İzmir'de 'Women In Games' rüzgarı esti!
“We are in Games” mottosuyla yola çıkan, oyun sektöründe kadınların varlığını güçlendirmeyi ve gençleri desteklemeyi hedefleyen...
“We are in Games” mottosuyla yola çıkan, oyun sektöründe kadınların varlığını güçlendirmeyi ve gençleri desteklemeyi hedefleyen Women in Games Türkiye’nin yürütücülüğünü yaptığı bu etkinlikte katılımcılar, sektörün deneyimli profesyonellerinden oyun geliştirmeye dair yeni bilgiler öğrenme ve deneyimleme fırsatı buldular. Yaratıcı endüstriler, inovasyon ve girişimcilik ekosisteminin kesişiminde sürdürülebilirliği, etki odaklılığı ve sosyal faydayı merkezine alan Originn Creative Hub’ın partnerliği ve ev sahipliğinde gerçekleşen etkinlik Women In Games Kurucusu ve Recontact Games kurucu ortağı, Simay Dinç ve Originn Creative Hub kurucu ortağı Esra Gönen’in açılış konuşmalarıyla başladı.
OYUN SEKTÖRÜNDE GİRİŞİMCİ OLMAK
KOSGEB İzmir Müdürü Levent Arslan’ın Avrupa İşletmeler Ağı ve KOSGEB’in girişimci desteklerini içeren keynote konuşması ile devam eden program Halkbank Kadın Girişimci Bölümü Müdürü Yasemin Dayı’nın girişimci destekleri başlığındaki konuşması ile devam etti.
Women In Games kurucusu ve Recontact Games kurucu ortağı, Simay Dinç’in ilham verici girişimcilik hikayesi ile devam etti. Oyun girişimcilik ekosisteminden Mobge Games kurucu ortağı Özgür Taşkın, Easy Clap Games kurucu ortağı Ece Seyrek ve Ela Game Studio kurucu ortağı Murat Alagöz gibi isimleri bir araya getiren “Oyun Sektöründe Girişimci Olmak” isimli panelde ise katılımcılar girişimcilere oyun girişimciliğe dair soru sorma ve yönlendirme alma fırsatı buldu.
KADINLARIN OYUN GELİŞTİRMEDE ROLÜ ELE ALINDI
İki bölümden oluşan etkinliğin öğleden sonraki bölümü ünlü sinir bilimci Sayın Dr. Kerem Dündarın “Oyun Psikolojisi’ne dair ilham verici sunumu ile devam etti. Oyun tasarımında oyuncu ve oyun arasındaki bağın, yaratıcılığın, algılama biçimlerinin bilimsel yüzünün aktarıldığı bu sunumda katılımcılar tasarım süreçlerini insan zihninin yapısına göre nasıl şekillendirebileceğine dair içgörüler edindi. Ayrıca, Dr. Kerem Dündar, ‘Hayret etmediğinize gayret edemezsiniz.’ diyerek oyun tasarımcılarının yaratıcılığını beslemek için merak duygusunun önemini vurguladı.
Oyun ekosisteminde yer alan kadın aktörlerden Marmara Üniversitesi Mxıncubation Koordinatörü Buket Calp’in moderatörlüğünü yaptığı, Masomo – Art Lead’i Burcu Ayaroğlu ve matchingham games QA Team Lead’i Senem Aksakal’ın konuk olduğu “Nereden Başlamalı, Eğer kaybolursanız Endişelenmeyin” isimli panelde ise konuklar oyun stüdyolarında kadınların oyun geliştirmelerinde nasıl katkılar sunduğu, ne yönde etkilediği kendi perspektiflerinden aktararak bu alanda çalışmak isteyen gençlere tavsiyelerde bulundular.
İNTERAKTİF YUVARLAK MASA TARTIŞMALARI
Oyun tasarım atölyesi ve yuvarlak masa tartışmaları ile interaktif şekilde devam eden programda katılımcılar kısıtlı sürede oyun geliştirmeyi deneyimledi ve mentörlüğünü oyun ekosisteminden Simay Dinç, Dr. Kerem Dündar, Canberk Ünsal, Ece Seyrek, Sinem Kaya, Eylül Derviş, Sevgin Eyüpoğlu & Gül Gökyüzü, ve Buket Çalp gibi isimlerin yaptığı yuvarlak masa tartışmalarında Tükenmişlik Sendromu, Indie Geliştiricinin Yolculuğu, Oyununuzu Nasıl Daha Çeşitli ve Kapsayıcı Hale Getirebilirsiniz? Oyun Yayıncılığı: Kendi Yayıncılığınızı mı Yapmalısınız Yoksa Yayıncı İle Anlaşmalı mısınız? Kim Olduğunu Göster, Yatırımcı Perspektifi, Yapay Zeka Oyun Endüstrisini Nasıl Temelden Değiştirebilir? konu başlıklarından diledikleri konu çerçevesinde problemleri tanımlayarak çözüm önerisi geliştirdiler.
‘’Cesaret et hayal et planlı ol, dayanışma içinde ol, istikrarlı ol, risk almaktan korkma, motivasyonunu kaybetme’’
Her çalışma grubundan günün sonunda alınan sloganlar ile oluşturulan manifesto ile tamamlanan etkinliğin devamının geleceğini aktaran Simay Dinç: ‘’Oyununun kültür oluşumundaki önemine dikkat çekerken, yenilikçi sanat eserleri üretebilme potansiyeline sahip yaratıcı endustrinin en değerli alanlarından biri olan Oyun sektöründe kariyer yapmak isteyen gençlere özgün olun ve disiplinlerarası çalışmaya açık olun‘’ diyerek Originn Creative Hub’ın Women In Games Türkiye’nin İzmir’deki Evi olduğunu duyurdu.
Şimdilerde İzmir ve Ege Bölgesi’nde oyun ekosisteminde topluluk yönetimi alanında rol almaya hazırlanan Originn Creative Hub’ın kurumiçi girişimi Originnovation’ın bu alanda yeni içerikler üretmeye devam ettiği aktarılarak Women In Games Türkiye iş birliğinin pekişeceğine dair sinyaller verildi.
CEMİL ZEYBEKER