İzmir depreminin üzerinden üç yıl geçti

30 Ekim 2020 Cuma günü saat 14.51’de Seferihisar'da yaşanan 6,6 büyüklüğündeki depremde 117 kişi hayatını kaybetti...

30 Ekim 2020 Cuma günü saat 14.51’de Seferihisar’da yaşanan 6,6 büyüklüğündeki depremde 117 kişi hayatını kaybetti ve bin 34 kişi de yaralandı.

İzmir’in Bayraklı ve Bornova ilçelerinde ise çok sayıda bina yıkıldı. Birçok bina ise deprem nedeniyle hasar gördü ve oturulamaz hale geldi.Deprem sonrası Seferihisar’da bir tsunami oluştu. Yükselen su nedeniyle Sığacık’ta bulunan evleri ve dükkanları su bastı.

Depremin hemen ardından 9 bina tamamen yıkıldı .İzmir’de tarifsiz acıların yaşandığı deprem bölgesi, enkaz yığınına dönen binaların altında kalan çocukların yaşam mücadelesine de tanıklık etti.

DEPREMİN MUCİZE ÇOCUKLARI

Arama kurtarma ekiplerinin depremin hemen ardından yıkılan binaların enkazında geceli gündüzlü gerçekleştirdiği özverili çalışmayla 3 yaşlarındaki Ayda Gezgin ve Elif Perinçek, 14 yaşındaki İdil Şirin, 16 yaşındaki İnci Okan ve 15 yaşındaki Günay Özışık, depremden saatler sonra beton blokların arasından gün ışığına çıkarıldı.

Enkaz yığınına dönen Doğanlar Apartmanı’ndan depremden 65 saat sonra çıkarılan Elif Perinçek, hem kurtarma ekiplerinin hem de tüm Türkiye’nin umudunu yeniden tazeledi. Arama kurtarma ekiplerinin tozlar içinde bulduğu ve küçük bir göz hareketinden yaşadığını anladığı Elif, yeniden ışığa kavuştuğunda kurtarıcılarının parmaklarına küçük elleriyle sıkı sıkı sarıldı.

YARDIM

İzmir’de yaşanan deprem sonrası ise bölgeye sadece Türkiye’den değil dünyanın birçok noktasından da yardım yağdı. İzmir depremi aynı zamanda dayanışmanın gösterildiği bir olaydı. İzmirliler, depremden zarar gören vatandaşlar için gelen yardımları ayrıştırmak ve vatandaşlara ulaştırmak için günlerce çalıştı.AFAD, AKUT, Jandarma Arama ve Kurtarma timleri, sivil toplum kuruluşları ve belediyelerden ekiplerin yer aldığı 7 binin üzerinde görevli, gece gündüz enkaz altındaki vatandaşları kurtarmak için adeta zamanla yarıştı.
Türk Kızılay tarafından acil barınma ihtiyacının karşılanabilmesi amacıyla geçici barınma merkezleri oluşturuldu ve hemen sıcak yemek dağıtımına başlandı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi ise depremin ardından barınma sorununu çözmek için depremzedeleri ve onlara destek olmak isteyenleri “Bir Kira Bir Yuva” kampanyası ile bir araya getirdi. Aynı zamanda depremzedelere Uzundere’deki konutlarda bir yıl boyunca ücretsiz barınma imkanı sundu, bir otel binasının 380 odasını da deprem mağdurlarına açtı.

Deprem sonrası depremzedeler tarafından kurulan İZDEDA tarafından sosyal medyada yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

30 Ekim 2020 İzmir depreminin 3.yılında böyle acıların bir daha yaşanmamasını temenni ediyor,depremde kaybettiğimiz canlarımızı rahmetle anıyoruz. Yakınlarına başsağlığı ve sabırlar diliyoruz. Acımız ilk günkü kadar taze,Unutmadık, Unutmayacağız

Haber

 

 

HABER MERKEZİ

Bakmadan Geçme