İzmir'den Türkiye'ye örnek: 'Eşitliğe Sürmek' için yola çıktılar
İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü, toplumsal cinsiyet eşitliğini desteklemek ve toplu ulaşımda kadın istihdamını artırmak amacıyla başlattığı 'Eşitliğe Sür' projesiyle Türkiye'ye örnek oluyor.
Fransız Kalkınma Ajansı’nın (AFD) 100 bin Euro’luk hibe desteği sağladığı projede 120 kadın şoför adayının eğitim süreci hızla devam ediyor. Proje kapsamında ayrıca bir çalıştay düzenlenerek elde edilen verilerin akademik yayınlara dönüştürülmesi hedefleniyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde hayata geçirilen projeyle, kadınların ulaşım sektöründe daha görünür olması amaçlanıyor. Eğitim programı, İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde düzenlenen Farkındalık Eğitimleri ile başladı. Ardından Fuar İzmir’de düzenlenen seminerde adaylara trafik adabı, kurallar ve işaretler gibi konularda teorik bilgiler verildi. Eğitimin bu aşamasında ESHOT İnsan Kaynakları ve Eğitim Dairesi Başkanlığı ile sürücü kursu yetkilileri de yer aldı.
Teorik eğitimlerin ardından adaylar, deneyimli eğitmenler eşliğinde 10’ar saatlik pratik direksiyon eğitimlerine başladı. Araç tanıtımı, genel trafik bilgisi ve uygulamalı sürüş tekniklerini içeren bu süreç, altı ay boyunca devam edecek. Adaylar, böylece sahada mesleki yeterliliklerini geliştirme şansı yakalayacak.
Projeye katılan adaylardan Aylin Sezer Eren, projeye dair heyecanını şu sözlerle dile getirdi: “Kadınlar her alanda her işi layıkıyla yaptıkları için ben de şansımı denemek istedim. Çok güzel bir proje. Zaten hayalimdi, çok istiyordum, harika eğitimler aldık. Bu işin en iyisi ESHOT olduğu için burada devam etmek istiyorum. Kadının yapamayacağı hiçbir şey yoktur. ‘Kadınsın, yapamazsın, dayanamazsın’ gibi olumsuz eleştiriler aldım ama yılmadım. Bu işi yapan kadınları yürekten tebrik ediyorum.”
Bir diğer aday Bahar Doğan da hayalini gerçekleştirmenin heyecanını paylaştı: “Araba sürme aşığı olarak projeyi duyunca çok mutlu oldum, şansımı denemek istedim. Bir otobüs güzergahında kadın şoför gördüm, ‘sen de en sevdiğin işi yapabilirsin’ dedim. Başvuru yaptım, hayallerime yavaş yavaş yaklaşıyorum. Kadın şoförlerle gurur duyuyorum.”
Projeye katılan Ayşe Gişten ise duygularını şöyle ifade etti: “Araç kullanmayı çok seviyorum. ESHOT’ta kadın şoför gördüğümde heyecanlanıyorum. Onların yerinde olmayı istiyordum. Kadının değdiği her yer güzelleşiyor. Her işe kadın eli değmesi gerekiyor. Ailem, arkadaşlarım çok destekliyor.”
Eğitim sürecini başarıyla tamamlayan adaylar, ESHOT’un Sürüş Teknikleri Eğitim Merkezi’nde güvenli ve defansif sürüş eğitiminden geçecek. Ardından ESHOT’un düzenleyeceği direksiyon sınavına katılacaklar. Sınavı başarıyla geçen kadınlar, şoför kadrosunda görevlendirilecek. Toplanan veriler, düzenlenecek çalıştayda paylaşılacak ve akademik yayınlarla kalıcı hale getirilecek. Böylece İzmir’den doğan “Eşitliğe Sür” projesi, Türkiye genelinde ilham kaynağı olacak.
PROJEYE YOĞUN İLGİ
Projenin sosyal medya, kamu ilanları ve radyo yayınları aracılığıyla duyurulmasının ardından büyük bir başvuru yoğunluğu yaşandı. Başvuru yapan adaylardan şartları sağlayan 263 kişi mülakata çağrıldı. Üç aşamalı değerlendirme sürecinde psikolojik ve psikometrik testlerin yanı sıra sürüş becerileri de değerlendirildi. Başarı sıralamasına göre belirlenen 120 kadın aday, eğitim programına katılmaya hak kazandı.