• Haberler
  • Çevre
  • İzmir’de barajlar kuruyor… Su fiyatları 3’e katlanabilir!

İzmir’de barajlar kuruyor… Su fiyatları 3’e katlanabilir!

İzmir‘in önemli su kaynaklarından biri olan Tahtalı Barajı’nın doluluk oranı, 29 Temmuz 2024 itibariyle yüzde 23.88...

İzmir‘in önemli su kaynaklarından biri olan Tahtalı Barajı’nın doluluk oranı, 29 Temmuz 2024 itibariyle yüzde 23.88 olarak hesaplandı. İzmir’in ve bölgenin su ihtiyacını önemli ölçüde karşılayan Tahtalı Barajı’nın kritik seviyelere gerilemesi ise, pek çok sıkıntıyı beraberinde getiriyor. Son ölçümler doğrultusunda barajdaki su oranın her geçen gün azalması nedeniyle İzmirlilerin faturalarının 2-3 kat daha artabileceği iddia edildi.

“TÜRKİYE’NİN SU KULLANIMI SORUNU VAR”

“Suyun nasıl kullanılacağını bilmiyoruz” diyen Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, “Türkiye’nin su sorunu yok, Türkiye’nin su kullanımı sorunu var. Suyu nasıl kullanacağımızı bilmiyoruz. Tarımda yanlış sulama yapıyoruz, suyun az olduğu yerlerde az su isteyen tarımsal ürünleri ekmek yerine rastgele üretim yapıyoruz. Dolayısıyla da rastgele su kullanıyoruz” diye konuştu.

Haber

“FİYATLAR KATLANACAK”

Barajlar için önlemlerin alınması gerektiğini ve su kuyularına son çare olarak başvurulması gerektiğini öneren Doğan Yaşar, “Önce barajlardaki su kullanılmalı. Barajlarda su kalmadığı takdirde kuyulara yönelmeli. Çünkü kuyudan su çekmenin maliyeti yüksek. Eğer su seviyesi daha çok düşerse, kuyularda daha derine gidilmesi gerekecek. Bu da daha çok enerji tüketimi demek. Çünkü toprak derinlere indikçe daha fazla ağır metal içerir. Bu ağır metallerin arıtılması gerekir. Bu da daha çok maliyet anlamına gelir. Böyle giderse, zaten Türkiye’nin en pahalı suyunu kullanan İzmir’de su fiyatları ikiye, üçe katlayacaktır. Barajları dolduran yağışlar kasım sonunda başlar. Kasım ayına kadar Tahtalı Barajı yüzde 12’lere kadar düşebilir” dedi.

TAHTALI, ÜRKMEZ KUTLU AKTAŞ BARAJLARI RİSK ALTINDA!

İklim krizi ve artan sıcaklık nedeniyle sadece Tahtalı Barajı deği, İzmir’de ki pek çok baraj kuruma riskiyle karşı karşıya. Barajların seneye göre karşılaştırması yapıldığında İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’nün (İZSU) verilerine göre;

  • Tahtalı Barajı’nda geçen yılın temmuz ayında 37,55 olan su doluluk oranı bu yıl aynı dönemde yüzde 24,65’e düştü.
  • Ürkmez Barajı’nda doluluk oranı geçen yıl yüzde 39,02 iken, bu yıl yüzde 33,20 olarak kayıtlara geçti.
  • Alaçatı Kutlu Aktaş Barajı’nda ise aktif su doluluk oranı yüzde 43,13 iken, bu yıl yüzde 26,07 oldu.

ARİF ENES DURAK

Bakmadan Geçme