İzmir'in 3’üncü serbest bölgesinin bilgilendirme toplantısı düzenlendi
Demet Gürgen Ege Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi A.Ş. (ESBAŞ) girişimleriyle kurulan Batı Anadolu Serbest Bölge...
Demet Gürgen
Ege Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi A.Ş. (ESBAŞ) girişimleriyle kurulan Batı Anadolu Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi A.Ş. (BASBAŞ) iş birliğiyle düzenlenen toplantı, dernek merkezinde gerçekleştirildi. Yapılan toplantıya ESAİD Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Zorlu, BASBAŞ CEO ve Yönetim Kurulu Başkan Vekili Dr. Faruk Güler, Eski Bergama Ticaret Odası Başkanı Fikret Ülper ve iş insanları katılım sağladı.
Toplantı, ESAİD Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Zorlu’nun konuşması ile başladı. Zorlu, “Bölgemizin ekonomisinin gelişmesinde serbest bölgelerin aracı olarak görülmektedir. Özellikle ihracata yönelik üretmeye teşvik edilmesi, doğrudan yabancı yatırımcıların ülkemize gelmesi bakımından serbest bölgelerin katkıları vardır. Serbest bölgelerin en önemli getirisi ülkeye teknolojik gelişmelerinin daha hızlı ulaşması olduğunu söylemek mümkün” dedi.
Türkiye’de ilk defa Mersin ve Adana’da 1985 yılında kurulduğunu belirten Zorlu, “İzmir’in üçüncü bölge serbest bölgesi Bergama’da devreye giriyor. Ülkemizde ihracatın büyümesine yönelik bir politika izleniyor fakat durum bu iken dış ticaret açığı vermeye devam ediliyor. Geçtiğimiz yıl hem ithalat hem de ihracatta rekor kırıldı. Türkiye’de 2022 yılında dış ticaret açığı 110 milyon doları aştı. İthalatın ihracatı karşılaması % 69.9 oldu. 2023 mart ayı bir yıl önceki dış ticaret açığı 0,9 arttı. İthalat artışının üretimde ki hammaddenin ihtiyacından kaynaklanıyor. İhracatı arttırırken bir yandan üretimde ithalata bağımlılığı azaltmak ve yüksek katma değer ihracatının payını yükseltmek zorundayız. Bu yüzden doğrudan yabancı yatırımcının önemine dikkat çekmek gerek. Türkiye yabancı yatırımcı konusunda diğer ülkelerden geride kalıyor. Serbest bölge ile hem İzmir için hem de Türkiye için önemli ve yararlı olacaktır. Türkiye üzerinde yeniden güven tesis edilebilmesini, ülkemizin istikrarlı ve öngörülebilir bir ekonomiye kavuşmasını, bunun için öncelikle kurumsal ve düzenleyici ortamın güçlendirilmesini, öngörülebilirlik ve şeffaflığın sağlanmasını diliyorum.” ifadelerini kullandı.
BASBAŞ CEO ve Yönetim Kurulu Başkan Vekili Dr. Faruk Güler, “Bu bölgede ihracata atıldık, döviz getirdik ve çalışan isteklerimizi geri çevirmedik.Yabancı yatırımcıya verilen tüm haklar yerli yatırımcıya da verildi. Yalnızca yabancı yatırımcılar daha organize olduğu için daha aktif aktif bir şekilde ikna oluyorlar. ESBAŞ, 6 yıllık bir kuruluştur. Serbest bölge olarak memleketimize fayda sağlıyoruz ve sağlamaya devam edeceğiz” sözlerini kullandı. Güler, “Ticari hacmi arttırdık, 93 milyar dolar ihracat artışı gösterdik. Çok büyük projeler hariç, orta ölçekli ve küçük projelere uzun süreli ve maliyeti yüksek teşvikler verdik” ifadelerini kullandı.
Yerli yatırımcılara 665 bin dolar yabancı yarımcılara ise 1.9 milyar dolar yatırım yaptığını dile getiren Dr. Faruk Güler,” Diğer şirketlere oranla daha fazla ihracat yaptık. Bergama sınırını aşmadan arazi bulmak istedik ve içler içinde arazilerimizi değerlendirdik. Uzun süreli ve uğraş verici olsa da hedefimizi gerçekleştiriyoruz. İhracat açığını kapatmak için çabalıyoruz. Yatırımlarımız hızla devam ediyor. yavaş görünmesi olmadığı anlamına gelmez. 2010 dan beri % 75 ile 90 arası üretim yapıyoruz. Ticaret anlamında alım satım yapan şirketler serbest bölgenin avantajı kalmadığını söylüyor ancak ihracat ve ithalat yapan firmalara avantaj sağlamaktadır. Türkiye’de her alanda faaliyet göstermeye çalışıyoruz. Havacılık sektörüne de katkı sağlıyoruz. Devletimiz ile ikili ilişkiler kuruyoruz. Gaziemir’de havacılık lisesi kuruldu. Sektörün ihtiyacı olan teknik eleman yetişmesi adına katkı sağladık” diye konuştu.
Güler, ESBAŞ’ın bir hedefi var. hedefleri gerçekleşirmek 20-30 yıl alabilir ancak vazgeçmiyoruz diyerek konuşmasını sonlandırdı. Konuşmaların ardından Güler, soruları cevapladı. Toplandı kokteyl ile sonlandı.