İzmir’de Görmeniz Gereken 15 Harika Yer

İZMİR'DE GEZİLECEK 15 GÜZEL YER İzmir, Ege'nin incisi… Ülkemizin 3. büyük kenti… Kadim medeniyetlere beşiklik ederek...

İzmir’de Görmeniz Gereken 15 Harika Yer
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İZMİR’DE GEZİLECEK 15 GÜZEL YER

İzmir, Ege’nin incisi… Ülkemizin 3. büyük kenti… Kadim medeniyetlere beşiklik ederek insanlığın gelişiminde önemli katkıları ve şahitliği olan Ege’nin kadim şehri…

Farklı ulusları, ırkları ve kültürleri barış ve huzur içinde bir arada yaşatan kozmopolit şehrin bir örneği…

Farklı inanç ve kültürlere sadece hoşgörüyle değil, bir değer olarak kıymet verenlerin memleketi…

İzmir‘de görmeniz gereken 15 harika yeri https://yeniizmir.com/ gazetesi yazarlarından Gülcan Burhan sizler için tek tek kaleme almış…

1. YEDİ UYUYANLAR MAĞARASI

Haber

Yedi uyuyanlar Mağarası, Selçuk ilçesi ile Efes Antik Kenti arasında yer alır. Hindu, Hristiyan ve İslam kaynaklarında geçen Yedi Uyurlar, yaşadıkları devrin kötülüğü ve inançsızlığı karşısında mağaraya sığınarak orada üç asır civarı uyuyan gençlerin olduğu söylenir.

Kuran’da “Mağara Arkadaşları” adı altında bir surede onlardan ve mağaradaki hallerinden bahsedilir.

Bu yedi gencin uzun süre uyudukları yerler arasında Tarsus, Lice, Afşin ile Selçuk’taki bu mağara da onların makamı kabul edilerek özellikle Hristiyanlarca yoğun olarak ziyaret edilir.

Yedi Uyuyanların konumu için tıklayınız

2.              EFES ANTİK KENTİ

Haber

Efes Antik Kenti(Ephesus City) kapladığı alan içerisinde birçok tarihi yapı ve müzeyi barındırdığından gezmek ziyaret için en az yarım gün ayırmak iyi olur. Eski ismi Kaystros veya Astarpa olan Küçük Menderes Nehri‘nin ağzında yer alan Efes Antik Kenti, Ege Denizinden 8 km içerde, İzmir ili Selçuk ilçesinde bulunmaktadır.

Şehrin denize bağlantısı günümüzde büyük kısmı kaybolmuş olan bir kanal ile sağlanıyordu. 2015 yılında UNESCO tarafından Dünya Miras Alanı tescil edilerek koruma altına alınmıştır.

Helenistik ve Roma yerleşimlerinden oluşur. Arkeolojik kazılar, Celsus Kütüphanesi ve Büyük Tiyatro da dâhil olmak üzere Roma İmparatorluk dönemine ait büyük anıtları ortaya çıkarmıştır.

Dünyanın dört bir yanından hacıları çeken ünlü Artemis Tapınağı’nın kalıntıları da hala ayaktadır. 5. yüzyıldan beri, Efes’ten yedi kilometre uzaklıktaki kubbeli haç biçimli bir şapel olan Meryem Ana Evi, Hristiyan hacıların uğrak yeridir. Efes Antik Kenti, deniz kanalı ve liman havzası ile Roma liman kentinin eşsiz örneklerinden biridir. Erken dönem kent planlamasına bir örnek teşkil eder.

Efes Antik Kenti; Helenistik, Roma, Doğu Roma, Beylikler ve Osmanlı dönemlerinde canlılığını koruyarak kültürel ve ticari açıdan önemli bir liman kenti olmuştur.

Hz. İsa’nın Meryem’in oğlu kabul edildiği 431 yılındaki Ekümenik Konsüle ev sahipliği yapan Meryem Kilisesi yer alır. Hz. İsa’nın havarilerinden ve Yahya İncili” adlı İncili Efes’te kaleme alan St. John’un mezarı ve bazilikası da bulunur.

