• Haberler
  • Gündem
  • İzmir Tabip Odası Başkanı Kaynak: Üniversitenin bütçesini Şehir Hastanesi yiyor!

İzmir Tabip Odası Başkanı Kaynak: Üniversitenin bütçesini Şehir Hastanesi yiyor!

Turgay Kılıç/YENİ İZMİR-Tahlil, görüntüleme, tedavi konularında aylar sonraya verilen randevularla gündeme gelen üniversite hastaneleri, şimdi de...

İzmir Tabip Odası Başkanı Kaynak: Üniversitenin bütçesini Şehir Hastanesi yiyor!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Turgay Kılıç/YENİ İZMİR-Tahlil, görüntüleme, tedavi konularında aylar sonraya verilen randevularla gündeme gelen üniversite hastaneleri, şimdi de öncü donanımlarıyla değil eksikleriyle anılır oldu. Başarılara imza atmış ve Ege Bölgesi’ne yönelik hizmet veren Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne tedavi için götürülen çocuğun ‘göz tansiyonu’ ölçme cihazının olmaması hasta yakınlarının tepkisini çekti.

İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Süleyman Kaynak, DEÜ Hastanesi’ne tedavi için götürülen bir bebeğin göz tansiyonu ölçümü için başka bir hastaneye sevk edilmesi üzerine hastanedeki cihaz eksikliğinin ortaya çıktığını belirtti. Göz tansiyonunu ölçen Tonometre cihazının nadir bulunan bir cihaz olmadığını ve birçok hastanede yer aldığını ifade eden Kaynak, “4-5 bin dolarlık, elde taşınabilen bir cihaz” bilgisini verdi.

‘Sağlıkta dönüşümün izleri’

Asıl sorunun cihaz eksikliğinden ziyade sağlıkta dönüşüm programıyla üniversite hastanelerinin geldiği durum olduğunu vurgulayan Kaynak şöyle konuştu: “Temelde üniversite hastanelerinin mali olarak desteklenmesiyle ilgili sorunlar var. Sağlıkta dönüşüm programının başlamasıyla kamu ve özel hastanelerinin, sağlık kuruluşlarının kendi yağıyla kavrulan işletmeler haline dönüştürülmesidir. Özellikle üniversite hastaneleri ekonomik alanında gerek hastanelerin alt yapısı, donanımı ve gerekse araştırma geliştirme (ARGE) projeleri itibarıyla yeteri kadar desteklenmiyor. Bu hastanelerin yavaşça çöküşüne tanık oluyoruz. Çünkü Sağlık Bakanlığı, bütçesinin ciddi bir kısmını, yürütülmeye çalışılan şehir hastanelerinin gerek inşaatı ve işletilmesi, geriye dönük borçları, kirala sözleşmeleri ve benzeri baş gösteren sorunlara ayırıyor. Dolayısıyla üniversite hastaneleri kendi yağıyla kavrulmaya mecbur kalıyor. Gerektiği ve ihtiyaç duyulduğu kadar da mali desteğe sahip olamayan hastaneler, ihtiyaç duyulan cihazın eksikliğini yaşıyor.”

‘Genel sorun’

İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Kaynak, cihazların yurt dışından ithal edilmesi nedeniyle ülke içindeki servis ve bakımının da ekonomik külfeti olduğuna işaret ederek buna yeterli kaynak ayrılmaması nedeniyle konunun hastanelerin genel sorunu haline geldiğini belirtti.  Kaynak, bu duruma çözüm üretilememesi nedeniyle çok sayıda akademisyenin hastaneden ayrıldığını ya da ayrılma eğilimde olduğunu aktardı.

Üniversiteden açıklama

9 Eylül Üniversitesi Hastanesi ise yeniizmir.com’a, tansiyon ölçme cihazına ilişkin şu bilgileri aktardı: Burası üniversite hastanesidir ve bir hastanın bile bile bakılmadan gönderilmesi mümkün değildir. Göz tansiyonu cihazının bozuk olması nedeniyle hastane gerekli resmî talebini iletti. Bu konuda da kasıtlı bir durum söz konusu olamaz.

 

Bakmadan Geçme