İzmir ticaretinin sorunları masaya yatırıldı

Ekte, İzmir Ticaret Odası 26 Temmuz tarihine İzmir Ticaret Odası 52. Meslek Grubu Meclis toplantısı gerçekleşti....

İzmir ticaretinin sorunları masaya yatırıldı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ekte, İzmir Ticaret Odası 26 Temmuz tarihine İzmir Ticaret Odası 52. Meslek Grubu Meclis toplantısı gerçekleşti.

Yapılan meclis toplantısında konuşan İzmir Reklâmcılar Derneği Başkanı ve İzmir Ticaret Odası 52. Meslek Grubu Meclis Üyesi Turusan Çiner, iş kollarına dair var olan sorunları, İzmir ticaretinin nasıl canlandırılması gerektiği konusunda çeşitli önerilerde bulundu. Var olan sorunları İzmir Ticaret Odası meclisinin gündemine taşıdı.

Zor zamanlar yaşıyoruz, diyen Turusan Çiner, “Hangi sektörde olursak olalım, işletme büyüklüğümüz ne olursa olsun ve kaç çalışanımız olursa olsun, üretim de yapıyor olsak, hizmet de satıyor olsak sorunlarımız benzer… Bu sorunları çok fazla detaylandırarak sizleri sıkmak istemiyorum. Ancak, tabir-i caiz ise enseyi karartmak da istemiyorum. EldridgeCleaver’a ait olan, hepinizin bildiğini düşündüğüm bir söz var. “Eğer çözümün bir parçası değilsen, o zaman sorunun bir parçasısın demektir.” Burada bulunma sebebimiz, meslek grubu üyelerimizin bizleri sorunlar için çözüm üretebilecek niteliklere sahip olarak görmesidir. Bu nedenle, ortak sorunlarımıza ortak çözümler bulacağımıza ve bu zor zamanları en az hasar ile atlatacağımıza dair inancım yüksek”

 ‘İzmir ticaretinin desteklenmesini düşünüyorum’

 İzmir’deki sektörlerde  zor zamanlardan geçildiğini ve b zor zamanların üstesinden nasıl gelineceğine dair konuşan Çiner, örnekler halinde ne yapılması gerektiğini şu cümlelerle anlatıyor:

“İzmirli bir gıda üreticisi İzmirli bir reklam ajansıyla çalışırsa, İzmirli bir ajans çalışanın maaşına katkısı olacak, İzmirli bir ajans çalışanı da parasını İzmir’de harcayacak bir restoranda yemek yiyecek örneğin, o restoran da o gıda üreticisinin ürününü kullanıyor olacak belki. İzmirli bir tekstil üreticisi, İzmirli bir fuar firmasının organizasyonunda yer alırsa, fuar firması çalışanının maaşına katkı sağlayacak, o da İzmir’de bir kafede oturacak, o kafe de belki tekstil ürünlerini o tekstil üreticisinden alıyor olacak. Bu örnekleri pek çok farklı şekilde çoğaltabiliriz. Her birimizin sektörü için ayrı ayrı uyarlayabiliriz. Sonuç olarak gelmek istediğim nokta, İzmir’in işinin mümkün mertebe İzmir’de kalmasını desteklemeliyiz. Bu konuda ne yapabiliriz nasıl yapabiliriz bilmiyorum. Ancak, İzmir’in ticaretinin kendi içerisinde kalmasının bir şekilde desteklenmesi neticesinde, hepimizin bu zor dönemde daha az acı çekeceğini düşünüyorum. Başkanımızdan ve yönetim kurulumuzdan konuyla ilgili desteklerini bekliyoruz”

 Çözümler sunuldu

 Açıkhava ve Endüstriyel Reklamcılık sektöründe faaliyet gösteren meslek grubu üyelerimizin sorunları da hemen hemen üretime dayalı olan diğer tüm sektörlerde yaşananlarla benzerlik gösteriyor,  şeklinde konuşan Ticaret Odası 52. Meslek Grubu Meclis Üyesi Turusan Çiner,  en öemli sorun olarak işi gücüne ulaşmayı belirterek şöyle konuştu:

“Mersinli Endüstri Meslek Lisesi’nde yer alan ve geçtiğimiz aylarda ziyaret ettiğimiz açıkhava reklamcılığı gibi bölümlerin çoğalması ve bu bölümlere olan ilginin artırılması ile çözüme kavuşturulabileceğini düşünüyoruz.  Üretim alanlarının yetersizliği ve maliyet artışları… Bu bağlamda, üretim alanının yanında, ulaşım, enerji, ham madde gibi alt yapı ve gereksinimleriyle ilgili kolaylıkları bir arada bulundurması ve birlikte hareket edebilme imkânı tanıması dolayısıyla bir organize sanayi bölgesinin çözüm olabileceği görüşündeyiz. Firma sayısına ve eldeki imkânlara bağlı olarak sektörle ilgili bir organize sanayi bölgesi yapılamayabilir belki ama en azından sektörün bir organize sanayi bölgesi içerisinde yer almasının kıymetli sonuçları beraberinde getireceği kanaatindeyiz. Bu aynı zamanda, her işletmenin niş alanlara yönelmesini, birlikte iş yapabilmesini, bu sayede hali hazırda yaşanan çalışan sorununu da bir nebze olsun çözebilmesini sağlayacaktır diye düşünüyoruz”

HABER MERKEZİ

Bakmadan Geçme