• Haberler
  • İzmir
  • İzmir üniversiteleri kentin depremselliğini masaya yatıracak

İzmir üniversiteleri kentin depremselliğini masaya yatıracak

İzmir Üniversiteleri Platformu Acil ve Afet Yönetimi Çalışma Grubu, deprem farkındalığını artırmak amacıyla 4-5 Kasım 2024 tarihlerinde İzmir Tınaztepe Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenecek olan 'Türkiye'nin Gerçeği Her Yönü ile Deprem Sempozyumu' için hazırlıklarını sürdürüyor.

İzmir Üniversiteleri Platformu Acil ve Afet Yönetimi Çalışma Grubu, İzmir gibi deprem riski yüksek bir ilde büyük önem taşıyan deprem konusuna odaklanmış durumda. Grup, deprem farkındalığını artırmak amacıyla 4-5 Kasım 2024 tarihlerinde İzmir Tınaztepe Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenecek olan "Türkiye’nin Gerçeği; Her Yönü ile Deprem Sempozyumu" için hazırlıklarını sürdürüyor.

Sempozyum, İzmir'deki 10 üniversiteden yetkilendirilmiş temsilcilerin katılımıyla multidisipliner bir yaklaşımla gerçekleştirilecek. Ayrıca, sempozyum halka açık olacak ve 12. Kalkınma Planı çerçevesinde afet risklerinin azaltılmasına yönelik bireysel ve kurumsal farkındalık yaratmayı hedefliyor.

Multidisipliner Katılım

Deprem sempozyumu, farklı akademik disiplinlerden profesyonellerin katkılarıyla yürütülecek. Jeoloji mühendisliği, inşaat mühendisliği, mimarlık, tıp, hemşirelik, fizyoterapi, psikoloji ve paramedik gibi birçok bölümden uzmanların katılımıyla, deprem öncesi ve sonrasında yapılması gerekenler masaya yatırılacak. Sempozyumun iki gün sürecek programında, deprem riskini ve zararlarını azaltma çalışmaları, hazırlık süreçlerinin önemi, müdahale aşamaları ve deprem sonrası iyileştirme çalışmaları olmak üzere dört ana oturum düzenlenecek.

Oturumlar, olay yönetim evreleri çerçevesinde ele alınarak, deprem sonrası tüm meslek gruplarının müdahale süreçlerindeki kritik rolleri ve yeniden normal yaşama dönüş için yapılması gereken çalışmalar detaylıca tartışılacak. Bu yönüyle sempozyum, İzmir ve çevresinde deprem bilincinin artırılmasına katkı sağlamayı amaçlıyor.

Ortak Projeler ve İş Birlikleri

Sempozyum yalnızca farkındalık oluşturmakla kalmayıp, İzmir üniversiteleri arasında iş birliğini teşvik ederek afet riskini azaltmaya yönelik projeler geliştirilmesine de zemin hazırlayacak. Akademisyenler ve uzmanlar, ortak projeler geliştirme fırsatı bulacak ve afet yönetimi konusunda İzmir'in dayanıklılığını artıracak stratejiler üzerinde çalışacaklar.

İzmir Tınaztepe Üniversitesi'nin ev sahipliğinde düzenlenecek bu önemli sempozyum, hem akademik çevrelerin hem de halkın katılımına açık olup, Türkiye’nin en büyük sorunlarından biri olan deprem konusunda daha bilinçli bir toplum oluşturmayı amaçlıyor.

İZMİR ÜNİVERSİTELERİ PLATFORMU

İzmir Üniversiteleri Platformu, İzmir’i bir "Üniversite Kenti" olarak konumlandırmak ve kentteki yükseköğretim kurumları arasında akademik, sosyal, kültürel ve sportif iş birliğini artırmak amacıyla 2008 yılında kuruldu. Her yıl bir İzmir üniversitesinin ev sahipliğinde yürütülen platformun 2024 yılı dönem başkanlığını ise İzmir Tınaztepe Üniversitesi üstlendi. Bu yıl platformun ana teması "Sağlık Herkes İçin, Her Şey Sağlık İçin" olarak belirlendi ve tüm çalışma grupları bu çerçevede faaliyetlerine devam ediyor.

Bakmadan Geçme