• Haberler
  • İzmir
  • İzmir'deki Balkan Medya Forumu’nda önemli kararlar alındı!

İzmir'deki Balkan Medya Forumu’nda önemli kararlar alındı!

Aysun Güler/ YENİ İZMİR- Bugün İzmir’de Balkan Medya Forumu düzenlendi. İzmir Büyükşehir Belediyesi Mübadele Korosu'nun Balkan...

Aysun Güler/ YENİ İZMİR- Bugün İzmir’de Balkan Medya Forumu düzenlendi. İzmir Büyükşehir Belediyesi Mübadele Korosu’nun Balkan yöresine ait şarkılarıyla başladı. Konser dinletisinin ardından konuşmalarını yapmak üzere katılımcılar birer birer kürsüye çıktı.

İzmir'de Balkan Medya Forumu düzenlendi. İzmir Büyükşehir Belediyesi Mübadele Korosu’nun Balkan yöresine ait şarkılarıyla başladı. Konser dinletisinin ardından konuşmalarını yapmak üzere katılımcılar birer birer kürsüye çıktı.#izmir #balkanmedyaforum #izmirbuyuksehirbelediyesi pic.twitter.com/v3r22XASWh

— Yeni İzmir (@GazeteYeniizmir) December 9, 2023

Açılışı yapmak için kürsüye çıkan Dr. Süleyman Basa, “TİMBİR olarak, medya alanındaki tek birliğiz. Amacımız Türk medyasını bir araya getirmek. Çünkü inanıyoruz ki medya birleşirse halklar da birleşir. 11 Balkan ülkesi ile birlikte, Türk Medya Balkan Birliği’nin kurulmasına karar verdik. Yaklaşık 3 farklı dilde haberlerin girildiği bir internet sitesi kuracağız ve Balkanlar’dan ve Türkiye’den haberler anlık olarak burada yer alacak. Balkan ülkelerinin yanı sıra forumumuza, Azerbaycan ve Almanya’yı da davet ettik. Bundan sonraki birlikleri bu iki ülke ile beraber yapmayı istiyoruz” dedi.

“TARİHİ BİR ANA EŞLİK EDİYORUZ”

İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü’nde Bilgi İşlem ve Dış İlişkiler Başkanı Fahrettin Kaya ise tarihi bir ana eşlik edildiğini söyleyerek şu şekilde devam etti: “Bugün burada çok güzel bir proje hazırlandı. Uluslararası katılımın olduğunu gördüğümüz için kıvanç duyduk. Burada oluşturacağımız birlik çalışması ile tarihi bir ana eşlik ediyoruz. Genel Müdürlük olarak her türlü desteği vereceğimizi ifade etmek istiyorum.”

“DÜNYADAKİ MEDYALARA GÖRE GERİDEYİZ”

Kaya’nın ardından kürsüye çıkan, İzmir Valisi Süleyman Elban,”Biz yapımız gereği yanıltan, hile yapan bir millet değiliz. Biz yaptığımız her şeyin doğru olduğunu ve doğru anlaşılacağını kabul ediyoruz.  Ancak işin böyle olmadığını özellikle son dönemdeki medyadaki baş döndürücü gelişmelerde gördük. Bugün baktığımızda dünyadaki medyalara göre iki adım gerideyiz. Onlar gibi örgütlenip süratli bir şekilde insanlara hızlıca doğru haberi ulaştırmamız lazım. Dezanfarmosyana fırsat vermemeliyiz. Bizim bunu yapmak gibi bir niyetimiz yok. Mizacımız buna uygun değil. Bunu için bugün güzel bir adım atıldı. İnşallah bu çalışmalar sayesinde kendimizi doğru bir şekilde anlatmış oluruz’’ şeklinde konuştu.

“KRİZİ BÜYÜTEN DEĞİL, ÇÖZEN MECRALAR OLMALI”

TİKA Başkan Yardımcısı Mahmut Çevik, “TİKA olarak Balkanlar’da çalışmalarımızı sürdürdük ve sürdürmeye devam ediyoruz. Balkanlarda çok kültürlülüğün sürekliliğinde medyanın rolü çok büyük. Çağımızda hızlı bir iletişim mevcut. Bu anlamda konvansiyonel medya önemli olsa da sosyal medyanın rolü büyümektedir. Doğru içerikler de oldukça önemli. Medyanın değerini hesap etme, her türlü bilgiyi paylaşma sorumluğu sadece habercilerin değil hepimizin sorumluluğundadır. Özellikle olağanüstü durumlarda haberler önemli bir yer tutmaktadır. Krizi büyüten değil, krizi çözen mecralar olmalı. Medya forumunun paydaşlarını tebrik ediyorum” açıklamasında bulunarak gerçekleşecek olan birliğin barışa sebep olmasını temenni etti.

“BALKAN-TÜRK MEDYASININ TEMELİ BURADA ATILACAK”

YTB (Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı)’den Abdülhadi Turus ise forumun yapıldığı İktisat Kongre Binasını kastederek, “Balkan forumunun böyle bir binada yapılması balkan ve Türk medyasının altyapısını oluşturacağına ve bu temelin burada atılacağına inanıyorum. Günümüzde gerçeklerin karşısında algı sanatı üstün durumda. Yüz yıl önce bu binada yapılan İktisat Kongresi ile nasıl bugüne gelindiyse Balkan Forumu’nun da güzel şeylere vesile olacağına inanıyorum” dedi.

“MEDYANIN GÜCÜNÜN FARKINDAYIZ”

Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu ise, “Yaşadığımız coğrafya çok değerli. Balkanlar, Anadolu ve Mezopotamya… Ben de bir balkan göçmeni olarak geçmişte çok büyük acılar yaşandığına tanıklık ettim. Bu acıların tekrardan yaşanmasını istemiyoruz. Medyanın gücünün farkındayız ve bilgilendirip düşünceleri şekillendirdiğini görüyoruz’’ şeklinde açıklamalarda bulundu.

“YANINIZDAYIZ”

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, “Balkanlar hem İzmir hem de Türkiye için önemli. Yıllarca beraber yaşayan toplulukların sonradan ayrı düşmesi mümkün değil. Burada yapılması planlanan işin ciddiye alındığını görüyoruz. Ciddi başlayan iş ciddi devam eder. Bu birliktelik için belki de geç kalındı ancak İzmir’in buna öncülük etmesi çok sevindirici. İzmir öncü kenttir. Bize düşen ne varsa yanınızda ve sizinle beraberiz” diyerek kurulacak olan Balkan- Türk Medya Birliği’ne destek olacaklarını ifade etti.

Bakmadan Geçme