• Haberler
  • İzmir
  • İzmir Körfezi'ni deniz süpürgeleri ve yüzen bariyerler temizliyor

İzmir Körfezi'ni deniz süpürgeleri ve yüzen bariyerler temizliyor

“Mavi Körfez” filosundaki gemiler her gün saat 07.00’den itibaren körfez kıyılarındaki atıkları topluyor. İZSU Genel Müdürlüğü...

“Mavi Körfez” filosundaki gemiler her gün saat 07.00’den itibaren körfez kıyılarındaki atıkları topluyor. İZSU Genel Müdürlüğü ise derelere kurduğu yüzen bariyerlerle bir yılda 1500 ton atığın denize ulaşmasını engelledi.

Haber

Büyükşehir Belediyesi, “Çevre 1”, “Mavi Körfez 2” ve “Mavi Körfez 3” gemileriyle körfezde yüzey temizliği yapıyor. Mavi Körfez 3 gemisi, petrol sızıntılarına ilk müdahaleyi yapabilecek donanıma da sahip. Belediye ekipleri karadan da temizlik çalışmalarını sürdürüyor. Deniz Koruma Şube Müdürlüğü Su Ürünleri Mühendisi Murat Benligül, her gün saat 07.00’den 19.00’a kadar 20 kişilik ekiple çalıştıklarını belirtti. Benligül, son 6 ayda 380 ton yüzer atık toplandığını ve denizden çıkan çöplerin çoğunluğunun insan kaynaklı olduğunu ifade etti. Vatandaşları daha duyarlı olmaya davet eden Benligül, denizden plastik şişelerden eski sandalyelere kadar birçok atığın çıktığını söyledi.

TEMİZ BİR KÖRFEZ İÇİN İŞ BAŞINDA

Haber

İZSU Genel Müdürlüğü, İzmir Körfezi’ni besleyen Manda, Meles, Bornova Çayı, Büyük Çiğli Deresi ve Bostanlı Deresi’ne yüzen bariyerler yerleştirdi. Bu bariyerler, suyla gelen tahta, dal ve plastik gibi malzemeleri tutarak denize ulaşmalarını engelledi. İZSU Merkez Dereler Şube Müdürlüğü Teknikeri Sebahattin Kırkpınar, 2023 yılında 1500 ton malzemenin toplandığını ve vatandaşları kanal ve derelere çöp atmama konusunda uyardı. Kırkpınar, dereye buzdolabı ve üçlü kanepe gibi büyük eşyaların bile atıldığını belirterek, bu atıkların körfezi kirlettiğini vurguladı.

KÖRFEZİN CAN SİMİTLERİ

Mavi Körfez 2 gemisi, bir seferde 5 bin kilogram ağırlık ve 19 metreküp hacimde katı atık depolama kapasitesine sahip. İki pervanesiyle yüksek manevra kabiliyeti olan gemi, yüzer çöpleri konveyör bant sistemiyle topluyor. Çift gövdeli katamaran tipindeki Mavi Körfez 3 gemisi, açık denizdeki katı atıkları toplayıp çöp transfer istasyonlarına aktarıyor. Gemi, petrol sızıntılarına karşı 300 metre bariyer, iki skimmer sistemi ve çeşitli atık depolama tanklarına sahip. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin körfez temizleme filosunda 8’i teknik personel olmak üzere 28 personel görev yapıyor.

ALİ ÖZKAYA 

Bakmadan Geçme