• Haberler
  • İzmir
  • “İzmir'e ‘Hidrojen Vadisi’ kurulması için çalışıyoruz”

“İzmir'e ‘Hidrojen Vadisi’ kurulması için çalışıyoruz”

Ege Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Zorlu, hidrojenin enerji sektörünün geleceği...

Ege Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Zorlu, hidrojenin enerji sektörünün geleceği açısından önemli bir kaynak olduğunu  dile getirerek, “2021’de dünya genelinde 30 ülke hidrojen yol haritasını hazırlamış durumda. Türkiye de bu yılbaşında yol haritasını açıkladı. İş dünyası olarak önümüzdeki dönemde hidrojen üretimine yönelik yatırım teşviklerinin artırılmasını, Ar-Ge desteklerinin çeşitlendirilmesini bekliyoruz” dedi.

Toplantıda konuşan TEKSİS Hidrojen Genel Müdürü Hüseyin Devrim de Türkiye’nin ikinci “Hidrojen Vadisi” projesinin İzmir’de kurulması için çalışmaların başladığını belirterek, bu konuda iş birliği çağrısında bulundu.

ESİAD tarafından düzenlenen “Yenilenebilir Enerjide Hidrojen” konulu toplantı, ESİAD Sanayi ve Yatırım Ortamı Yuvarlak Masa Üyesi, TPI Composites Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Kıdemli Başkan Yardımcısı Gökhan Serdar’ın moderatörülüğünde gerçekleştirildi. TENMAK Türkiye Enerji Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu Enerji ve Teknoloji Politikaları Koordinatörü Dr. Celal Erbay, TEKSİS Hidrojen Genel Müdürü Hüseyin Devrim ve ASPİLSAN Enerji Ar-Ge Mühendisi Dr. Can Sındıraç’ın katıldığı toplantıda enerjide hidrojen kullanımının sanayiciye sunduğu fırsatlar ele alındı.

ENERJİ SEKTÖRÜNÜN GELECEĞİ 

ESİAD Başkanı Sibel Zorlu, enerjinin tüm ülkeler için stratejik bir konu haline geldiğini belirterek, şöyle konuştu: “Yenilenebilir enerji küresel ekonomi gündeminin en üst sıralarına yerleşmiş durumda. Hidrojen, enerji sektörünün geleceği için önemli bir kaynak olarak görülüyor. 2021 Şubat itibarıyla dünya genelinde 30 ülke hidrojen yol haritasını hazırladı. İklim nötr hedefine ulaşılmasında, yenilenebilir enerji kaynakları kullanılarak üretilen temiz yani yeşil hidrojenin önemli bir rol oynayacağı kabul ediliyor. Bu noktada ülkemizde de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından 2023 yılı başında ‘Türkiye Hidrojen Teknolojileri Stratejisi ve Yol Haritası’ hazırlanmış olmasını son derece önemli görüyoruz. Strateji ile ilk aşamada doğal gaza hidrojen ve sentetik metan karıştırılması ve hidrojen enerjisiyle sanayinin ihtiyacının karşılanmasının hedeflendiği anlaşılıyor. Türkiye’nin ve özellikle bölgemizin rüzgar ve güneş enerjisindeki yüksek potansiyeli düşünüldüğünde, ülkemizde de yeşil hidrojen teknolojileri geliştirilmesinin stratejik önemde olduğunu düşünüyoruz.”

“BAŞKENT OLABİLİRİZ”

TEKSİS Hidrojen Genel Müdürü Hüseyin Devrim ise hidrojenin enerji üretiminde kullanılmasının ve bu alanda geliştirilecek teknolojilerin Türkiye’yi enerji ihracatçısı olma noktasına getirebileceğini vurguladı. Türkiye’nin ikinci hidrojen vadisinin İzmir’de kurulması için çalışmaların başladığını belirten Devrim, şu ifadeleri kullandı:

“Sevgili Egeliler size bir sürpriz. İkinci hidrojen vadisi inşallah İzmir’de kurulacak. Bununla ilgili çalışmalar sürüyor. Hidrojen vadisi projesinde aslında iki başvuru yapılmıştı. Biri onaylandı. Şimdi sırada yenilenebilir enerjinin başkenti İzmir var. Bunu da hep birlikte başaracağız. Bu organizasyonu yaparken başta ESİAD olmak üzere sivil toplum örgütlerinin kapılarını çalacağız. İzmir, Avrupa Birliği’nin 2050 yılında sıfır karbon hedefini 2030 yılına çekmiş bir şehir. Bir uygulama şehri. Dolayısıyla kaynaklara erişim de biraz daha kolay. Zaten yenilenebilir enerji anlamında olağanüstü bir potansiyeli var. O yüzden bu projenin İzmir’de uygulanması için çaba harcıyoruz. Hidrojen vadileriyle ilgili bir sonraki başvuru Eylül ayında. 3 ayımız var. Hep birlikte çok yoğun bir şekilde çalışıp İzmir’e hidrojen vadisi kazandırabiliriz.”

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme