İzmir merkezli 'yılın işadamı' operasyonu: Lüks hayata uzanan yolsuzluk!
İzmir merkezli operasyonda, iflas eden bir sigorta şirketinin hisselerini yasa dışı yollarla devralıp devleti 100 milyon lira zarara uğratan 11 şüpheli gözaltına alındı. Peki, Kamu zararı nasıl bu boyutlara ulaştı? Yolsuzluk ağı başka kimleri kapsıyor? Detaylar haberimizde...
İzmir Emniyeti Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, kamuoyunda büyük yankı uyandıran bir yolsuzluk operasyonuna imza attı. İflas etmiş bir sigorta şirketinin hisselerini yasa dışı yollarla devraldığı ve şirket sermayesini zimmetine geçirerek devlete 100 milyon liralık zarar verdiği iddia edilen, aralarında yönetim kurulu başkanının da bulunduğu 11 şüpheli gözaltına alındı.
ZİMMET VE HİLELİ İŞLEMLER
Elde edilen bilgilere göre, K.G. isimli şüphelinin, ekonomik sıkıntı yaşayan sigorta şirketinin çoğunluk hisselerini yasa dışı yollarla devralarak kontrolü ele geçirdiği tespit edildi. Şirketin yönetimini üstlendiği 5 ay süresince, finansal olarak kötü durumdaki firmanın kaynaklarını usulsüz şekilde kullandığı belirlendi.
Denetimlerden kaçınmak amacıyla, denetime tabi olan tutarların altında birçok havale işlemi gerçekleştiren şüphelilerin, sigorta şirketinin sermayesini çeşitli firmalar aracılığıyla hortumladıkları ve ardından bu parayı K.G.’nin kişisel hesaplarına aktardıkları ortaya çıktı.
ŞİRKET SERMAYESİYLE LÜKS HARCAMALAR
Şirket adına düzenlenen faturaları mercek altına alan ekipler, yönetim kurulu başkanı K.G. ve yönetim kurulu üyesi T.E.’nin, ailelerinin lüks otel konaklamaları, hastane masrafları, kıyafet, plaj harcamaları ve ev tadilat giderlerini şirket kasasından karşıladığını belirledi.
“YILIN İŞADAMI” ÖDÜLÜ İÇİN 180 BİN LİRA
K.G.’nin, kişisel itibarını artırmak amacıyla şirket sermayesinden 180 bin lira ödeyerek kendisine “Yılın İşadamı” ödülü aldırdığı da tespit edildi.
TEKNİK TAKİPTE ŞAŞIRTAN SÖZLER
Şirket çalışanlarının, IP telefon sistemi üzerinden yaptıkları görüşmelerde yolsuzluğa dair ipuçları verdiği ve çalışanların, “O yiyor, stresini biz çekiyoruz” ifadelerini kullandığı belirlendi.
100 MİLYON LİRA KAMU ZARARI
Yapılan incelemelerde, şüphelilerin şirket üzerinden yaklaşık 15 milyon lirayı doğrudan zimmetlerine geçirdiği, geri kalan kısmı ise ‘yol yardım, yedek parça, acenta masrafı’ gibi başlıklar altında piyasa değerinin çok üzerinde ödeme yaptıkları firmalar aracılığıyla aktardıkları öğrenildi. Toplamda 100 milyon liralık kamu zararı oluşturulduğu kaydedildi.
GENİŞ ÇAPLI OPERASYON: 11 GÖZALTI
İzmir merkezli olarak İstanbul ve Ankara’da düzenlenen eşzamanlı operasyonlarda 11 şüpheli yakalanarak gözaltına alındı.