ın Akıllı Şehirler vizyonu doğrultusunda kentimizde akıllı sulama sistemini hayata geçiriyoruz. Bu sistemle yüzde 50’ye varan su tasarrufu sağlıyoruz ve su kaynaklarımızı daha sürdürülebilir hale getiriyoruz. Projenin İzmir genelinde uygulanmasıyla yıllık 1,5 milyon metreküplük su tasarrufu hedefliyoruz” diye konuştu.

İş Gücünde Tasarruf Sağlanacak

İzmir'de su tasarrufu için büyük adım

Akıllı sulama sistemi, sadece su tasarrufu sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda iş gücü tasarrufunu da mümkün kılıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi Başkanı Bal, “Bu sistem yazılım tabanlı çalışıyor ve meteorolojik verileri kullanarak bitki türlerinin su ihtiyaçlarına göre sulama yapıyoruz. Gece sulamalarıyla su israfını önlüyor, personelimizi başka alanlarda değerlendiriyoruz. Bu da hem suyun hem de iş gücünün verimli kullanımını sağlıyor” dedi.

Anlık Veri Yönetimi ile Kontrol Sağlanıyor

İzmir'de su tasarrufu için büyük adım

Projenin teknik detayları hakkında bilgi veren Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı'nda görevli Makine Mühendisi Murat Abanoz, sistemin bulut teknolojisi ile yönetildiğini belirtti. Abanoz, “Bu sistem sayesinde sulama planlarını anlık olarak kontrol edebiliyor ve gerektiğinde müdahale edebiliyoruz. Yağış verilerine dayalı olarak sulama durdurulabiliyor. Böylelikle bitkinin ihtiyacı kadar su sağlanıyor ve su israfı önleniyor” ifadelerini kullandı.

Su Kaçakları ve Arızalar Anında Tespit Edilecek

İzmir'de su tasarrufu için büyük adım

Abanoz, çevrimiçi veri akışı sayesinde su kaçaklarının ve arızaların anında tespit edilebileceğini vurguladı. Sistemin su tüketim eğrilerini izlediğini belirten Abanoz, “Herhangi bir anormallik veya izinsiz tüketim olduğunda sistem bize bilgi veriyor. Bu sayede sorunlara hızla müdahale etme şansımız oluyor” diye konuştu.

Hedef: Yılda 1,5 Milyon Ton Su Tasarrufu

Parklarda su tüketimini azaltmayı hedefleyen bu akıllı sulama sistemi ile İzmir genelinde yılda 1,5 milyon ton su tasarrufu sağlanması hedefleniyor. Parklarda mevcut su tüketiminin yıllık 5 milyon metreküp olduğunu belirten Abanoz, “Bu sistemle birlikte en az yüzde 30’luk bir verimlilik artışı sağlamayı amaçlıyoruz” dedi.

Bakmadan Geçme