• Haberler
  • İzmir
  • İzmir körfezi'ndeki balık ölümleri üzerine çarpıcı eleştiri

İzmir körfezi'ndeki balık ölümleri üzerine çarpıcı eleştiri

İzmir Körfezi'nde kıyıya vuran yüzlerce ölü balıkla ilgili tartışmalar devam ederken, AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ni (İZBB) hedef alan sert açıklamalarda bulundu.

Çankırı, Büyükşehir Belediyesi'nin konuyla ilgili yetersiz kaldığını belirterek, "Ölü balıklar nerede ve nasıl imha edildi?" sorusunu yöneltti.

"Türkiye, Sıkı Denetimlerin Uygulandığı Bir Liman Devletidir"

Çankırı, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Deniz Koruma Şube Müdürlüğü ekiplerinin ölü balıkların toplanmasında geç kaldığını, bu durumun kötü kokulara ve hastalık riskine yol açtığını ifade etti. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in "Balıkları gemiler getirdi" açıklamasına atıfta bulunan Çankırı, Türkiye'nin limanlarının sıkı denetimlere tabi olduğunu vurgulayarak, "Kıyıya vuran ölü balık değil, CHP'nin iş bilmezliğidir" dedi.

Çankırı, açıklamalarında İzmir Körfezi'nde yaşanan balık ölümlerini Büyükşehir Belediyesi'nin yetersiz çevre politikalarına bağladı. Körfezin yıllardır temizlenmediğini iddia eden Çankırı, "Yüzülebilir körfez söylemi yerine, yanından geçilemeyen bir körfez gerçeğiyle karşı karşıyayız. İstanbul'daki Haliç’i ayağa kaldırdık, ancak İzmir'de yıllardır süren sorunlara çözüm bulunamadı. İzmir, yönetiminin öfkesini kusuyor" ifadelerini kullandı.

Kredi Sadece İzmir'e Sunuldu

Ceyda Bölünmez Çankırı, İzmir'de yağmur ve kanalizasyon sularının ayrıştırılması için Dünya Bankası'ndan alınan 4 milyar 300 milyon TL tutarındaki kredinin sadece İzmir'e sunulduğunu, ancak bu kredinin henüz kullanılmadığını belirtti. Çankırı, Çiğli 4. Faz Arıtma Tesisi'nin yıllardır tamamlanamadığını ve arıtma tesisinin yetersizliği nedeniyle körfeze bırakılan kirli suyun oksijen seviyesini neredeyse bitme noktasına getirdiğini söyledi. Çankırı, "Hükümetimiz İzmir'e büyük destek vermiştir, ancak Büyükşehir Belediyesi bu destekten faydalanmayı başaramamıştır" dedi.

Balık Tutmak Yasaklansın 

Çankırı, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne çağrıda bulunarak, körfezde balık tutulmasının temizlenene kadar yasaklanmasını önerdi. Türkiye'nin liman devleti olarak uluslararası kurallara uygun hareket ettiğini hatırlatan Çankırı, İzmir Limanı'na gelen gemilerin sıkı denetimlerden geçtiğini, deniz kirliliğinin büyük çoğunluğunun kara kaynaklı olduğunu belirtti. Çankırı, İzmirlilere güvenli balık yiyene kadar balık tutmaktan kaçınmalarını tavsiye etti.

Son olarak Çankırı, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ni göreve davet ederek, "Bu kentin sakinleri yoruldu. İzmir'in nefes alan her canlıya, başka yaşam formlarına bedel ödetmeyecek bir yönetime ihtiyacı var" şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme