• Haberler
  • İzmir
  • İzmir’in utancı vatandaşın bitmeyen çilesi: Basmane Çukuru…

İzmir’in utancı vatandaşın bitmeyen çilesi: Basmane Çukuru…

İzmir’de Kültürpark‘ın karşısında ve kentin en işlek bölgesinde 27 yıldır süren ve kronik birsorun haline gelen...

İzmir’de Kültürpark‘ın karşısında ve kentin en işlek bölgesinde 27 yıldır süren ve kronik birsorun haline gelen ‘Basmane Çukuru, davaları nedeniyle bir türlü çözüme kavuşturulamıyor.

YILLAR SONRA DOLDURULDU

Yüzde 30 hissesi İzmir Büyükşehir Belediyesi, yüzde 70 hissesi de Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nda (TMSF) olan 20 bin metrekarelik alanın temel kazıklarının zaman içerisinde yıprandığı, olası bir toprak kaymasına karşı çevresindeki yolun ve binaların zarar görmemesi için geçtiğimiz aylarda İzmir Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı ile TMSF’nin ortak çalışmalarıyla kapatılan alan atıl şekilde durmaya devam ediyor.

CEMİL TUGAY’DAN TAKAS TEKLİFİ

İzmir’i yöneten pek çok belediye başkanının çözümü için girişimlerde bulunduğu Basmane Çukuru için son olarak mevcut İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay da adım attı. Başkan Cemil Tugay’ın Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na takas teklifiyle gittiği iddia edildi. Başkan Tugay’ın, TMSF’ye İzmir depreminde yıkılan hizmet binasının yapılması karşılığında ‘Basmane Çukuru’nda bulunan belediyeye ait %30’luk payı varmeyi teklif ettiği öğrenildi.

Konunun pek çok kez Ankara’ya kadar taşındığı ancak başta CHP cephesi olmak üzere İzmir siyasetinin bir türlü çözüm bulamadığı ‘Basmane Çukuru’ ise bölge esnafını ve vatandaşı çileden çıkardı.

Haber

“BASMANE ÇUKURU İZMİR’iN UTANCI BURADAN KALDIRILSIN”

Araziyi ve etrafını saran duvarları ‘utanç duvarı’ olarak nitelendiren 64 yaşındaki Harun Üzümcü, “Ben buranın eski esnafıyım, 39 yıldır buradayım. 27 yıl önce buraya bir temel atıldı ve atıldığı gibi yerinde duruyor. Etrafını saran duvarları, hanımızın, iş yerlerimizin önüne örüldü. Bütün pisliğini, bütün mikrobunu biz çekiyoruz. Yıllardır bu soruna bir çözüm bulunulamadı. Lütfen şu utanç duvarını, şu İzmir’in utancını buradan kaldırsınlar” dedi.

“YILLARDIR BİTMEDİ ÇİLEMİZ”

Bölgede ikamet eden 40 yaşındaki Semra Özalp ise, “Burası İzmir’in tam göbeğinde olan bir yer burası ve artık bir çözüme ulaşması gerekiyor mu? Yıllardır atıl vaziyette duruyor. Yazık… Çok leş bir görüntüsü var. Su varken ayrı bir pislik, şimdi doldurdular. Tozu, toprağı doğruca evlerimize geliyor. Yıllardır bitmedi çilemiz” ifadelerini kullandı.

“BASMANE HERGÜN DAHA KÖTÜYE GİDİYOR”

Arazinin karşısında dönerci dikkanı bulunan Rafet Hisarcı ise, “Seçimden önce çukurun içim doldurulunca nihayet bu sefer sonuçlandı demiştik ancak doldurulduğu gibi kaldı. Bu seferde tozu, toprağı doğruca dükkanımıza geliyor. Basmane her geçen gün daha kötüye gidiyor. Görüntü kirliliğinin yanı sıra inşaatıyla, şantiyesiyle bir kent merkezine yakışmayan bir yer halini aldı. Yetkililerin artık bu duruma kesin çözümler bulması gerekiyor” dedi.

BATUHAN VURUŞKANLAR

Bakmadan Geçme