Efes Antik Kenti’ndeki Tarihi ve Kültürel Alanlar:

Efes Antik Tiyatrosu

Hadrian Tapınağı

Meryem Ana Heykeli

Meryem Ana Evi

Çukuriçi Höyüğü

Yedi Uyurlar Mağarası

Celsus Kütüphanesi

Artemis Tapınağı

Ayasuluk Tepesi

Selçuk Kalesi

St. John Bazilikası

İsa Bey Hamamı

İsa Bey Camii

Selçuk Efes Müzesi

Efes Yamaç Evler

Efes Antik Kentinin Konumu için tıklayınız

3.              İZMİR SAAT KULESİ

Haber

İzmir Saat Kulesi, İzmir Hükümet Konağı Meydanında yer alır. Osmanlı Sultanı II. Abdülhamid, tahta çıkışının 25. yıl dönümünde Osmanlı vilayetlerinin meydanlarında saat kulelerinin yapılmasını buyurmuştur. Bu buyruğun gereği olarak İzmir Saat Kulesi 1901’de inşa edilmiş tarihî bir yapıdır.

Saat kulesini diğerlerinden ayıran ve onu şehrin ikonu haline getiren, kendine has mimarisi, yapımında izlenen yöntemi, estetiği ve zarif görünüşüdür. Çevresinde dört çeşme bulunur.

Tasarımı Fransız mimar Raymond Charles Péré tarafından yapılan İzmir Saat Kulesinin saati Alman İmparatoru II. Wilhelm tarafından hediye edilmiştir.

İzmir Saat Kulesinin konumu için tıklayınız…

4.              SELÇUK ŞİRİNCE KÖYÜ

Haber

İzmir ili Selçuk ilçesine bağlı Şirince, zeytinlikleri, narenciyesi ve bağları ile tipik bir ege köyüdür. Önceleri Çirkince denilen Şirince’ye “Şirince” ismini Cumhuriyetin ilk yıllarında İzmir’de valilik yapan Kazım Dirik vermiştir.

Önceleri Bir Rum Köyü olan Şirince’de mübadele ile Rum Nüfusu azalmıştır. Sabahattin Ali’ni “Çirkince” adlı öyküsünde bu köyden bahsedilir. Eski Rum evlerinin tarihi dokusunu korumasıyla ayrı bir görünüme sahiptir. Bağcılık ve üzüm üretiminin yaygın olması şarap üretimini çeşitlendirmiştir.

Şirince’yi gündeme taşıyan ve ünlü kılan olay, Maya takvimine göre 21.12.2012 tarihinde kopacak kıyamet gününde Şirince’nin güvenli bir yer, kasaba olarak kabul edilmesidir. Şirince yanında, 2007 yılında Nesin Vakfına ait gençlere hizmet veren Nesin Matematik Köyü bulunuyor.

Şirince’nin konumu için tıklayınız…

5. ÖDEMİŞ GÖLCÜK GÖLÜ&BOZDAĞ YAYLASI

Haber

Sıcak İzmir günlerinde serinlemek için gidilen temiz ve doğa harikası 1000 rakımlı bir tatil beldesi. Ödemiş Gölcük Yaylası İzmir’e 90 km, Ödemiş ilçesine 10 km uzaklıkta İzmir ile Manisa arasında yer alan Bozdağlar üzerinde bulunuyor.

Ödemiş Gölcük Gölü konaklamak için göl etrafında pansiyon ve oteller var. Orman ve dağ yürüyüşü yapmak isteyenler için uygun çevreye bir sahip. Balık tutmak isteyenler yayın ve sazan tutmak için gidebilirler. Hatta sıcak yaz günlerinde temiz havalı bir yayla yaşamı için mülk bile edinilebilir.

