• Haberler
  • İzmir
  • İzmir'de Zübeyde Hanım'ın Mutfağı Sergisi açılıyor

İzmir'de Zübeyde Hanım'ın Mutfağı Sergisi açılıyor

Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri kapsamında düzenlenen 'Zübeyde Hanım'ın Mutfağı Sergisi,' 25 Ekim'de açılıyor. Atatürk'ün çocukluk sofrasını yansıtan bu sergide, Osmanlı mutfak kültürü hakkında neler öğrenebiliriz? Selanik mutfağının lezzetleri açılışta katılımcılarla buluşacak. Zübeyde Hanım'ın mutfağına dair bu anlamlı sergide ziyaretçileri neler bekliyor?

Karşıyaka Belediyesi, Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri kapsamında "Zübeyde Hanım’ın Mutfağı Sergisi"ni düzenliyor. Sergi, 25 Ekim’de Cordelion Mutfak Sanatları Merkezi’nde kapılarını ziyaretçilere açacak.

İzmir'de Zübeyde Hanım'ın Mutfağı Sergisi açılıyor

Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım’ın mutfak kültürünü ve Atatürk’ün çocukluk sofrasını canlandıran bu sergi, Cumhuriyetimizin 101. yıl dönümü anısına anlamlı bir etkinlik olarak öne çıkıyor. Karşıyaka Belediyesi’nin Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından organize edilen sergi, 19. yüzyılın sonu ile 20. yüzyılın başını yansıtan mutfak kültürü öğelerini bir araya getiriyor.

SERGİ İÇERİĞİ

İzmir'de Zübeyde Hanım'ın Mutfağı Sergisi açılıyor

Sergi alanında, Atatürk’ün Selanik’teki çocukluğunun geçtiği evin mutfağının bir benzeri de inşa edildi. Ayrıca, Latife Hanım Köşkü Anı Evi Özel Müzesi’ne ait mutfak eşyaları da sergiye dahil edildi. Mert ve Gül Rüstem’in koleksiyonundan 19. yüzyıldan kalma gümüş kaşık ve çatal takımları, bakır tencere ve ibrik gibi objeler sergilenirken, dönemin kadın dergilerinden alınan yemek tarifleri ile oluşturulan özel bir gazete de yer alıyor.

Sergi, "Aile Sofrası", "Osmanlı Kadını Mutfakta", "Sofra Adabı", "Yemek Odası ve Kiler", "Yemek Tarifleri" ve "Mutfak Düzeni" başlıkları altında yazılı ve görsel anlatımlarla zenginleştirildi.

AÇILIŞ TÖRENİ VE İKRAMLAR 

İzmir'de Zübeyde Hanım'ın Mutfağı Sergisi açılıyor

Serginin açılışı, 25 Ekim Cuma günü saat 16.00’da gerçekleştirilecek. Açılış etkinliği sırasında katılımcılara Selanik mutfağından çeşitli lezzetler ikram edilecek. Ayrıca, sergi boyunca yemek atölyeleri, söyleşiler ve tadım etkinlikleri gibi çeşitli aktiviteler de düzenlenmesi planlanıyor. Sergi, 25 Ocak’a kadar ziyaret edilebilecek ve haftanın her günü 11.00-17.00 saatleri arasında açık olacak. Grup ziyaretleri için 0 (232) 399 40 86 numaralı telefondan randevu alınabilecek.

BAŞKAN ÜNSAL’IN AÇIKLAMALARI 

İzmir'de Zübeyde Hanım'ın Mutfağı Sergisi açılıyor

Karşıyaka Belediye Başkanı Yıldız Ünsal, serginin açılışıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Cumhuriyetimizin 101. yılında, Zübeyde Hanım’ın ebedi istirahatgahı olan Karşıyakamızda çok güzel ve anlamlı bir sergiyi halkımızla buluşturacağız. Atamızın çocukluk sofrasına konuk olmak; o yılların yemek kültürünü ziyaretçilerimize anlatmak ve hissettirmek istedik. Zübeyde Hanım’ın mutfağını konu alan bu sergi, aynı zamanda bir ilk olma özelliği taşıyor. 25 Ekim’deki açılış törenimize tüm halkımızı davet ediyoruz,” dedi.

Serginin, Zübeyde Hanım’ın mutfağı ve Osmanlı kadınının mutfak kültürü hakkında derinlemesine bir bakış sunması bekleniyor.

Kaynak: Karşıyaka Belediyesi 

Bakmadan Geçme