• Haberler
  • Ekonomi
  • İzmir kırtasiye fiyatları dudak uçuklatıyor: Yüzde yüz zam!

İzmir kırtasiye fiyatları dudak uçuklatıyor: Yüzde yüz zam!

Geçen yıl 2 bin TL'ye dolan bir anaokulu çantasının bu yılki maliyeti 4 bin lirayı aştı. Sadece sırt çantası bile 1.000 TL'ye satılırken, defterler, kalemler, kalem kutusu ve beslenme çantasının fiyatları da geçen seneye göre yüzde yüz arttı. İzmir'de bir kırtasiyeci , Yerli üretilen malzemelere 0-60, ithal ürünlerde ise 100'e varan zam yapmak zorunda kaldıklarını söyledi.

11 Eylül'de başlayacak olan 2023-2024 eğitim öğretim sezonu öncesi, velileri alışveriş telaşı sardı. Artan maliyetler ve hayat pahalılığı nedeniyle çocuklarının eğitim için ihtiyaç duydukları araç ve gereçleri temin etmek isteyen veliler, ucuz kırtasiye arayışına girdi.
Geçen yıl bin lira civarında dolan okul çantaları bu yıl içi boş olarak bin liraya satılmaya başlandı. Defter, kalem, cetvel gibi malzemelerde de artış oranları yüzde 100'leri buldu. Bir ilkokul öğrencisi için ürünlerin vazgeçilmezlerinde biri sırt çantası bin lira. 4 tane defter yanına da 5 tane kalem eklendiğinde, bunların toplamı 600 lira.

ANAOKULU KIRTASİYE FİYATLARI 5 BİN TL’Yİ BULUYOR

Aileler en büyük masrafı anaokuluna ve birinci sınıfa başlayan çocukları için yapıyorlar. Sadece okul çantasının fiyatının 1000 TL’den başladığı kırtasiyelerde; defterler, yardımcı ders kitapları, kalemler, cetvel, silgi, kalemlik, boyalar, fon kartonları derken sadece kırtasiye malzemeleri 5 bin TL’yi buluyor. 

İzmir’de 30 yıldır kırtasiye işleten Mustafa Duran, geçen yıla oranla fiyatlarda %100e varan artış olduğunu söyledi. Okullara göre ortalama kırtasiye masraflarını sıralayan Duran, “Anaokuluna başlayacak olan bir çocuk için kırtasiye malzemeleri, çanta, kalemlik dahil 3 bin lira ile 5 bin lira arasında harcama yapılıyor. Ayrıca, ilkokulda bin 500 – 2 bin TL.  Ortaokulda 1000-1500 TL, lise de ise100 lira kırtasiye malzemeleri için harcanıyor. En büyük harcama anaokulunda oluyor çünkü velilerin oyun hamuru, yapıştırıcı, fon kartonu gibi ekstra malzemeleri almak zorunda” dedi.

MASRAFLAR 10 BİN TL’Yİ AŞIYOR

Beslenme çantalarının fiyatlarının 350 TL’den başladığını belirten Duran, “En uygun beslenme Beslenme çantası olarak aralarından en uygununu seçildiğinde fiyatı 300 lira civarında. En uygun fiyatları kalem kutusu 250 TL. Bunların yanına kıyafet ve diğer malzemeler de eklendiğinde fiyatlar 10 bin TL’yi aşıyor” diye konuştu.

GEÇEN SENE 10 LİRA OLAN SİLGİ BU SENE 20 LİRA

Kemeraltında kırtasiye işleten Atıf Aktaş, “İnanılmaz bir artış var. Veliler bize kızıyor ama ürünleri çoğu ithal. Dolar kuru, enflasyon bizleri de etkiliyor. Üstüne dükkan maliyetleri de arttı. Bizim de para kazanmamız gerekiyor. Bir defter geçen sene 30 lirayken bugün 60 lira. Silgi geçen yıl 10 liraydı, bugün 20 lira. Kalem fiyatları son yıllara en çok artış gösteren ürünlerden oldu. En ucuz uçlu kalem 20 TL’den başlıyor 200 TL’ye kadar çıkıyor” ifadelerini kullandı.

OKUL FORMALARI CEP YAKIYOR

Okul forması satan esnaf Onur Bolulu, geçen seneye göre fiyatlarda yüzde 100’lük artış gösterdiğini belirterek, “10 yıldır bu işin içindeyim ilk defa böyle bir artış gördüm. Geçen sene 250 lirayken bu sene 800 lira. Veliler tepki gösteriyor ama fiyatlar firmadan belirlendiği için elimizden bir şey gelmiyor. Kumaş fiyatı değişince ürüne de yansıtmak zorunda kalıyoruz” diye konuştu.

MALİYETLER ASGARİ ÜCRETLE YARIŞIYOR

Geçen yıllarda içi bin TL’ye dolan bir okul çantası bu yıl boş halde bin TL’ye satılıyor. Okul çantasını doldurmak için 4 tane defter ve 5 tane kalem eklendiğinde çantanın dolu haldeki fiyatı en düşük 1600 TL’yi buluyor. Öte yandan beslenme çantalarında ise en düşük fiyat 300 TL civarındayken, en uygun kalem kutusu ise 250 TL. Okul için gerekli olan en önemli diğer bir kalem olan okul kıyafetlerinde ise okul tişörtünde en uygun 250 TL’den başlarken, bir okul pantolonu ise 550 TL iken okul için gereken spor ayakkabı ise en düşük 1200 TL’ye satılıyor. Buna göre; bir çocuk için iki tişört, iki pantolon ve bir ayakkabı alındığı düşünüldüğünde kırtasiye ürünleri ile birlikte okula ilk gidiş için sadece çocuğun temel ihtiyaçları toplamda 5 bin TL’ye ulaşıyor. Bu masraflara okul için gereken servis ücretleri, kağıt ücreti, temizlik ücreti gibi farklı kalemler de eklendiğinde bir öğrencinin okul maliyeti asgari ücrete yaklaşıyor.

İzmir’de bir öğrenci için temel kırtasiye malzemelerinin ortalama fiyatı şöyle:

  1. Sırt Çantası: 1.000 TL
  2. Defter (4 adet): 300 TL
  3. Kalem (5 adet): 300 TL
  4. Beslenme Çantası: 350 TL 
  5. Kalemlik: 200 TL
  6. 1 Top A4 kağıdı: 200 TL
  7. Boyalar, boyama kitapları, makas, flüt vs. ekstra malzemeler: 1500 TL
     

Bakmadan Geçme