İzmir'in Belek'i 40 yıl kaybetti

İnciraltı Gelişim Derneği Başkanı Tayfun Karabulut, Antalya Belek'le aynı anda turizm bölgesi ilan edilen İnciraltı'nın makus talihinin bakanlığın yaptığı yeni düzenleme ile değişeceğini söyledi.

Yeni İzmir Gazetesi’ne ziyarette bulunan İnciraltı Gelişim Derneği Başkanı Tayfun Karabulut, Yeni İzmir Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Irmak ve www.yeniizmir.com internet sitesi Yazı İşleri Müdürü Mevlüt Dağdeviren’e özel değerlendirmelerde bulundu. Tayfun Karabulut, İnciraltı’nın yeniden düzenlenmesiyle ilgili Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın harekete geçtiğini belirterek, bölgenin ekonomi, çevre ve turizm alanında İzmir’i şaha kaldıracağını söyledi.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’nün SİT alanlarına yönelik aldığı yeni kararlar ile İnciraltı’nın gelişimi hızlanacak. İnciraltı Gelişim Derneği Başkanı Tayfun Karabulut, mücevher alanı olarak adlandırılan İnciraltı’nın yeni planlanmasıyla 10 milyar TL yabancı sermayenin kente geleceğini söyledi.

İzmir'in Belek'i 40 yıl kaybetti

 

KENTSEL TASARIM REHBERİ 

 

“Antalya’nın Belek ilçesiyle birlikte 1991 yılında turizm bölgesi ilan edilen İnciraltı, Belek’in aksine yerinde saydı. Belek yıllar içerisinde, hızla gelişim göstererek turizmin ve yatırımın önde gelen bölgelerinden olurken İnciraltı kurban kesim yeri haline” geldi diyen Tayfun Karabulut, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın İnciraltı için kentsel tasarım rehberi hazırlayacağını söyledi.

"KAFASINA GÖRE KİMSE İNŞAAT YAPAMAYACAK"

Planların önümüzdeki günlerde kesinleşeceğinin de müjdesini veren Karabulut, “Çok yakın bir zaman içinde İzmir İnciraltı’nın 18 uygulama çalışmalarını artık duyacak. Türkiye’de boğazlardan sonra en değerli mücevher alanı olan İnciraltı için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ciddi bir hassasiyet göstererek bu bölgede kentsel tasarım rehberi hazırlıyor. Bu bölgede kafasına göre kimse inşaat yapamayacak. Yapılan inşaatların ise bir kimliği olacak. Böylece bakanlık 18 sürecini bitirmek için adım atmış olacak. Hedef ise 2025 yılı bitmeden 18 uygulama ve kentsel tasarım rehberlerinin tamamlanması ve 2026 yılı gibi de bölgede inşaatların başlaması bekleniyor. 40 yıldır bu planlama sorunu devam ederken bu süreci artık bitirmek istiyoruz. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’a da bu süreci vatandaşla beraber hareket etme çağrımızı söyledik. Başkanımıza kapımız her zaman açık. Tugay çok büyük sorunlarla boğuşuyor farkındayız ama İnciraltı gibi İzmir’i ekonomik, çevre ve turizm anlamında çok büyük şaha kaldıracak bir alan için olumlu katkılarını görmekten mutluluk duyarız. Önümüzde çok güzel günler var” ifadelerine yer verdi.

“İZMİR İÇİN EN BÜYÜK MÜJDE”

Çalışmanın 2025 yılında tamamlanıp 2026 yılında inşaatların başlamasını hedeflediklerini söyleyen Karabulut, bölgenin ciddi yabancı yatırım çekme potansiyeli olduğunu söyledi.

Karabulut açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Turizm bölgelerinden planlama yetkileri bakanlıklarına aittir. Bakanlık yeni planlaması ile İzmir’e yeni bir kazanım getirmiş oldu. Yapılan planlamada, mümkün olduğunca bölge halkını yerinden etmemeye, mülkiyet haklarını korumaya özen gösterdiler. İzmir’in hassasiyetleri göz ardı edilmedi. Bakanlık bölgede gökdelen olmayacağı kabul etti. Maksimum 3 katlı yapılara müsaade edilecek. Sağımızda solumuzda arkamızda gökdelenler olmasına rağmen bu plan kabul edildi. Bu plan, turizm öncelikli bir plan! İzmir için en büyük müjde bu… Gelecek İzmir’in vizyonunda İzmir için en önemli mücevher alanı dediğimiz İnciraltı’nın planlanmasıyla beraber, 10 milyar yabancı sermaye çekebilecek bir yerden bahsediyoruz” diye konuştu.

İzmir'in Belek'i 40 yıl kaybetti

MAHMUT ATİLLA KAYA’YA TEŞEKKÜR

Bölgede gerçekleşecek yapılaşmanın sınırlarının olduğuna dikkat çeken Karabulut, “Konutlarda iki kat, günübirlik tesis alanlarımız bir kat, ticaret alanlarımız üç kat, turizm alanlarımız da üç kat olacak. Bu tesislerin yanı sıra bölgede hastane, ticaret merkezleri, kongre merkezleri, kamusal alanlar yer alacak. Yani bu bölge 35 bin kişiye istihdam sağlayacak” dedi.

İnciraltı planlamasının bu noktaya gelmesinde en büyük katkılardan birini de AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya’nuın verdiğini söyleyen Karabulut, “İnciraltı planlarının bugünlere gelmesinde büyük emek ve katkısı olan, bugüne kadar toprak sahiplerinin mülkiyet haklarının korunmasında yanınızda bulunan Mahmut Atilla Kaya’ya çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Bakmadan Geçme