• Haberler
  • Gündem
  • İzmir'i sporda zirveye taşıyacak yol haritası aranıyor

İzmir'i sporda zirveye taşıyacak yol haritası aranıyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Ticaret Odası'nın ortak organizasyonu olarak Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde başlayan İzmir Spor Zirvesi'nde sporda uluslar arası başarıların önünü açmanın yolları aranacak

İlk kez düzenlenen İzmir Spor Zirvesi İzmir Büyükşehir Belediyesi ile İzmir Ticaret Odası organizasyonuyla Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde yapılıyor. Zirveye İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban, Gençlik ve Spor eski bakanı ve AK Parti İzmir Milletvekili Dr. Mehmet Kasapoğlu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener, bürokratlar, iş insanları ve spor insanları katıldı. 

İzmir'i sporda zirveye taşıyacak yol haritası aranıyorİzmir Valisi Dr. Süleyman Elban, bu organizasyonda sözü spor insanlarına bırakmak gerektiğini belirterek, “Geçmiş yıllarda sporun gelişimi denince hep tesis yapılması gerektiği söylenirdi. Bugün artık bu sorunu aştık. Geldiğimiz noktada bunlar konuşulmuyor. Spor kültürü, spor ahlakını topluma yerleştirmek gerekiyor. Bazı sporcular neredeyse robot gibi yaşıyor. Farklı beslenme, farklı uyku, farklı bir hayat düzenine sahipler. Spordaki bilimsel gelişmeleri uygulamak gerekiyor. Sürdürülebilirlik ve istikrar çok önemli.  Artık herkes değil, sadece konunun uzmanları konuşmalı ve onların yönlendirmelerine göre sporun gelişmesini sağlamalıyız” dedi.

İzmir'i sporda zirveye taşıyacak yol haritası aranıyorGençlik ve Spor eski bakanı ve AK Parti İzmir Milletvekili Dr. Mehmet Kasapoğlu ise İzmir’in özel bir şehir olduğunu belirterek, sporda da bu özelliğe sahip olduğunu vurguladı. Kasapoğlu, “Bu zirve sadece bir etkinlik değil, sporda nasıl bir geleceğe sahip olacağımızın ve paylaşacağımızın bir göstergesi. Spor denince akla sadece fiziksel bir etkinlik geliyor. Oysa spor eğiten, geliştiren, ahlaki değer öğeleri geliştiren bur aktivite. Bir eğitim süreci. Fiziksel olduğu kadar sosyal olarak geliştiriyor, ahlaki olarak da. Spor diploması aynı zamanda.  Uluslar arası ilişkilerde güç sağlıyor. Spor kültürüne sahip ülkelerin diplomasi alanında da güçlü olması gerekir. Günümüzde tüm bu parametreler birbirine ekleniyor.  Sadece büyük organizasyonlar, madalyalar değil, hayat tarzını da ona uydurmak gerekiyor. Kültür olarak tarzımız spor olmalı. İzmir geçmişi ve geleceği, potansiyeli ile bir spor şehri. Bu şehirle ilgili hayallerimiz var. Göztepe ve Alsancak stadları dışında bir çok spor tesisi kazandırdık. Halkapınar’a açık ve kapalı havuzlar kazandırdık. Alsancak tesisini yeniliyoruz. 2 ay sonra hizmete açacağız. Amatör kulüplere desteğimiz devam ediyor. Kadınların sporda varlığını arttıracak hamleler yürütüyoruz” diye konuştu. 

 

“OLİMPİYAT MADALYALARINI KORDON’DA HEP BİRLİKTE KUTLAYACAĞIZ”

 

İzmir'i sporda zirveye taşıyacak yol haritası aranıyor

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, göreve başladığından bu yana, eksikleri tamamlamak ve yaralara pansuman yapmak için hızla harekete geçtiklerini belirterek, şunları söyledi; “Nitelikli ve kalıcı çözümleri İzmir’e sunmak için ihtiyaç duyulan planlamaları yapıyoruz. Bu zirve de, İzmir için en önemsediğimiz konulardan biri olan spora ilişkin yapılacakların planlanması açısından son derece değerli. Ortak aklı kullanarak tespit edilen sorunları birlikte değerlendirip, planlamayı birlikte yapacağız. Burada yer alan kıymetli spor insanlarımız anlatacak, biz görev telakki edeceğiz ve olanaklarımız çerçevesinde hemen harekete geçeceğiz. Bir süre sonra dönüp bakıldığında, İzmir Spor Zirvesi’nin ne kadar önemli olduğunu, buradan doğan fikirlerin kenti sporda nasıl değiştirdiğini çok daha iyi göreceğiz. Katılımınız için, İzmir’e bir şeyler katma isteğiniz için hepinize teşekkür ederim. İzmir Spor Zirvesi’ne benzeyen toplantıları sürdüreceğiz. Gençlik ve Spor Dairesi Başkanlığımızdaki arkadaşlarımız hazırlıklarını yapmaya başladılar. Kentin sporuna ilişkin çalıştaylar düzenleyeceğiz ve buralardan çıkacak sonuçlar İzmir’in “Spor Eylem Planı”nı önümüze koyacak. Çalıştaylar için şimdiden akademisyenlerimizden destek istediğimi ifade ediyorum. Bize omuz vermek isteyen hocalarımız da hazırlıklarını yapmaya başlasınlar. Hangi ilçemizde hangi spor branşlarına hizmet verebildiğimizi gösteren spor envanterimizi kolay erişilebilir duruma getiriyoruz. Bu envanterden yararlanarak bir “spor haritası” oluşturacağız. Projelerimizi bu haritanın ışığında daha hızlı hayata geçireceğiz. Çocuklarımızın spor dallarına elverişliliğini bilimsel bir ölçüm yaparak tespit edebilmek için ücretsiz olarak Sportif Yetenek Ölçümü yapıyoruz. Müjdesini yeni verdik, artık bu ölçümde bir spor dalına eğilimi yüzde 100 olarak saptanan çocuklarımızı İzmir Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübümüzün spor okuluna ücretsiz kaydedeceğiz. Son Olimpiyatlar’da istediğimiz sonuçları alamadık. 2028 ve 2032’de bu manzarayı tersine çevirmeyi, çok daha fazla temsil edilmeyi ve İzmir’e madalya getiren sporcularımızla Kordon’da kutlama yapmayı hayal ediyoruz. Eşrefpaşa Hastanemizdeki Sporcu Sağlığı Birimimizi daha da güçlendireceğiz.”

Çok büyük potansiyeli olan İzmir’in bir spor kenti olmayı ve bol bol gururlanmayı fazlasıyla hak ettiğini dile getiren Tugay, “Tüm spor faaliyetlerinde, sporun dostluk ve kardeşliği beslemesi gerektiğini vurgulamaktan vazgeçmeyeceğiz. Hangi branşta olursa olsun, müsabakalar neticede bir oyundan ibaret ve oyun kurallarının içinde kalmak gerek. İzmir Büyükşehir Belediyesi, oyunu kurallarına göre oynayacak ve kural dışına çıkmamayı ortak bir kültüre dönüştürmek için mücadele edecek. Dünyada uygulanan ve başarıya ulaşan tüm modellerden faydalanacağız. Farklı ülkelerdeki spor projelerini inceleyerek ülkemize ve kentimize en uygun olanları burada hayata geçireceğiz. Avrupa Birliği ile ortak projeler oluşturarak hibe modeliyle, kurumumuza olan maliyeti azaltıp kentimizin sporuna en üst faydayı getireceğiz. Aynı şekilde devlet kurumlarımızın değerli yetkililerine de elimizi uzatmaktan, bize uzattıkları eli ivedilikle sıkmaktan geri durmayız” dedi. 

İzmir'i sporda zirveye taşıyacak yol haritası aranıyor

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener de zirvenin, yalnızca sporun geleceğini şekillendirmekle kalmayacağını aynı zamanda Türkiye’nin spor kültürünü konuşmak, tartışmak, geliştirmek ve daha ileriye taşımak için herkese güç vereceğini belirterek, şunları söyledi; “Ülkemizin spor tarihine baktığımızda hem ulusal hem de uluslararası alanda birçok başarıya imza attığımızı görüyoruz.  Ancak, buluşmamızın temel sebebi sadece geçmiş başarılarımızla yetinmek değil, gelecekte neler başarabileceğimizi planlamak ve sporun toplum üzerindeki dönüştürücü gücünü daha da derinlemesine keşfetmek olacak. İzmir Spor Zirvesi'nin yıllar ilerledikçe bir Vizyon buluşması olmasını sağlamak en büyük amacımız. Genç ve dinamik nüfusumuzun nasıl yönlendirileceği, onların doğru bir şekilde spor sahalarına taşınması konusunda neler yapabileceğimizi hep birlikte ortaya çıkaracağız. Doğru spor yönetiminin, yıllarca sahalarımızda, salonlarımızda en iyi şekilde mücadele eden sporcularımızı ve teknik ekiplerimizi can kulağıyla dinlediğimizde ortaya çıkacağını düşünüyorum. Türkiye’de sporun yaşadığı belirli sorunların, günlük skorlara bağlı olarak sporcularımız ve teknik ekiplere yüklenmesini doğru bulmuyorum. Sahada alınan bazı başarısız sonuçlar, kelimenin de doğru bir şekilde aktardığı gibi sadece sonuç. Nedenlerini doğru irdelemediğimiz sürece, spor yöneticilerinin de payını doğru tespit edip, bu konuda gerekli önlemleri almadığımız sürece, istediğimiz ve beklediğimiz başarılara ulaşmamız giderek daha da zorlaşacak. Sebep sonuç ilişkilerini doğru kurmak, spor yönetimi ve tüm ilişkili bilimlerle işbirliği yapmamız gerektiğine inanıyorum.”

İzmir'i sporda zirveye taşıyacak yol haritası aranıyor

Açılış konuşmalarının ardından bir günlük zirveye sporcuların ve spor insanlarının katıldığı panel ve konferanslarla devam edildi. Zirvenin son paneli ise Milli Takım teknik direktörlüğü yapan Mustafa Denizli, Şenol Güneş ve Fatih Terim’in konuşmacı olduğu, Şansal Büyüka’nın moderatörlüğündeki etkinlik oldu. 


 

Özel Haber

Bakmadan Geçme