Haber

Göle 1 km mesafede olan Bozdağ Mahallesi bulunur. Bozdağ Yaylasında 1200 metre rakıma sahip olup yazları çadırla orman kampı yapılabilir. Bozdağ aynı zamanda Fatih Sultan Mehmet’in şehzadeliği döneminde yazları konakladığı eşsiz bir doğaya, yeşilliğe sahiptir.

PH derecesi yüksek kaynak sularıyla meşhurdur. Özellikle Muştuluk ve Kırkoluk kaynak suları yoğun rağbet görür. Ödemiş ve Salihli’den hafta sonları pek çok insan damacanalarına su doldurmak ve doyasıya bu kaynak sulardan içmek için bölgeye akın eder.

Ödemiş Gölcük Gölü ve Bozdağ Yaylası konumu için tıklayınız…

6.   İZMİR KEMERALTI

 

Haber

İzmir Konak Meydanı ile Çankaya arasında yer alan, farklı kalemlerde ticaretin ağır bastığı pek çok caddeden oluşan açık şehir çarşısıdır.

İzmir Kemeraltı aynı zamanda tarihi ve kültürel zenginliğe sahip yapılara da sahiptir. Gezmeye değer bu yapılar: Hisar Camii, Şadırvan Camii, Salepçioğlu Camii, Kestane Pazarı Camii, Başdurak Camii, Kızlarağası Hanı yanında pek çok bedesten, sinagog, baharatçı, antikacı, sahaf ve han yer almaktadır.

İlk yıllarında kapalı çarşı formatında olan Kemeraltı Çarşısı zamanla tonoz ve örtülerinin yok olmasıyla açık çarşı haline gelmiştir. Adını aldığı kemerler bugün hemen hemen yok olmuştur. 18. yüzyılda İzmir ticari hayatının merkezini oluşturan semt, aynı yoğunlukta olmasa bile eski ticari özelliğini günümüzde de devam ettirmektedir.

Karmeraltı Çarşısının doğu girişinde yapılan son kazılarda 1800 yıllık Roma Hamamı ile Roma Şehir Meydanı (Agora) ortaya çıkarılmıştır. Agora Ören Yeri olarak anılmaktadır. Kazı çalışmaları halen devam etmektedir.

İzmir Kemeraltı konumu için tıklayınız…

7. ALSANCAK KORDONBOYU

Haber

Alsancak deniz kıyısında bulunan sahil şeridi, İzmir Büyükşehir Belediyesinin çalışmalarıyla genişletilerek, yürüme yolu, tramvay yolu ve göz alabildiğine uzanan peyzaj ve yeşil alana sahip olmuştur.

İzmir körfezinden Karabun’a uzanan Alsancak Kordonboyu, eşsiz bir günbatımını deniz kokusu eşliğinde seyretme fırsatı sunuyor.

Sahil aynı zamanda Gündoğdu ve Cumhuriyet Meydanlarına ev sahipliği yapıyor. Pasaport İskelesi’nin yer aldığı Alsancak Kordon boyunca eski tarihi Rum evleri, kiliseler, sinagoglar ve eğlence mekânları bulunmaktadır.

Haber

Alsancak Kordonboyu konumu için tıklayınız…

8.              KADİFEKALE

Haber

Kadifekale, eski İzmir(Smyrna) dışında MÖ 4. yüzyılda bugünkü Konağın bir mahallesi olan 186 metre rakımlı Kadife Dağında(Pagos) yeniden kurulduğu alandır. Yapımı milattan öncesine uzandığından sırasıyla Helen, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait eser ve kalıntılar bulunmaktadır.

Tarihi kaynaklarda Kadifekale’de yaşayan savaşçı Amazon kadınlarının burada yaşadığı egemenliklerini uzun yıllar sürdürdükleri nakledilir. Kadifekale, Büyük İskender’in gördüğü bir rüya üzerine generallerinden “Lymachos” tarafından yaptırılmıştır.

