İzmir’de sağlığı geliştiren parklar projesi
Narlıdere ilçesi Narlı Mahallesi’nde bulunan Muhtar Sefa Dönmez Parkı’nda gerçekleştirilen etkinlikte, 7'den 70'e İzmirlilerin katılımıyla beslenme,...
Narlıdere ilçesi Narlı Mahallesi’nde bulunan Muhtar Sefa Dönmez Parkı’nda gerçekleştirilen etkinlikte, 7’den 70’e İzmirlilerin katılımıyla beslenme, ilk yardım ve ev kazalarından korunma eğitimleri verildi. Ayrıca, beden eğitimi öğretmeni eşliğinde açık havada fiziksel aktiviteler yapıldı.
HEDEF TAM BİR İYİLİK HALİ
Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı Toplum Sağlığı ve Eğitim Şube Müdürü Banu Erdal, proje hakkında bilgi vererek şunları söyledi: “Şehrimizin tüm parklarında hemşehrilerimize ev kazalarından korunma, ilk yardım, beslenme ve fiziksel aktivite konularında destek vermeyi ve koruyucu sağlık hizmetleri kapsamında yurttaşlarımızın tam bir iyilik halinin sağlanmasını hedefliyoruz. İstatistiklere göre ev kazalarının yaşanma oranı çok yüksek. Bu konuda bilgilendirmeler yaparak ev kazalarını mümkün olduğunca azaltmayı amaçlıyoruz. Dünya Sağlık Örgütü, sağlığı tam bir iyilik hali olarak tanımlıyor. Biz de bu konuyu kapsamlı olarak ele alarak pek çok konuda bilgiler paylaşıyoruz.” Erdal, etkinliklerin muhtarların talepleri üzerine düzenlendiğini ve kentteki tüm parklarda buluşma gerçekleştirmeye çalıştıklarını ekledi.
PARKLARIN ETKİN KULLANIMI
Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı Planlama Proje Şube Müdürü Hüseyin Öztürk, Sağlığı Geliştiren Parklar projesini 11’inci kez düzenlediklerini belirterek, “Bugüne dek 500’ün üzerinde vatandaşımız bu projeden yararlandı. Etkinliklerle parkların daha etkin kullanımını, kolektif bilincin güçlenmesini, sağlıklı ve güvenli park ortamının oluşmasını sağlıyoruz. Parkların sosyal bir ortama dönüşmesi açısından da bu projeyi önemsiyoruz.” dedi.
ETKİNLİKLERE BÜYÜK İLGİ
Çevre mahallelerden muhtarların da katıldığı buluşmada, Ilıca Mahallesi Muhtarı Neval Çelebi, “Etkinlikte özellikle ev hanımlarının ev kazalarına karşı nasıl korunması gerektiği anlatıldı. İlk yardımın önemini de öğrendik. Bilinçli bir toplum yaratmak için bu proje çok önemli.” ifadelerini kullandı.
İlk yardım sertifikası sahibi Cem Şendur ise, “Doktor Yusuf Demir, ilkyardım konusunda bize çok faydalı bilgiler anlattı. Halk bilinçlendi. Bu eğitimlerin çok büyük faydası oluyor. Programa genellikle ev hanımları ve emekliler katılıyor. Ev kazaları da çoğunlukla bu kişilerin başına geliyor. Örneğin evde kullanılan kimyasal maddelerle ilgili de çok önemli bilgiler verildi. Bilinçlendirme açısından muhteşem bir etkinlik oldu.” şeklinde konuştu.
AÇIK HAVADA EGZERSİZ
Etkinliğe katılan Aynur İnanç, “Sağlığımızın en büyük düşmanlarından biri olan ev içi kazalarla ilgili bilgiler aldım, egzersiz yaptım. Kendimi çok mutlu hissediyorum. Her zaman için güncel konulara açık olmamız gerekiyor. ‘Bizden geçti’ demeden projeye ilgi duydum.” derken, İsmet Karaova ise, “Bugünkü programı gayet güzel buldum. Etkinlikler çok iyiydi. Sağlık ve beslenme konusunda bilgi edindik, spor yaptık. Günlük hayatımda spor yapacağım ve sağlık konusunda söylenenleri uygulayacağım.” dedi.
Etkinlikte ev kazaları ve korunma yolları konusunda aynı zamanda iş güvenliği uzmanı olan Banu Erdal, hayvanlardan geçen hastalıklar ve bulaşma yolları konusunda Ziraat Mühendisi Arda Yapanmış, psikososyal sağlık konusunda Psikolog Ufuk Kılınçaslan eğitim verdi. Dr. Yusuf Demir, katılımcılara ilkyardımın önemini ve nasıl uygulanacağını anlattı. Beden eğitimi öğretmeni Merve Akıncıoğlu ise etkinliğe katılanlara fiziksel aktivite yaptırdı.
ALİ ÖZKAYA