• Haberler
  • İzmir
  • İzmir Körfezi'nin kurtuluş planı hazırlandı!  

İzmir Körfezi'nin kurtuluş planı hazırlandı!  

İzmir Körfezi'nde yaşanan balık ölümleri ve kirlilik sorunlarına karşı oluşturulan İzmir Körfezi Bilim Kurulu, acil eylem planını hazırladı.

İzmir Körfezi’nde yaşanan balık ölümleri ve kirlilik sorunlarına karşı oluşturulan İzmir Körfezi Bilim Kurulu, acil eylem planını hazırladı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank, eylem planının kamuoyuna açıklanmadan önce İzmir İktisat Kongre Binası’nda önemli bilgiler paylaştı. Varank, tüm İzmir halkını ve şehri sevenleri, yapılacak çalışmalara destek vermeye ve etkin katılım sağlamaya davet etti.

ELE ALINAN VERİLER 

Bakan Yardımcısı Varank, bilim kurulunun 35 akademisyenden oluştuğunu belirterek, ekiplerin atık su altyapısının iyileştirilmesi, arıtma tesislerinin çevre mevzuatına uygun hale getirilmesi, kaçak deşarjların önlenmesi gibi öncelikli konular üzerinde çalıştığını vurguladı. Ayrıca, körfezdeki ekosistem hakkında daha iyi bir anlayış geliştirmek ve geçmiş çalışmalardaki verileri değerlendirmek için araştırmalar yapılacağının altını çizen Bakan Yardımcısı Varank, “Bilim kurulumuzca yapılan tespitlerde; başta atık su alt yapısının iyileştirilmesi, arıtma tesislerinin çevre ve mevzuatına uygun olarak iyileştirilmesi, körfeze bulaşan derelerde husuvat kontrolü ve temizlik çalışmaları yapılması, kaçak deşarjların önlenmesi, ilgili mevzuatlarda revizyon yapılması, İzmir Körfezi’nde izleme alanının geliştirilmesi hususları öncelikli olarak belirlenmiştir. İzmir Körfezi'nin ekosisteminin daha iyi anlaşılması, dip yapısında tarama faaliyetlerinin değerlendirilmesi ve bugüne kadar İzmir Körfezi'ne göre yürütülen çalışmalarda ele alınan verilerin değerlendirilerek ayrıntılı araştırma ve değerlendirilmelerin yapılması hususları da belirtilmiştir. İzmir Körfezi’ni kendi haline terk etmemek için bölgede yaşanılan çevresel olumsuzlara sebep olan etmenleri ortadan kaldırmak önceliğiyle, bilim kurulu üyelerimizce acil eylem planı hazırlanmıştır” diye konuştu.

İzmir Körfezi'nin kurtuluş planı hazırlandı!  

“İZMİR HALKI VE TÜM KAMUOYUYLA PAYLAŞACAĞIZ”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ve Bilim Kurulu üyeleri de toplantıya katıldı. Planın uygulanması için bakanlık, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve diğer ilgili kurumların iş birliği içerisinde çalışacağı ifade eden Bakan Yardımcısı Varank, elde edilen sonuçların sürekli olarak kamuoyuyla paylaşılacağını ve İzmir Körfezi’nin korunması için kararlılıkla hareket edileceğini belirtti. Bakan Varank, Eylem planının “Mavi Bir İzmir Körfezi” vizyonuyla hayata geçirileceği ifade ederek,  “Planın uygulanması noktasında, bakanlığımız koordinesinde, büyükşehir belediyesi ve ilgili tüm kurum ve kuruluşlarımız belirlenen görevler kapsamında çalışmalar yürütecek ve kaybedilecek ilerlemeler, düzenli denetimler ve yapılacak toplantılarla izlenecektir. Elde edilecek sonuçları da değerli İzmir halkı ve tüm kamuoyuyla paylaşacağımız ifade etmek istiyorum. Yapılacak tüm çalışmalara sadece bakanlığımız, büyükşehir belediyemiz değil, İzmir'de yaşayan, İzmir'i seven herkesi destek vermeye ve etkin katılım sağlamaya da davet ediyoruz. İzmir Körfezi Eylem Planı bakanlığımız koordinesinde, tüm kurum ve kuruluşların aktif katılımıyla hazırlanarak uygulamayan alınacak, ‘Mavi Bir İzmir Körfezi’ vizyonuyla yürütülecek ve istediğimiz hedefe ulaşılana kadarda devam edecektir” şeklinde konuştu. 
 
 

Bakmadan Geçme