İzmir'de dönüşüm için yıkılan binalarda asbest önlemi alınıyor mu?
Asbest sorunu İzmir’de var mı? Son depremler sonrası İzmir’de dönüşüm için yıkılan binalarda asbest önleminin alınıp...
Asbest sorunu İzmir’de var mı?
Son depremler sonrası İzmir’de dönüşüm için yıkılan binalarda asbest önleminin alınıp alınmadığı gündeme geldi. Vatandaşlar yetkililerden açıklama bekliyor.
Hatay ve Maraş depremleri sonrası özellikle çevreci derneklerce gündeme taşınan ve insan sağlığını tehdit eden bir asbest sorunundan söz ediliyor.
30 Ekim 2020 İzmir merkeze 80 km uzaklıkta yaşanan Sisam depremi sonrası İzmir’de 9 bina yıkılmış ve 9 bin 49 binada hasar meydana gelmişti.
O tarihten itibaren İzmir’de öncelikle hasar alan 9 bin 49 bina ile sonradan riskli çıkan binaların kentsel dönüşüm çalışmaları devam ediyor.
Özellikle Bayraklı ve Bornova ilçelerinde kentsel dönüşüm için yıkımlar devam ediyor.
Hatay ve Maraş depremleri sonrası İzmirliler Kentsel dönüşüm için yıkılmış, yıkılmakta ve yıkılacak olan binalardaki asbest ile ilgili yetkilerin bir önlem alıp almadığı merak etmeye başladı.
Evinin yakınında 9 kartlı bir binanın yıkımının bir hafta sürdüğünü ve yıkım esnasında ortaya çıkan tozdan çevrenin çok kötü etkilendiğini belirten bir vatandaş, toz kaynaklı asbest konusunda etkilenmiş olabileceklerinin endişesini taşıdıklarını söyledi.
Aynı vatandaş, yıkım anında resmi yetkililerce veya belediyece bir önlem alınıp alınmadığını görmedik, dedi.
Gözler kentsel dönüşüm çalışmalarındaki yıkımlarda tedbir alınıp alınmadığı hakkında yetkililerce yapılacak açıklamaya çevrildi
Asbest Nedir?
Asbest, ticari ismi amyant, jeolojik olarak lifsi kristal yapısına sahip silikat bileşimindeki bir grup mineralin ortak adıdır. Asbest sahip olduğu fiziksel ve kimyasal özelliklerinin bir sonucu olarak gösterdiği izolasyon özelliği nedeniyle çok uzun yıllardır kullanılmış ve “sihirli mineral” olarak bilinmiştir.
Antik çağdan bu yana insanlığa faydası kadar zararı da olan asbest, kimyasal ve fiziksel özellikleri sebebiyle inşaat, gemi, otomotiv, tekstil ve diğer sanayi alanlarında tercih edilen bir ürün olmuştur. 2010 yılına kadar Türkiye’de de kullanılan asbest; marley, boru, levha, fren ve debriyaj balatası, conta ve asbestli iplik üretiminde kullanılmıştır.
Asbest lifleri havada solunur hale geldiklerinde tehlikelidir, öldürücüdür. Solunan lifler akciğerlerde birikir ve zamanla zarar verir. Bu durumda akciğerde zedelenmeler başlar ve bu da akciğerin çalışmasını engeller ve kansere yol açar.
Asbestli malzemelerin gerek üretiminde gerekse sökümünde çalışanlar, gerekli önlemlerin alınmaması durumunda, farkında olmadan bu maddeye maruz kalabilirler.
Bir yapının nerelerinde asbest bulunur?
Bir Yapıda asbestin bulunabileceği yerler resimde numaralarla gösterilmiştir.
1)Tavanlar, duvarlar, kirişler ve kolonlar üzerine püskürtme asbest. 2)Asbest Çimentolu Su Tankı. 3)Gevşek Dolgu İzolasyon. 4)Kazan ve Borularda Kaplama. 5)Tavan Kaplaması. 6)Klozet. 7)Bölme Duvar. 8)Yangın Kapısı. 9)Asbestli Halatlar ve Contalar. 10)Marleyler. 11)Kazanın Etrafındaki Asbestli Paneller. 12)Yangın Battaniyesi. 13)Duvar ve Tavanlarda Dekorasyon Amaçlı Kaplamalar. 14)Eternit. 15)Asbestli Çimento Paneller. 16)Asbest Çimento Olukları ve Boruları. 17)Üst Eşik. 18)Asbestli Çimento Bacası. 19)Diğerleri: Sigorta kutusunda, Havalandırma Sisteminde
Haber Merkezi