Bizans dönemine ait su sarnıçları da hala ayaktadır. İçerisinde bulunan Şapel, Aydınoğlu Mehmet Bey tarafından kalenin fethedilmesiyle camiye çevrilmiştir. Kaleden geriye kalan batısındaki 5 kulesi ile güneyindeki bazı duvarlardır.

Son yıllarda İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla kısmen restorasyondan geçirilmiş ve ziyarete açılmıştır. Kadifekale, İzmir’e ve körfeze hâkim bir kuş bakışı için şehrin nadir yerlerdendir.

Kadifekale konumu için tıklayınız…

9.      İZMİR KARAGÖL

Haber

İzmir’e 12 km uzaklıkta Yamanlar Dağında yer alan Karagöl, tektonik hareketler ile meydana gelmiş etrafındaki yeşil bitki örtüsüyle bir doğa harikasıdır.

Karagöl ve çevresi Karagöl Tabiat Parkı kabul edilerek koruma altına alınmıştır.

Gölün etrafında günübirlik ve uzun süre kalmak için gerekli olanaklar mevcuttur. Restoran, çadır ve kamp alanları, piknik ve karavan alanları, tuvaletler bulunmaktadır. Sıcak İzmir yazlarında şehre yakın olmasıyla serinlemek için bir fırsat sunuyor.

İzmir Karagöl konumu için tıklayınız…

10.     LATİFE HANIM KÖŞKÜ

Haber

İzmir Karşıyaka’da yer alan Latife Hanım Köşkü, Mustafa Kemal Atatürk’ün eşi Latife Hanım’ın ailesine ait olmasının yanında Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım’ın ömrünün sön anlarını geçirdiği ve 14 Ocak 1923’te vefat ettiği ev olmasıyla ayrı bir kıymete sahiptir.

Daha sonra adliye ve dershane olarak kullanılan Latife Hanım Köşkü, Karşıyaka Belediyesi tarafından kamulaştırılarak müzeye çevrilmiş içerisinde Atatürk, Latife Hanım ve Zübeyde Hanım’a ait balmumu heykeller bulunmaktadır.

Bahçesi Belediye tarafından halka açık kafeterya hizmeti vermektedir.

Latife Hanım Köşkünün konumu için tıklayınız… 

11.           Yalı Camii

Haber

Konak Meydanda yer alan ve Konak Meyanıyla özdeşleşen 1755 yılında yaptırılan Konak Yalı Camii Kütahya çinileri ve sekizgen yapısı tek mimarisiyle meydana estetik katan bir ibadethanedir.

Konak Yalı Camii konumu için tıklayınız…

12.           ÖDEMİŞ BİRGİ

Haber

Birgi, İzmir’in Ödemiş ilçesine bağlı bir yerleşim yeridir. Ödemiş’e 10 km uzaklıkta bulanan Birgi, merkezi idaresi İspanya’nın başkenti Madrid’de bulunan Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütünce dünyanın en iyi 32 turizm kentinden biri yani “2022 Dünyanın En İyi Köyleri” arasına girmiştir.

Bu evrensel kabul, Birgi’nin zaten var olan tarihi, kültürel ve tabiat harikası özelliklerini taçlandırmıştır.

Kuruluşu milattan öncesine uzanan Birgi, bölgeye hâkim olmuş Frigya, Lidya, Pers, Bergama, Roma ve Bizans medeniyetlerinden de izler taşımaktadır. Osmanlı öncesi Aydınoğluları Beyliğinin başkenti olmasıyla birçok tarihi bina ve medreseye kavuşmuştur.

Özellikle Osmanlı devleti zamanında 1500’lü yıllarda yaşamış Osmanlı din alimi İmam Birgivi’nin öğrenci okuttuğu medresesi ve kabri burada bulunur. İmam Birgivi, Osmanlı Şeyhülislamı Ebussuud Efendi ile ilmi münazaralarda da bulunmuştur.

Tarihi dokusunu koruyan ahşap pencereli taş evleri, sanatsal bir dokunuşa sahip taş döşemeli yolları ve tabiat güzellikleriyle birçok dizi ve filme ev sahipliği yapmış ve yapmaya devam etmektedir.

