İzmir’in gözde okulunda üzücü manzara!

Ahsen Demircioğlu /yeniizmir.com– Selma Yiğitalp Anadolu Lisesi’nin ana binası için alınan yıkım kararı sonrasında 400 öğrencinin...

Ahsen Demircioğlu /yeniizmir.com– Selma Yiğitalp Anadolu Lisesi’nin ana binası için alınan yıkım kararı sonrasında 400 öğrencinin de eğitimine devam ettiği Karataş Anadolu Lisesi şu anda bin öğrenciye hizmet vermekte. Sabah saat 08.00-20.00 saatleri arası eğitim verilen okulda temizlik görevlisi olmaması temizlik krizine neden oldu.

İzmir Valiliği’ne 1 kilometre mesafede ve 101 yıllık tarihi ile İzmir’in en köklü okullarından biri olan Karataş Anadolu Lisesinde sınıflar ve tuvaletler adeta mezbeleyi andıran görüntülerle içleri sızlattı.

Haber

 

Deprem nedeniyle yeniden yapılanma sürece giren okullardaki öğrenciler, başka okullara transfer edilerek ikili eğitime geçti. Mevcut öğrenci kapasitesinin aşılması eğitimin yanı sıra temizlik ve hijyen konusunda da sıkıntılara neden oldu.

İkili eğitim sebebiyle sınıfların temizlik süresi oldukça kısa sürüyor. Temizlik personelinin yetersizliği sınıfların temizlenmesi noktasında da yetersiz kalıyor.

Haber

TEMİZLİK PERSONELİ YETERSİZ

İkili eğitime geçen okullarda personel ve temizlik konularının önemli sorun haline geldiğini belirten Eğitim-Sen 1 No’lu Şube Başkanı Necip Vardal, depreme dayanıksız olduğundan boşaltılan okul binası sayısı her yıl giderek arttığını bildirdi. Boşaltılan okul sayısı kadar yeni okul yapılamadığından sorunların giderek fazlalaştığına dikkat çeken Vardal, “Başka okulların eşleştirilmesiyle ikili eğitime geçilen okullarda sabahçı öğrencinin çıkacağı ve öğlenci öğrencinin gireceği saatler arası çok kısıtlı bir süre olduğundan tüm okulda temizlik için 15 dakikalık bir zaman kalıyor. Doğal olarak okulun temizliği yapılamıyor. Okullardaki temizlik personelinin yetersizliği bu konuda ciddi sorunlara neden oluyor. Bu da eğitim-öğretim gören öğrenci ve öğretmenlerin temizlikten kaynaklı sağlık riskiyle karşı karşıya bırakıyor” görüşünü aktardı.

Haber

Yenilenme ve güçlendirme sürecine giren okulların ivedilikle tamamlanması gerektiğine vurgu yapan Vardal, şöyle devam etti:

“Mevcut inşaatların çok hızlı bir şekilde tamamlanması gerek. İnşaatların tamamlanabilmesi için Bakanlığın gerekli ve yeterli ödeneği ayırması gerekir. Ayrıca temizlik elemanı konusunda da Millî Eğitim Bakanlığı’nın yeterli personeli sağlaması gerek. Önümüz kış, mevsimin özelliklerini de dikkate almak çok önemli. Kapalı mekanların temizliği, ciddi bir mesele. Gerekli önlemler alınmazsa ciddi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya gelebiliriz” diye ifade etti.

VARDAL’DAN VALİLİĞE ÇAĞRI

Okullardaki tadilat sürecinin uzun sürmesi konusuna değinen Vardal şunları dile getirdi:

“Buna neden olan birçok faktör var. İlki, yeteri kadar ödeneğin ayrılmaması, bir diğeri yükselen inşaat maliyetleri. Ayrıca imar planında çeşitli sorunlarla karşılaşma ihtimali. Bu sorunlar süreci yavaşlatıyor olabilir. Ancak, MEB’in bu sorunlara karşı önlem alması gerekir. Bazı okullarda öğrenci sayıları gittikçe artarken bazı okulların ise öğrenci sayıları azalıyor. Sınıflardaki öğrenci sayıları gerekenin çok üzerine çıkıyor. Bu noktada öğretmenler de norm kadro mağduriyeti yaşıyor. Hijyen konusunda da bu şekilde olumsuz durumlar karşımıza çıkıyor. Bu durum eğitim ve öğretimi olumsuz etkiliyor. İzmir Valiliği’nin ve İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün bu konularda acil önlem alması gerekiyor. Valilik geçen sene verileri açıklamıştı. Buradan çağrıda bulunalım; bu senenin verileri de açıklansın. Farkı görüp sağlıklı tespitler yapalım.”

 

Bakmadan Geçme