İzmir deprem risk haritası: İşte fay hattındaki ilçeler…
Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin ardından İzmir’de de fay hattının nerelerden geçtiği ve hangi ilçelerin riskli olduğu, güvenli ilçelerin nereler olduğu merak konusu oldu. Deprem uzmanları tarafından hazırlanan “İzmir Risk Haritası” ise riskli, orta riskli ve zemini güçlü ilçeleri ortaya koyuyor.
Afet İşleri Genel Müdürlüğü Deprem Araştırma Dairesi ile Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Zafer Akçığ, İzmir Metropolü ile Aliağa ve Menemen’de 16 noktaya deprem kayıt istasyonu kurulduğunu ve projenin 4 milyon TL’ye mal olacağını ifade etti.
“Seferihisar-Karaburun, Tuzla, İzmir ve Foça fayları tehlikeli”
Şiddeti 4’ten büyük depremleri tespit etmeye başladıklarını belirten Prof. Dr. Zafer Akçığ, elde edilecek sonuçların 3 yıl sonra rapor halinde resmi kurumlara verileceğini açıkladı. Aynı zamanda Akçığ, suni depremler de yarattıklarını ve inceleme yaptıklarını vurguladı. Dünyada deprem açısından en riskli 20 yer arasında İstanbul ve İzmir’in yer aldığının altını çizen Prof. Dr. Akçığ, “İstanbul’da dış kaynaklı deprem incelemesi yapılıyor ama İzmir’deki yerli kaynak kullanılarak yapılan en büyük inceleme olacak” ifadelerini kullandı.
“İzmir’de 7 veya daha üstündeki büyüklükte deprem olmaz” yaklaşımının doğru olamayacağını dile getiren Prof. Dr. Akçığ, kentte tehlike arz eden 4 önemli fay bulunduğunu belirtti. Seferihisar-Karaburun, Tuzla, İzmir ve Foça faylarının tehlikeli olduğunu belirten Prof. Dr. Akçığ, “Kentte deprem açısından en riskli yerleşim yerlerinin Bostanlı, Alaybey ve Mavişehir gibi deniz kenarı düz alanlar. En güvenli yerleşim yerlerinin ise dağlık kesimler” dedi.
“Karşıyaka, Çiğli, Bayraklı ve Menemen risk altında”
Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Alim Murathan ise 2020 yılında İzmir için kritik bir uyarıda bulunarak, “İzmir’de 7,0 büyüklüğünde deprem üretebilecek 13 fay hattımız var” ifadelerini kullanmıştı. Murathan, kıyı bölgelerinin risk altında olduğunu, söz konusu 13 fayın önemli bir kısmının kent yerleşiminden geçtiğini de söylemişti.
Günümüzde İzmir’in kıyıyla bağlantılı güncel alüvyonlar üzerinde kurulan hemen hemen bütün ilçelerinin risk altında olduğunu vurgulayan Murathan, “Özellikle bu ilçelerimiz; Karşıyaka, Çiğli, Bayraklı ve aynı şekilde Menemen. Denizle bağlantılı olan ve gevşek zeminler diye tanımladığımız, bizim alüvyon zeminler üzerinde kurulu olan kentler daha risk altında. Daha sağlam kaya üzerine kurulu olan kentler, yerleşim yerleri, daha az risk taşıyor. Bu risk haritalarının oluşturulması talep edilmiş ve bunların ivedi olarak çıkartılması ve yapı inşaat sistemi ile haritalar üzerinde kurgulanması tasarlanmış. Temel riskler, alt yapı riskleri tanımlanmış, enerji hatları, trafo merkezleri ile doğal gaz hatlarının özellikle aktif fay hatlarının geçtiği yerlerdeki kesişme noktalarında özel güçlendirme projelerinin yapılması talep edilmiş” diye konuştu.
TÜBİTAK kaynaklı bir başka araştırmada da İzmir merkez ile Aliağa ve Menemen’de 4’ten büyük depremler tespit edildiği açıkladı. Bu araştırmada, İzmir’deki en riskli semtler Bostanlı, Alaybey ve Mavişehir olarak belirlendi. İzmir’de söz konusu projeyi Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ile İzmir Büyükşehir Belediyesi TÜBİTAK’la birlikte yürütmekte.