Birgi; tarihi mirası, medreseleri, camileri, türbeleri, hamamları ve evleriyle UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi’ne girmiş ve kentsel sit alanı olarak korumaktadır.

Birgi’yi sadece günlük değil uzun süreli görmek isteyenler için konak ve pansiyon hizmeti de verilmektedir.

Birgide Gezilecek Yerler:

Çakırağa Konağı

Kadılar Paşazade Konağı

Aydınoğlu Mehmet Bey Cami (Ulu Cami)

Derviş Ağa Cami

Saliha Hanım Taş Konak

Sandıkoğlu Konağı

Derviş Ağa Medresesi ve Çukur Hamam

İmam-ı Birgivi Medresesi

Demirli Mağaza

Ödemiş Birgi konumu için tıklayınız…

13.    İZMİR TARİHİ ASANSÖR

Haber

İzmir Konakta yer alan İzmir Tarihi Asansör, Mithat Paşa Caddesi ve Nihat Bey Caddesi arasında bulunan 55 metre yükseklik farkı sebebiyle bu iki cadde arasında yapılmış iki asansörden oluşur.

Bu iki cadde arasında ulaşımı sağlamak üzere İzmir Tarihi Asansör Musevi iş insanı Nesim Levi tarafından 1907 yılında yaptırılmıştır.

Asansör yapıldığından bu yana iş insanlarına kiraya verilerek işletilmiştir. 1973 yılında sahibi iş insanı Şerif Remzi Reyent’in vefatı sonrası asansör İzmir Büyükşehir Belediyesine bağışlanmıştır.

Eşsiz körfez manzarasıyla kafe ve restoran olarak Belediyece işletilmektedir. Girişler ücretlidir.

İzmir Tarihi Asansör konumu için tıklayınız…

14.         İZMİR KÜLTÜRPARK

Haber

İzmir’in merkezinde 420 bin metrekare alana sahip yeşil bir vaha gibidir. 1936 yılında Atatürk’ün talimatıyla yapılmıştır.

Kültürpark, 133 türde 7 bin 724 ağaç ve bitki çeşitliliğine sahiptir. Kültürpark, sahip olduğu bitki örtüsüyle İzmir’in akciğeri gibidir.

Kültürpark içinde sergi salonları, Atatürk Açık Hava Tiyatrosu, gazinolar, lunapark, Paraşüt Kulesi gibi pek çok aktivite alanları bulunur. Kültürpark Hakkında daha fazla bilgi web sayfasından yer alıyor. http://www.kulturparkizmir.org/tr/anasayfa

Kültürpark konumu için tıklayınız…

15.           İZMİR DOĞAL YAŞAM PARKI (SASALI)

Haber

 

Daha önce İzmir Kültürkpark içinde 18 dönüm alana kurulan hayvanat bahçesi, 2008 yılında Çiğli Sasalı’daki 425 dönümlük araziye taşınarak Türkiye’nin ilk “Doğal Yaşam Parkı” adı altında hizmet vermektedir.

Hayvanlara kendi doğal ortamlarını aratmayacak bir çevre sunan, binlerce ağaç ve bitki çeşitliliği ile İzmirlilerin nefes aldığı İzmir Doğal Yaşam Parkı, hayvan severlerin, ailelerin ve çocukların uğrak yeri olmuştur.

İzmir Doğal Yaşam Parkı, 132 türde 1736’ı aşkın yaban hayvanını bünyesinde barındırır.

Avrupa’nın en büyük doğal yaşam alanı İzmir Kuş Cenneti’nde ise 500 bin civarında kuş türü bulunmaktadır. Daha fazla bilgi ziyaret saatleri için parkın web sayfasını http://www.izmirdogalyasamparki.org.tr/tr/anasayfa ziyaret edebilirsiniz.

İzmir Doğal Yaşam Parkı(Sasalı) konumu için tıklayınız…

Bakmadan Geçme