• Haberler
  • Genel
  • İzmir'de Srebrenitsa katliamı 29. yılında anıldı

İzmir'de Srebrenitsa katliamı 29. yılında anıldı

Srebrenitsa Soykırımı'nda yaşamını yitirenler, 29. yıl dönümü dolayısıyla Konak Belediyesi, Gültepe Makedonya Göçmenleri Kültür ve Dayanışma...

Srebrenitsa Soykırımı’nda yaşamını yitirenler, 29. yıl dönümü dolayısıyla Konak Belediyesi, Gültepe Makedonya Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği ve Konak Kent Konseyi tarafından saat 18.00’da Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde düzenlenen anma töreninde anıldı.

Srebrenitsa Katliamında hayatını kaybedenler için düzenlenen anma töreninde konuşan Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, “Bugün insanlık tarihinin en karanlık dönemlerinden birini anmak üzere buradayız. Bundan 29 yıl önce Avrupa’nın tam ortasında Birleşmiş Milletler’in güvencesinde, onların güvencesine sığınan insanların nasıl katledildiğini gördük. İnanamadık. O gün de inanamamıştık. Hala inanamıyoruz” diye konuştu.

Haber

“DÜNYA’NIN SESSİZ KALDIĞI BİR KATLİAMDI”

Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, Srebrenitsa Soykırımı karşısında Dünya ülkelerinin sessiz kaldığını ve katliamın sorumlusu olarak gösterilen Avrupa ve Birleşmiş Milletler’in henüz samimi bir şekilde özür dilemediğinin vurgusunu yaparak, “Barış için teslim olan insanların öldürüldüğü ve dünyanın buna sessiz kaldığı bir katliamdı. Biz 29 yıl sonra toplu mezarlardan çıkan, DNA testleriyle hala öldüğü belgelenmeye çalışan kadınların, annelerin, kız kardeşlerin dramlarına tanık olmaya devam ediyoruz. Dünyada her zaman savaşa hayır dedik, barış hemen şimdi dedik. Soykırımların hepsini lanetledik, lanetlemeye devam ediyoruz. Ama ne yazık ki henüz Avrupa ve Birleşmiş Milletler kendini temize çıkaramadı ve özrünü de tam samimi ve içten dileyemedi. Avrupa’nın ve Birleşmiş Milletlerin gözünün önünde yapılan bu katliamı unutmamak üzere seneye otuzuncu yılda çok daha kalabalık bir şekilde bu katliamı anmak üzere” ifadelerini kullandı.

Haber

“29 YIL GEÇMESİNE RAĞMEN UNUTULMUYOR”

Basın metnini, Konak Belediyesi, Konak Kent Konseyi ve Gültepe Makedonya Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği adına Konak Kent Konseyi Genel Sekreteri Alper Yağlıdere okudu. Yağlıdere’nin okuduğu açıklamada şu ifadeler kaydedildi:

“Srebrenitsa’da 29 yıl önce yaşanan acıyı hala yüreğimizde taşıyoruz. Avrupa’da 2’nci Dünya Savaşı’nın ardından yaşanan en büyük insanlık trajedisi olarak nitelendirilen Srebrenitsa Soykırımı’nın yarası hala kapanmadı. Srebrenitsa Soykırımı, aradan 29 yıl geçmesine rağmen unutulmuyor. Yakın tarihin en büyük soykırımlarından biri olan 8372 sivil Boşnak erkeğinin Sırplar tarafından katledildiği Srebrenitsa katliamında görülen “Ölüm çiçekleri ve mavi kelebekler” dilden dile anlatılan bir hikaye oldu.

1993 yılında Birleşmiş Milletler (BM) burasını Boşnaklar için “güvenli bölge” ilan etti. Sırpların iki yıl süren kuşatması sonrası Temmuz 1995’de Srebrenitsa düştü ve binlerce Boşnak erkek, kadın ve çocuk, kentin hemen dışındaki Potokari’de bulunan Hollandalı askerlerin denetimindeki BM Barış gücü kârargahına sığındı. Hollandalı askerler kârargaha sığınanlara burada güvende olacaklarını söyledi. Ancak askerler Sırp güçlerin kampı kuşatması üzerine binlerce Boşnak’ı Sırplara teslim etti. Otobüs ve kamyonlara bindirilen sivil Müslüman Boşnaklardan 8 bin 372’si götürüldükleri ormanlık alanlarda, fabrikalarda, depolarda katledildi. Katledilenlerin cenazeleri ülkedeki çeşitli toplu mezarlara gömüldü. Soykırımda katledilenlerin bir kısmının cesedine bugüne kadar hâlâ ulaşılamadı.

BM, AB, NATO sessiz kalmayı tercih etmiş ve insanlık tarihinin utanç sayfalarından biri çağdaş demokrasilerin beşiği Avrupa’nın tam ortasında yaşanmıştır.

Bizler faşizme, katliamlara, baskılara karşın ne olursa olsun barışı, kardeşliği, dayanışmayı savunuyor ve Nazi Kamplarından, Ruanda’dan, Hocalı’dan, Srebrenitsa’dan, Şengal’e  ve Filistin’e tüm katliamları lanetliyoruz.”

DENİZE KARANFİL BIRAKILDI

Düzenlenen anma töreni, Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, Konak Kent Konseyi üyeleri, S.S Balkan Türkleri Yardımlaşma Dayanışma ve İşletme Kooperatifi, Gültepe Makedonya Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği ve vatandaşların denize karanfil bırakmaları ile son buldu.

LEYLA BİLGİ

 

Bakmadan Geçme