• Haberler
  • Genel
  • İzmir'de sokak hayvanları için kapsamlı eylem planı

İzmir'de sokak hayvanları için kapsamlı eylem planı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, sokak hayvanlarına yönelik kapsamlı bir eylem planı geliştirmeye başladı. 'Sahipsiz Köpek Popülasyonu Yönetimi...

İzmir Büyükşehir Belediyesi, sokak hayvanlarına yönelik kapsamlı bir eylem planı geliştirmeye başladı. ‘Sahipsiz Köpek Popülasyonu Yönetimi İzmir Eylem Planı’ adı altında hazırlanan planın detayları, ilçe belediyelerinin veteriner hekimleriyle yapılan paydaş toplantılarında ele alınıyor. Toplantılarda, sokak hayvanlarının yanı sıra toplum sağlığını korumaya yönelik yapılacak çalışmalar da değerlendiriliyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Pınar Okyay, bu toplantılarda yaptığı konuşmada, “Eğer biz bu mavi kürede birlikte yaşayacaksak, bunu daha iyi bir şekilde başta yaşam hakkı olmak üzere birbirimizin tüm haklarına saygı göstererek yapmak zorundayız” dedi.

Haber

BAŞKAN TUGAY’DAN SOMUT ADIM AÇIKLAMASI

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, bu alanda atılacak somut adımları duyururken, “Bilinçli ve duyarlı vatandaşlarımızla, hayvan haklarına gönül vermiş gönüllülerimizle birlikte çalışmalarımız, her zaman olduğu gibi bundan sonra da can dostlarımızı yaşatmaktan yana olacaktır. Bu konuda, temel değeri ‘yaşam hakkı’ olan ve ‘tek sağlık’ anlayışını benimseyen Eylem Planı’nın hazırlıklarını sürdürmekteyiz” ifadelerini kullandı.

Haber

İLK KOORDİNASYON TOPLANTISI YAPILDI

Eylem Planı hazırlıkları kapsamında ilk koordinasyon toplantısı gerçekleştirildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Pınar Okyay moderatörlüğünde yapılan toplantıya, İzmir Büyükşehir Belediyesi Veteriner İşleri Halk Sağlığı Dairesi Başkanı Gökhan Özdemir, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Sokak Hayvanlarını Koruma Komisyonu Başkanı Hidayet Petin ve Başkan Yardımcısı Selçuk Karakülçe de katıldı. Toplantıda, ilçe belediyelerinin veteriner hekimleri tarafından 5 yıllık eylem planına yönelik görüşler ve öneriler sunuldu.

Prof. Dr. Okyay, Veteriner İşleri Halk Sağlığı Dairesi Başkanlığı’nın Türkiye’de ilk kez İzmir’de kurulduğunu belirterek, “Böyle güzel çalışmalar bizden doğmayacaksa kimseden doğmaz. Çok güzel bir çalışma yapacağımızdan kuşkum yok” dedi.

Haber

SOKAK HAYVANLARI DÜZENLEMESİ VE YENİ YAKLAŞIMLAR

Prof. Dr. Okyay, son dönemde TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen ve yasalaşan sokak hayvanları düzenlemesi hakkında da değerlendirmelerde bulundu. “Sokak hayvanlarına yönelik bir düzenleme ile karşı karşıyayız. Bütün tarafları ile bu konuyu ele almak istiyoruz. Herkesin bir şey söylediği bir ortamdayız. Biz daha bilimsel bir şekilde yol almak istiyoruz. Önümüzdeki süreci aşama aşama görelim ve planlayalım. Bunlar da kanıta dayalı olsun. Hayvanlarla insanların etkileşiminde, genel bir ekosistem etkileşiminde artılar ve eksiler var. Belli dengeler ve belli riskler var. Belli potansiyeller de var. Eğer biz bu mavi kürede birlikte yaşayacaksak, bunu daha iyi şekilde yapmak zorundayız. Ve birbirimizin haklarını, başta yaşama hakkı olmak üzere saygı göstererek yapmak zorundayız” diyen Okyay, bu konuda kanıta dayalı bir yaklaşım benimseneceğini vurguladı.

SAHA EKİPLERİ VE İYİLEŞTİRME ÇALIŞMALARI

Prof. Dr. Okyay, yapılacak çalışmaların etkinliğini değerlendirmek için saha ekipleri oluşturulacağını belirtti. “Gerekli önlemleri alırsak, kazaları daha aza nasıl indirebiliriz? Hedefin ölçülebilir olması için ne ile karşı karşıya olduğumuzu bilmemiz lazım. Sokakta yaşayan köpeklerin sayımını yapacağız. Buna neden ihtiyacımız var? Birincisi ne ile karşı karşıya olduğumuzu bilmek için. İzmir’de bahsedildiği kadar 400-500 bin hayvanla mı karşı karşıyayız? Bunların üreme potansiyelini de anlamak için bu çalışmayı yapacağız. Tüm bunlar için saha ekipleri kurulacak. Yaptığımız müdahalelerin etkilerini de ölçmek istiyoruz” şeklinde konuştu.

Haber

HALKIN GÖRÜŞLERİ VE İLERLEYEN ADIMLAR

İzmir halkının bu konudaki görüşlerinin de alınacağını ifade eden Prof. Dr. Okyay, “İzmir halkı bu konuda ne düşünüyor? Bunu da tanımlamak zorundayız. Bu alanda da çalışmalarımız olacak. ‘Hangi koşullarda hayvanlarla temasta İzmirli kendini iyi hissedecek’ sorusuna yanıt aranacak. Sahiplenme koşulları için ne öngörüyorlar ve ne istiyorlar? Ya da neye ihtiyaçları var? Örnekleme yöntemi ve sorulacak sorular belirlendi. Saha çalışmasına geçilecek. Süreci bütün paydaşlarla yöneteceğiz. Hem hayvanların sağlıksız ortamda yaşamasını hem de insanların bu konuda sorunlarla karşılaşmasını azaltmak zorundayız. Bu çalışma bizi çok heyecanlandırdı” dedi. Saha çalışmaları ve örnekleme yöntemi ile halkın görüşleri toplanacak.

Haber

EYLEM PLANININ İÇERİĞİ

5 yıllık eylem planı çerçevesinde, sahipsiz hayvan sayımı, sokak hayvanlarına yönelik tutum tespiti, personel ve altyapı iyileştirmeleri, farkındalık eğitimleri ve etkinlikler düzenlenecek. Yakalama, kısırlaştırma, yerinde bakım, rehabilitasyon ve sahiplendirme süreçlerine yönelik programlar ve kampanyalar yürütülecek. Taslak hazırlığı tamamlandıktan sonra, eylem planı kamuoyuna açıklanacak.

Bu kapsamlı çalışma, İzmir’de sokak hayvanlarının yaşam koşullarını iyileştirmeyi ve toplum sağlığını korumayı amaçlıyor.

LEYLA BİLGİ

Bakmadan Geçme