• Haberler
  • Gündem
  • İzmir'de yılın ahisi 40 yıllık dondurma ustası Doğan Karasakal

İzmir'de yılın ahisi 40 yıllık dondurma ustası Doğan Karasakal

Ahilik Haftası İzmir'de Konak Meydanı'nda etkinliklerle kutlandı. Ahilik Çarşısı kurulan meydanda ilin usta ahisi, kalfası ve çırağına kuşak bağlandı, kaftan giydirildi

Bu yıl, 23-29 Eylül tarihlerinde kutlanan 37. Ahilik Haftası için, İzmir Valiliği, İzmir Büyükşehir Belediyesi, İESOB, İZTO, EBSO, Kefalet Kooperatifleri Bölge Birliği, Ticaret,  Milli Eğitim, Gençlik Hizmetleri ve Spor ile Kültür ve Turizm İl Müdürlükleri, İZKA ve Üniversite temsilcileri  etkinlik programı düzenledi. Atatürk Anıtı’na çelenk koyma ve İzmir Valiliği ile Büyükşehir Belediyesi makam ziyaretleri ile başlayan etkinliklerde bando ve canlı heykel eşliğinde Konak Kemeraltı ve Alsancak güzergahlarında kortej yürüyüşü yapıldı. Konak Meydanı’nda kurulan Ahilik Çarşısı’nda meslek ve oda standları açıldı. Halka yemek, lokma ve şerbet ikramı yapıldı. 

İzmir'de yılın ahisi 40 yıllık dondurma ustası Doğan Karasakal

Resmi törenlere İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban, AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, İyi Parti İzmir Milletvekili Hüsmen Kırkpınar, Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, partilerin il başkanları katıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Türk Halk Müziği Orkestrası’nın konseri ile başladı. 

İzmir'de yılın ahisi 40 yıllık dondurma ustası Doğan Karasakal

Konak Meydanı’nda düzenlenen resmi törende konuşan İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Yalçın Ata, ahilik kültürünü yeni nesillere aktarmak için bu tür etkinliklere önem verdiklerini ve kutlamaya özen gösterdiklerini belirterek, “Ahilik dürüstlüğü, dayanışmayı ve iyi ahlakı öne çıkarır. Siftah yaptıktan sonra gelen müşteriyi komşusuna göndermektir. Bu çağda unuttuğumuz ama sıkı sıkıya bağlı olmamız gereken kurallar sistemidir. Bugünkü sosyal sigortalar, odalar ve kooperatifler ahilikten doğmuştur. Türk devletlerinin gelişmesi ve mevcudiyetini korumasında ahilik yapısı etkili olmuştur. Ahiliği bugünkü nesillere tanıtmayı ve yaşatmayı görev kabul ediyoruz. Kültürel mirasımıza sahip çıkmak bir zorunluluktur. Bu teşkilatın başkanı olmaktan gurur duyuyorum” dedi.

İyi Parti İzmir Milletvekili Hüsmen Kırkpınar esnafın elinden evimize giren her şeyin çok kıymetli olduğunu belirtirken, AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, esnafın üretimlerinden mutlu olduğunu ama kaybolan mesleklerin üzüntü verdiğini söyledi. Kaya, iptal edilen Çeşme Projesi’ni hatırlatarak, bu projenin hayata geçmesi halinde İzmir’in turizmine 55 bin yatak kapasitesi kazandırılacağını, bunun da esnafa turizmden büyük imkan sağlanmış olacağını vurguladı. 

İzmir'de yılın ahisi 40 yıllık dondurma ustası Doğan Karasakal

İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban ise kendisinin de bir ahi torunu olduğunu hatırlatarak, “Anadolu fethedildikten sonra gelişiminde ahilerin büyük rolü var. Türklerin Anadolu’ya yerleşmesine, Osmanlı’nın kurulup kökleşmesine, ahilik öncü olmuştur. Ahilik bin yıllarca bir milletin biriktirdiği geleneklerle oluştu. Farklı bir model anlayışı getirdi. Sadece ekonomik, esnaf düzeni değil, toplum düzenidir. Ölçü, kalite, fiyat, esnaf ilişkisi, sanatkar yetiştirme konusunda öncü oldu. Ahilik kültürü cumhuriyetin bekası, milletimizin yaşaması için de gerekiyor” diye konuştu. 

İzmir'de yılın ahisi 40 yıllık dondurma ustası Doğan Karasakal

Törende ilin ahisi Doğan Karasakal’a İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban tarafından kuşağı bağlandı, kaftanı giydirildi ve külahı takıldı. Karasakal Pastacılar Odası’na bağlı faaliyet gösteren 40 yıllık dondurma ustası.

İzmir'de yılın ahisi 40 yıllık dondurma ustası Doğan Karasakal

İlin kalfası kuyumcu Talha Bağcı ile ilin çırağı otomotiv sektöründen Saliha Sulcanlı’ya da kuşakları bağlandı.

İzmir'de yılın ahisi 40 yıllık dondurma ustası Doğan Karasakal
 

Bakmadan Geçme