İzmir'de yangınların bilançosu ağır oldu!

İzmir'de son günlerde meydana gelen yangınların hepsinin ihmallerden kaynaklı olduğunu söyleyen İzmir Valisi Süleyman Elban, 'Bayındır'da yangın kendi bahçelerinde yapılan tadilat sırasında çıkmış, Ödemiş'te otluk alanda sigara içilmesinden ve Tire'de ise yine kendi bahçelerinde piknik yaparken yakılan mangaldan yangın çıkmış' dedi.

Hafta sonu adeta cehennemi yaşayan İzmir, yangınlarla mücadele etti.

İzmir’in Karşıya ilçesinde bulunan Yamanlar mevkiinde 5 gün sonunda söndürülen yangının ardından İzmir Valisi Süleyman Elban ve AFAD Başkanı Okay Memiş bölgeden gerçekleştirilen hasar tespit çalışmalarına ilişkin, Bayraklı Seyir Tepe’de açıklamalarda bulundu.

4 BİN 700 VATANDAŞ TAHLİYE EDİLDİ

Büyük ölçekli 15 adet orman yangını yaşandığını kaydeden Memiş, AFAD olarak görevlerinin afetler yaşanmadan önce risk azaltma, afet sırasında müdahale ve sonrasında ise hasar tespit çalışmaları olduğunu belirterek, “Yangından etkilenen illerde valilerimiz aracılığıyla ve ilgili kurumların katılımıyla çalışmalarımızı yaptık. Diğer tüm illerimizdeki acil durum ekiplerimiz ve araçlarımız destek vermek üzere teyakkuzdaydı. Bu yangınlarda toplam 5 bin 901 personel, 2533 araç, 450 arazöz, 613 su tankeri ve itfaiye aracı, 27 uçak, 72 helikopter olmak üzere 99 hava aracıyla müdahale yapılmıştır ve orman yangınlarından etkilenen yerleşim yerlerinde ülke genelinde 4 bin 700 vatandaşımız valilerimizin koordinesinde güvenli yerlere tahliye edilmiştir. Yangından zarar gören yerleşim yerlerde hasar tespit çalışmaları devam etmektedir. İlk belirlemelere göre İzmir, Manisa ve Aydın’da 142 yapı yangınlardan etkilenirken, bunlardan 11’inin yıkık, 92’sinin ağır hasarlı ve 39’nun ise az hasarlı olduğunu tespit ettik. Hasar tespit çalışmalarımız devam etmektedir. Özellikle İzmir’de konut, iş yeri ve tarım arazilerinde çalışmalar devam etmektedir. 

7 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

İzmir Valisi Süleyman Elban ise, yangınların yüzde 90 oranında insan kaynaklı olduğunun altını çizerek, yangına sebep olduğu tespit edilen 7 kişinin gözaltına alındığını belirtti. Vali Elban, hasar tespit çalışmalarında önceliğin konutları ve hayvanları hasar gören vatandaşların kayıplarının tespiti olduğunu kaydederek, “Yangınlar biter bitmez hasar tespit çalışmalarına başladık. Yapılan çalışmada 45 binanın hasar gördüğünü tespit ettik. Diğer yandan hayvanlar ve tarımsal alanlarla ilgili hasar tespitimiz devam ediyor. Bu çalışmalar bitiğinde vatandaşımızın yarasının hızlıca sarılması için yardımları hızlıca ulaştıracağız. Yangınlar maalesef büyük ölçüde insan kaynaklı. Tamamı ihmalden çıktı. Bu kapsamda yapılan çalışmada 7 kişi gözaltına alındı” diye konuştu.

YANGINLARIN HEPSİ İNSAN KAYNAKLI

Yangınlara neden olduğu gerekçesiyle gözaltına alınan kişilerin bazılarının mahkeme sürecinin başladığını, bazılarının ise savcılıkta çalışmalarının sürdüğünü belirten Vali Elban, “Etkilenen alanla ilgili tespitler devam ediyor. Bizim şu anda önceliğimiz vatandaşımızın yaralarının sarılmasıdır. Önce bu tespiti bitirip alanda çalışmalara devam edeceğiz. Bayındır’da çıkan yangın kendi bahçelerinde yapılan tadilat sırasında çıkmış, Ödemiş’te otluk alanda sigara içilmesinden ve Tire’de ise yine kendi bahçelerinde piknik yaparken yakılan mangaldan yangın çıkmış. Maalesef bu yangınların hepsi ihmalden kaynaklandı. Vatandaşlarımızı bu ihmallere karşı daha duyarlı olmaya davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.


 

Bakmadan Geçme