• Haberler
  • Gündem
  • İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak: Hastanelerde cerrah bulamayacağız

İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak: Hastanelerde cerrah bulamayacağız

Prof. Dr. Süleyman Kaynak, sağlıkta ve sistemde yaşanan sıkıntılar nedeniyle kalp damar, göğüs, beyin cerrahisi, kadın...

İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak: Hastanelerde cerrah bulamayacağız
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Prof. Dr. Süleyman Kaynak, sağlıkta ve sistemde yaşanan sıkıntılar nedeniyle kalp damar, göğüs, beyin cerrahisi, kadın doğum, ortopedi gibi branşların Tıpta Uzmanlık Sınavı’nda (TUS) artık tercih edilmediğini belirtti. Bunun etkilerinin 10 yıl sonra yaşanacağını vurgulayan Kaynak “Bu çok ciddi ve ağır toplumsal sağlık sorunu haline gelecek. Hastanelerde beyin, kalp damar, göğüs cerrahisi, kadın doğum gibi birimlerde doktor bulamayacağız” dedi.

STRES FAKTÖRLERİ

Prof.Dr. Kaynak, ‘insan canına temas eden, hayat kurtaran’ olarak nitelendirdiği daha önce prestiji yüksek olan bu branşların tercih edilmemesinde, hastaları için gece yarısı da olsa hastaneye giden hekimlerin kusur ithamıyla en çok bu bölümlerde karşılaşmaları, isimsiz yapılan ihbarlarla soruşturma geçirmeleri, sağlıkta dönüşüm sistemiyle itibarsızlaştırılmaları, 49 bin lira olan yoksulluk sınırının altında yaşamaları gibi konuların etken olduğunu söyledi.

“EKSİKLİKLERİ HİSSEDİLMEMELİ”

TV9 İzmir’e konuk olan İzmir Tabip Odası Başkanı Prof.Dr. Süleyman Kaynak, sistemsel ve ekonomik sorunlar nedeniyle sağlıkta sorunları giderek büyüdüğünü söyledi.

Hekimliğin eksikliğinin bir dakika bile hissedilmemesinin gerekliğini vurgulayan Prof. Dr. Kaynak, 21 yıl önce başlanan ve halen sürdürülen Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın sağlık çalışanlarını itibarsızlaştırılması üzerine kurulduğunu, bunun sonuçlarından bazılarının sağlıkta şiddet, hekim göçü olarak günümüze yansıdığını aktardı. “Sadece hekim değil, geçen yıl 14 bin üniversite mezunu ülkeyi terk etti. Kendi mesleklerinde dünya ile rekabet edebilecek insanlar” ifadesini kullanan Kaynak, tıp fakültesi öğrencisinin bugün kamuya maliyetinin yaklaşık 1milyon lira olduğunu, fakat mezun gençlerin ülkeyi terk ettiğini, hem yetişmiş bir hekimin hem de ülkeye 50 yıl vereceği hizmetin kaybedildiğini söyledi.

10 YILLIK SÜREÇ

Durumun ciddiyetinin henüz kimsenin farkında olmadığını vurgulayan Kaynak “Bunun etkilerini 10 yıl sonra göreceğiz. Hastanelerde beyin, kalp damar, göğüs cerrahisi, kadın doğum gibi birimlerde doktor bulamayacağız. Bu çok ciddi ve ağır toplumsal sağlık sorunu haline gelecek. Şu an belki hissetmiyoruz, hissettiğimizde çok geç olacak. Bugün yetiştirelim dediğinizde 10 seneye ihtiyaç olacak. Bunun krizini yaşayacağız” dedi.

Kaynak, bu sorunun çözümü konusunda ise “Hekimleri itibarsızlaştıran, hastayı müşterileştiren, sağlık tesislerinin kamunun desteğinden yoksun hale getiren, hastaları 1 ve 2’nci basamak sağlık kuruluşları yerine 3’ncü basamak sağlık kuruluşları olan üniversite hastanelerine yığan ve tıkanmaya yol açan sistemin baştan düzenlenmesiyle anca mümkün olabilir” değerlendirmesinde bulundu.

“İSİMSİZ BİR MEKTUP YETERLİ”

Hekimlerin Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) aldıkları puana göre uzmanlık alanlarının belirlendiğini ifade eden Kaynak şöyle devam etti: Toplum farkında değil, toplumu ve kamuyu uyarmaya çalışıyoruz. İnsan canına temas eden, kurtaran branşlar; genel cerrahi, beyin cerrahisi, kalp damar cerrahisi, göğüs cerrahisi, kadın doğum gibi birimler eskiden prestijli bölümlerdi. Şimdi ne oldu; Türkiye total olarak bir yoksulluğun içinde; Hekimler de 49 bin lira olan yoksulluk sınırının altında maaş, kıdemli bir profesörün maaşı 49 bin lira. Hekimlik yaparak geçinmek zor bir hal aldı. Cerrahi branşlarda hekimler 24 saat hizmet verir, eve gittiğinde gece yarısı da olsa hasta rahatsızlık yaşarsa bir telefonla hastaneye gider. Bu branşlar kusur ithamıyla en çok karşılaşılan branştır. CİMER’e imzasız yazılan bir ihbarla hekimlere soruşturma açılıyor, doktorlar iddialarla ilgili savcılığa mahkemeye hesap vermek zorunda bırakılıyor, yıpranıyor. Hayat kurtarmak için çabalayan hekimler yoksulaşıyor, itibarsızlaşıyor, 24 saat hizmete hazır halde bekliyor bir de soruşturmalarla boğuşmak zorunda kalıyor. Tüm bunlar hekimliğin profilinde değişikliğe yol açtı. İnsanların canlarını kurtaran, canlarına temas eden genel cerrahi, beyin cerrahisi, kalp damar cerrahisi, göğüs cerrahisi, kadın doğum, ortopedi gibi önemli branşlara talep son derece azaldı. Kadrolar boş kalıyori Hekimler artık bu branşları yapmak istemiyor.”

Turgay Kılıç

Bakmadan Geçme