İzmir kadına yönelik yenilikçi projelerle örnek oluyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi, kadınların güvenliğini, ekonomik bağımsızlıklarını ve toplumsal eşitliklerini destekleyen birçok projeye imza atıyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, “Kadın Dostu Kent” vizyonuyla, kadınların sağlık, eğitim, sosyal hizmetlere erişimini kolaylaştıran, şiddete karşı güvence sağlayan, istihdam olanaklarını artıran ve ekonomik gücünü pekiştiren projelerle örnek olmaya devam ediyor. Özellikle kadın sığınma evleri, Geçici Kadın Barınma Merkezi ve otel hizmeti gibi yenilikçi çalışmalar, İzmir’i Türkiye genelinde dikkat çeken bir model haline getiriyor.
YENİ PROJELER
İzmir Büyükşehir Belediyesi, artan kadına yönelik şiddet vakalarına karşı toplumsal cinsiyet eşitliğini teşvik etmek amacıyla çalışmalarına hız kazandırdı. Belediye, kadınların psikolojik, hukuki ve ekonomik açıdan desteklenmesini sağlamak ve onlara sağlık, eğitim ve istihdam gibi olanakları sunmak için projelerine yenilerini ekliyor. Kadınların hayatlarını daha güvenli, güçlü ve eşit bir şekilde sürdürebilmesi için çeşitli yenilikçi uygulamalar hayata geçiriliyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı Ela Hızlı, belediye olarak kadına yönelik şiddetle mücadeleyi ve toplumsal cinsiyet eşitliğini güçlendirmek için birçok proje yürütüldüğünü belirtti. Bu projeler arasında; Esnaflarla Mor Çember, 18-30 yaş arasındaki gençlerle Eşit İzmir, sağlık okuryazarlığı ve Anne Baba destek programları yer alıyor. Ayrıca, şiddet mağduru kadınların barınmaları için kadın sığınma evleri, Geçici Kadın Barınma Merkezi ve otel hizmeti sunuluyor.
KADINLARA PSİKOLOJİK, HUKUKİ VE EKONOMİK DESTEK
Büyükşehir Belediyesi, kadınların ekonomik ve sosyal hayatta daha güçlü olmalarını sağlamak amacıyla meslek kursları, kültürel ve sportif faaliyetler, hukuki destek, psikolojik danışmanlık ve savunma eğitimleri gibi hizmetler sunuyor. Ela Hızlı, İzmir’in kadınların kendini güçlü hissettiği, toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı bir kent olduğunu ve İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak kadınların her alanda daha güçlü ve eşit haklara sahip olabilmesi için çalışmaya devam edeceklerini ifade etti.
GEÇİCİ KADIN BARINMA MERKEZİ VE OTEL HİZMETİ
İzmir Büyükşehir Belediyesi, şiddet mağduru kadınların barınma sorunlarına çözüm sunmak için 2024’te Geçici Kadın Barınma Merkezi'ni açtı. Bu merkeze, sığınma evinden güçlenmiş, kendi ayakları üzerinde durmaya başlayacak donanıma sahip fakat dışarıda hayatını kurabilecek maddi imkânlara henüz sahip olmayan kadınlar kabul ediliyor. Kadınların kısa süreli konaklama sağlayarak yeniden hayata adapte olabilmeleri amacıyla açılan Geçici Kadın Barınma Merkezi, kadınların güçlenmesi için önemli bir adım olarak öne çıkıyor.
Bunun yanı sıra, şiddet mağduru olup kadın sığınma evine kabulü mümkün olmayan kadınlar ve yanlarındaki çocuklar için İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından otel hizmeti başlatıldı. Kadınlar, geçici süreyle konaklayabilecekleri bu hizmet sayesinde güvenli bir ortamda kalabiliyor.
KADIN DAYANIŞMA MERKEZLERİ VE ÇOK YÖNLÜ EĞİTİMLER
İzmir Büyükşehir Belediyesi, kadınların ihtiyaç duyduğu her alanda eğitim ve destek almak için Kadın Dayanışma Merkezleri aracılığıyla çeşitli hizmetler sunuyor. Örnekköy, Hatay ve Kadifekale’deki merkezlerde kadınlar, hukuki, psikolojik ve sosyal danışmanlık hizmetlerinin yanı sıra sağlık, insan hakları, ayrımcılık gibi konularda eğitimler alabiliyor. Kadınlara yönelik yaratıcı yazarlık, savunma atölyeleri, tiyatro topluluğu ve sinema atölyesi gibi sosyal ve kültürel faaliyetler de düzenleniyor.
Ayrıca, Kadın Kadına Bisiklet Eğitimi gibi projelerle kadınların sosyal hayata katılımı artırılıyor. Eşler Arası Güçlü İletişim Buluşmaları ve Baba Destek Eğitim Programı gibi çalışmalarla da aile içindeki ilişkiler güçlendiriliyor.
MESLEK FABRİKASI KADINLARI GÜÇLENDİRİYOR
İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası, kadınların iş gücüne katılımını artırmaya yönelik çeşitli mesleki ve teknik kurslar düzenliyor. Bu kurslarla, kadınların iş gücü piyasasında yer edinmesi sağlanırken, bazı kadınlar da kendi işlerini kurarak girişimcilik yolunda önemli adımlar atıyor.
İZMİR'DE KADINLARIN SAĞLIĞINA ÖZEL DESTEK
İzmir Büyükşehir Belediyesi, ayrıca kadın sağlığını desteklemek amacıyla HPV aşısını ücretsiz olarak uygulamaya başladı. 18-26 yaş arasındaki kadınlar için sağlanan 3 dozluk HPV aşısı, aynı zamanda üreme sağlığı hizmetleri de ücretsiz olarak sunuluyor. Ayrıca, genç kadınlara hijyenik ped desteği de sağlanıyor.
ULAŞIM KOLAYLIĞI: ANNE KART
Annelerin, çocuklarıyla birlikte sosyal hayata karışabilmesi için başlatılan Anne Kartı uygulamasıyla, 0-4 yaş arası çocuk sahibi annelere 60 kontörlük ücretsiz ulaşım hakkı tanınırken, 4-5 yaş arasındaki çocuk sahibi anneler de 10 kontörlük avantajdan faydalanabiliyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, kadınların toplumsal hayatta daha aktif ve eşit haklarla yer alabilmesi için yürüttüğü bu projelerle, hem yerel hem de ulusal çapta önemli bir model oluşturmaya devam ediyor.
Kaynak: İzmir Büyükşehir Belediyesi