İzmir halkı sadece çiğdeme para bulabiliyor

Pandemi sürecinde kuruyemiş fiyatları yüzde 50-60 artış gösterdi. 60 lira olan ürünün fiyatının 130 lirayı bulduğunu...

İzmir halkı sadece çiğdeme para bulabiliyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Pandemi sürecinde kuruyemiş fiyatları yüzde 50-60 artış gösterdi. 60 lira olan ürünün fiyatının 130 lirayı bulduğunu ifade eden kuru yemiş esnafı, vatandaşın sadece çiğdeme para verebildiğini, alım gücü olmadığını aktardı

Fiyatların son zamanlarda tırmanışa geçtiğinin altını çizen kuru yemiş esnafı, “Pandemiden sonra fiyatlar iyice uçtu, pandemide satışlarımız daha iyiydi. Pandemi sürecinde piyasayı serbest bıraktılar, fiyatlar uçtu. Ürünün fiyatı 60 lira ise fiyatı bugün 130-140 lira oldu. Fiyatlar yüksek ama insanların alım gücü yok. Bu yüzden satışlar da düşük.” diye konuştu. Fiyatlar hakkında bilgi vererek, “Fiyatı en yüksek olan çerez, kaju ve fiyatı 220 lira. Kajudan sonra badem geliyor. Amerikan bademi ile Türk bademinin fiyatı aynı. Bademlerin fiyatları 185-195 lira arasında değişiyor. Kendi ürünümüz olduğu halde Antep fıstığı 170 lira, fındık ise 130 lira.” dedi.

“10 liralık leblebi 45 lira oldu”

Müşteri sayısında ciddi bir azalma olduğunu ifade eden dükkan sahibi, “Müşteriler geliyor fakat sadece kara çiğdem alıyor. Müşterinin başka alabildiği bir şey yok. Gücü o kadara yetiyor. Aslında çiğdem ve leblebi gibi yiyecekler de zam görüyor. 10 liralık leblebi 40-45 lira oldu ama öbürlerine bakarak bunları almayı seçiyorlar.” diye aktardı.

“Kredi kartı ile kredi kartı borcu kapatıyoruz”

Fiyatlardaki artışın sadece müşteriyi değil dükkan sahiplerini de etkilediğini vurgulayarak, “Fiyatlardaki artış bizi de etkiliyor, biz de kredi kartı ile kredi kartı borcunu kapatıyoruz. 2 tane emekli maaşını buraya bağladık. Onunla çevirmeye çalışıyoruz burayı. Yoksa bir birikimimiz yok hep geri gidiyor.” diye ifade etti.

“Yazın dondurma dolabını çalıştırmayacağım”

Masraflara faturaların da eklendiğinin altını çizen kuru yemiş esnafı, “Bütün dolapların fişini çektiğim halde faturam 1200 lira geldi. Sadece ışıklar ve kahve değirmenini çalıştırıyoruz. Soğuklar başladığında klima bile çalıştırmadım. Her sene çalıştırıyordum. Yazın dondurma dolabını çalıştırmayacağım. Çünkü dondurma dolabını açtığım zaman elektrik faturam 4000-4500 lira civarında geliyordu. Bu sene dondurma satmamaya karar verdim. 3 tane dolap var ama birisini daha iptal edeceğim.” dedi.

“Fiyatların düşmemesinin sebebi içimizdeki büyük tüccarlar”

Toptancıların kurdaki düşüşü ürün fiyatlarına yansıtmadığı sürece fiyatlarda düşüş olmayacağını aktaran dükkan sahibi şunları söyledi: “Fiyatlarda düşüş olacağını zannetmiyorum. Ben bu işi hep hükümete bağlamıyorum, bu biraz da esnafın suçu. Büyük tüccarlar zamları her şeye yansıtıyor. Toptancıya gittiğim zaman dolar 17’ye çıkmışsa toptancı bana dolar üzerinden fiyat biçiyordu. Dolar 18’den 12 buçuğa düştü.  Dolar düştü fiyat neden aynı diye soruyorum, fiyatlar böyle diyor. Büyük tüccarlar depolarını tıka basa doldurmuşlar. Mallar büyük gemilerle geliyor. Kaç dolara alıyordum ben bunu 1 dolara. 1 dolar 7 liraya denk geliyordu. 1 dolar 18 lira oldu, hemen fiyatları artırdılar. Kaju, badem dünyanın öbür ucundan geliyor ama dolar 7 lirayken stoğunu yaptılar. Dolar düştü ama toptancıda fiyatlar aynı.Bunu 18 liradan almadılar ki. Fiyatların düşmemesinin sebebi, içimizdeki büyük tüccarlar. Yani ben bunu sadece hükümete bağlamıyorum. Komisyoncular, aracılar bu işin cılkını çıkardılar. Fiyatların düşmemesinin sebebinin devlet, hükümet olduğunu söylüyorlar. Devlette, hükümette biziz. Bence devlet; vatandaştır, halktır.”

Haber : H. Utku Sala & Özge Uğulu 

 

 

Bakmadan Geçme