İlk Milli Park Kemalpaşa’ya

İzmir'in ilk Milli Parkı Kemalpaşa Nif Dağı'nda kurulacak. Taslağı oluşturulan proje Cumhurbaşkanı'nın onayının ardından hayata geçirilecek.

İlk Milli Park Kemalpaşa’ya
TAKİP ET Google News ile Takip Et

ÖZLEM KARA/YENİ İZMİR   İzmir Kemalpaşa’daki Nif Dağı’nda,  yapılması planlanan ve İzmir’in ilk ve tek olma özelliğini taşıyacak Milli Park projesi için taslak oluşturuluyor. Yaklaşık bin beş yüz metre yükseklikte, zirvede yapılacağı belirtilen Milli Park projesinin kaç hektar yeri kapsayacağı ve projenin ne zaman sona ereceği, Manisa Milli Parklardan Sorumlu Bölge Müdürlüğü’nün taslak üzerindeki çalışmalarının sonlanması sonunda belli olacak. Proje taslağının tamamlanmasının ardından, proje Cumhurbaşkanlığının onayına sunulacak.

ÖNÜNDE ENGEL YOK

Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı, Nif Dağı’nda yapılması planlanan Milli Park projesine yönelik “Nif Dağı, Yunanca da Olimpos Dağı olarak geçer. Buraların en eski yerleşim alanlarıdır. Marmara Üniversitesi’nin Kemalpaşa’da yaptığı kazılarda bu bölgeye ait kiliseler ve yerleşim alanları ortaya çıkıyor. Nif Dağı doğası, suyu ve derinliği ile Milli Park olma özeliği taşıyan yerlerden bir tanesi. Milli Park olması için önünde bir engel yok. Buranın Milli Park olması için ben de çok büyük destek veriyorum, belediye olarak elimizden gelen çabayı göstereceğiz. İnşallah hükümetimiz ve Orman Bakanlığımız bu projeye duyarlı olur. Kaymakam bey de bu konuya destek veriyor” dedi.

İZMİR’DE İLK

İzmir’de Milli Park alanı olmadığını da hatırlatan Başkan Karakayalı, “Burası çok tarihi bir yer, doğası ve dağları görülmeye değer. Zaten Cumhuriyet öncesi ismini de oradan almış. Burası cumhuriyet öncesinde Nif Kasabası olarak geçer. Nif Rumca’da gelin anlamını taşıyor. Neden Nif diyorlar, önceden kiraz ağaçları dağların eteklerindeymiş. Nif gelin anlamına geliyor, kirazlar beyaz açtığında duvak gibi oluyor ismini oradan alıyor” ifadelerini kullandı

DOĞAYA ZARAR VERİLMEYECEK

Nif Dağı Milli Park Projesi sivil inisiyatif ayağında olan Ramazan Solmaz, proje alanının rakımdan bin beş yüz metre yukarıda yapılacağını, proje kapsamında yapılacak tesislerin Milli Park Genel Müdürlüğü tarafından yapılacağını söyledi. İzmir’in deprem bölgesi olduğunu ve olası bir depremde, depremzedelerin park içerisinde olan bungulo evlere yerleştirilebileceğini ifade etti. Solmaz, Milli Park’ın yapım aşamasında her şeyi enine boyuna düşüneceklerini, doğaya asla zarar verilmeyeceğini, dünyada sadece Nif Dağı’nda bulunan Nifensiz ve Zeybeki gibi endemik bitki ve hayvanların koruma altına alınacağını dile getirdi. Solmaz, “Bu bitki ve hayvanlar şu an korumasız. İsteyen çıkar, istediği bitkiyi koparır veya ezer gider. Biz bu nedenle hem sosyal bir alan oluşturmak istiyoruz, hem de biz bu dağı korumak istiyoruz. Buraya bir Milli Park yapıldığında, bu dağın korunması daha hassas olacak. Biz Kemalpaşalılara Nif Dağı’nı tanımasını sağlayacağız. Buradan dağın zirvesine çıkan kişiler Sipil Dağı ve onun çevresini görecek, İzmir’i, Torbalı’yı görecek” dedi.

CUMHURBAŞKANI ONAYINA SUNULACAK

Milli Park Projesi için Kemalpaşa Kaymakamı Musa Sarı’nın bir toplantı gerçekleştirdiğini belirten Kemalpaşa Belediyesi İmar Müdürlüğü plan projelerden sorumlu Sevilay Güzel, projenin çıkış hikayesini şu şekilde anlattı: “Rahim Sağ, Ramazan Solmaz ve Reha Korkmaz Kemalpaşa Kaymakamlığı’na projeyi iletti. Daha sonra Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı ve Başkan Yardımcısı Arzu Küllahcıoğlu Altıntoz’un Milli Park projesine sıcak baktılar. Projenin ortaya çıkışı bu şekilde başladı.”

Güzel, daha sonra İzmir Milli Parklardan Sorumlu Müdürlük ve Manisa Milli Park Bölge Müdürlüğündeki sorumlularından görüşler alındığını aktardı. İkinci toplantıda harita üzerinde bir taslak oluşturulduğunu söyleyen Güzel, oluşturulan taslak üzerinde, Milli Parklar Genel Müdürlüğünün hala çalışma yaptığını söyledi. Projenin hala devam ettiğini söyleyen Güzel taslağın tamamlanmasının ardından, Cumhurbaşkanlığı onayına sunulacağını aktardı.

Haber

Ramazan Solmaz, Sevilay Güzel ve Rahim Sağ 

Bakmadan Geçme