İzmir'e deprem uyarısı

Deprem Uzmanı Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Çeşme açıklarında meydana gelen depremi değerlendirdi. İzmir'de deprem riskine dikkat çeken Sözbilir,...

İzmir'e deprem uyarısı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Deprem Uzmanı Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Çeşme açıklarında meydana gelen depremi değerlendirdi. İzmir’de deprem riskine dikkat çeken Sözbilir, gelecekte 7.3’e varan bir deprem olabileceği konusunda uyardı

İzmir’de 20 Ekim 2020’de gerçekleşen deprem hafızalarda henüz tazeyken, geçtiğimiz Cuma günü Çeşme’de meydana gelen 4.4 büyüklüğündeki deprem endişe yarattı. Çeşme depremini değerlendiren Deprem Uzmanı Prof. Dr. Hasan Sözbilir, “Bu bölgede Ege Denizi’nden karaya doğru hem Çeşme Yarımadası hem de Sakız Adası’na doğru uzanan faylar bulunmaktadır. Bu fayların uzunluklarına göre gelecekte üretebilecekleri en büyük depremler 6.5 ile 7.3 arasında değişmektedir” uyarısında bulundu.

DEPREM 7.3 BÜYÜKLÜĞÜNDE OLABİLİR

Çeşme açıklarında ve Sakız Adası’nın güney doğusunda Cuma günü meydana gelen depremin odak mekanizma çözümlerine göre, deniz altı fayından kaynaklandığına dikkat çeken Prof. Dr. Sözbilir, “Bu bölgede Ege Denizi’nden karaya doğru hem Çeşme Yarımadası hem de Sakız Adası’na doğru uzanan faylar bulunmaktadır. Bu fayların uzunluklarına göre gelecekte üretebilecekleri en büyük depremler 6.5 ile 7.3 arasında değişmektedir” diye konuştu.

“DİRENÇ ÖLÇÜMÜ YAPILMALI”

Prof. Dr. Sözbilir, Çeşme-Alaçatı başta olmak üzere Karaburun Yarımadası ve Urla ile Seferihisar çevresindeki yerleşimlerin yapı stoku açısından incelenmesi, yapıların olası yıkıcı depreme karşı dirençlerinin ölçülmesi ve Çeşme yarımadasında tsunami tehlikesi düzeyi konusunda çalışmaların yapılması gerektiğini kaydetti.

“DEPREM NORMAL BİR FAY ÜZERİNDE”

Cuma günü gerçekleşen depremle ilgili sosyal medya hesabından bir paylaşımda bulunan Prof. Dr. Naci Görür ise depremin normal bir fay üzerinde olduğunu belirtirken, Çeşme açıklarında çok sayıda normal ve doğrultu atımlı fay olduğuna dikkat çekti.

Bakmadan Geçme