İzmir’deki 842 okula ‘Manevi Danışman’ atandı
Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre ÇEDES projesi kapsamında “Çevreme Duyarlıyım Değerlerime Sahip Çıkıyorum” projesi adı altında İzmir’deki...
Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre ÇEDES projesi kapsamında “Çevreme Duyarlıyım Değerlerime Sahip Çıkıyorum” projesi adı altında İzmir’deki 842 okula “Manevi Danışman” atandı.
Küçükmenderes.com.tr internet sitesinden Utku Beycan’ın haberine göre ÇEDES projesinin amacı, il ve ilçe bazındaki yetkililere gönderilen evraklarda, “Öğrencilerimizin ‘millî, ahlaki, insani, manevi ve kültürel değerlerimizi benimseyen, koruyan ve geliştiren fertler olmalarına’ ayrıca çağın ve geleceğin becerileriyle donanmış, bu donanımı insanlık hayrına sarf edebilen, bilime sevdalı, kültüre meraklı ve duyarlı; millî, ahlaki, insani, manevi ve kültürel değerlerimizi kendi yaşantılarında inşa etmiş; akl-ı selim, kalb-i selim ve zevk-i selim sahibi, bedensel ve sosyal bakımdan dengeli bireyler olarak yetiştirilmesine katkı sağlamaktır” şeklinde anlatılıyor.
Projenin koordinasyonunu, Milli Eğitim Müdürlükleri, Gençlik Spor Müdürlükleri ve Müftülükler tarafından üstleniyor.
Proje kapsamındaki “sosyal faaliyetler” ise Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) bağlı kurumların yanı sıra Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından belirleniyor.
Söz konusu evraklar incelendiğinde projede en kritik görevlerin Diyanet İşleri Bakanlığı’na verildiği görülüyor. Evrakta yer alan “görev ve yükümlülükler” başlığının 14. maddesine bakıldığında, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı müdürlüklerin şenlik ve faaliyet organize etmede, ev sahibi Diyanet İşleri Başkanlığı’nı desteklediği ifade ediliyor.
İl ve ilçe Milli Eğitim Müdürlükleri’nin, okul müdürlüklerinin ve Gençlik ve Spor Bakanlığı görevlilerinin görevleri arasında Diyanet Gençlik Merkezleri’nin ev sahipliğinde, her yıl bahar döneminde gerçekleşecek kültür şenliklerinin koordinasyonunda diyanete “destek verme” görevleri bulunuyor.
Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün yükümlülüklerinin maddelerine bakıldığında ise Diyanet Gençlik Merkezleri’nde verilecek eğitimlerin içerikleri Milli Eğitim’e bağlı yetkili müdürlükle yalnızca “paylaşılıyor”. Planlamayı ise Diyanet İşleri Başkanlığı yapıyor.
Evrakta kullanılan dile bakılırsa Diyanet İşleri Başkanlığı’nın planlarını gerçekleştirmesinin önünde fazla bir kısıtlamanın olmadığı görülüyor.
Haber Merkezi