• Haberler
  • Genel
  • “Emsal” isteyen depremzedelere seslendi: “Bugünün Katillerini Besliyorsunuz”

“Emsal” isteyen depremzedelere seslendi: “Bugünün Katillerini Besliyorsunuz”

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu'nun emsal kararı hakkında yaptığı basın açıklamasına İzmirli depremzedeler tepki gösterdi. Aykut Akdemir, 'Bugünün katillerini besliyorsunuz' dedi.

“Emsal” isteyen depremzedelere seslendi: “Bugünün Katillerini Besliyorsunuz”
TAKİP ET Google News ile Takip Et

30 Ekim 2020 tarihinde meydana gelen İzmir deprem sonrası İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Bayraklı Belediye meclisleri, depremzede vatandaşların konut mağduriyetini gidermek için emsal artış kararı aldı. Daha sonra bu karar TMMOB tarafından mahkemeye taşındı. Geçtiğimiz günlerde ise mahkeme emsal artışı hakkında yürütmeyi durdurma kararı verdi. TMMOB İKK Dönem Sekreteri Aykut Akdemir, emsal artışı ile İzmir’e ihanet edildiğini söyledi. Salonda bulunan İzmirli depremzedeler, açıklamaya tepki göstererek, “Kent suçu işleniyorsa bize işleniyor. Siz bize karşı samimi değilsiniz. Söylemleriniz ile eylemleriniz ters. Oda ile idare arasında sıkıştık” ifadelerini kullandı. Aykut Akdemir ise, “Bugünün katillerini besliyorsunuz. Emsal artışına ‘Evet!’ diyenler yarının katilleri olacak” diye konuştu.

Haber

‘SUÇ İŞLİYORLAR’

Bu kararın altına imza atan belediye başkanları ve meclis üyeleri herhangi bir bilimsel çalışmaya dayanmadan yaşanması muhtemel afetleri, felakete dönüştürecek bir suç işlediklerini dile getiren Aykut Akdemir, “Bu kararın altında imzası bulunanların, İzmir’de trafik sorunu olduğundan, koku sorunu olduğundan, altyapının yetmediğinden bahsetmeye ve doğabilecek bir zarar halinde doğal afeti gerekçe göstermeye hakkı yoktur, çünkü bizzat sorumludurlar” dedi.

Akdemir kararın mali koşullara dayalı, kent bütününü ve kentin uzun vadeli çıkarlarını gözetmeden yapıldığını bölgede yeni konut inşa etmeye dayalı yaklaşımın, bilimsellikle, kamucu yaklaşımla uzaktan yakından ilişkisinin olmadığını söyledi. İzmir’in yoğun trafik problemine ilave olarak küresel iklim değişimine bağlı su ve enerji gibi problemlerini de yakın gelecekte yaşayacak illerin başında olduğunun altını çizen Akdemir, “Deprem bölgesindeki mülkiyet sahiplerini ve kenti ana aktörün müteahhit olduğu piyasa koşullarına teslim eden belediye başkanları ve meclis üyelerinin almış oldukları karar, açıkça bir kent suçudur. Bu karar açık şekilde piyasacı bir yaklaşımdır ve iktidar partisinin 20 yıldır kentsel alanda uyguladığı politikalarından hiçbir farkı bulunmamaktadır” diye konuştu.

‘BİLİMLE İNATLAŞMA’

Akdemir, 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerin kentlerde oluşturduğu yıkıma dikkat çekerek, “Tam da bu nedenlerle işlenen suçun karşısında sessiz kalmamız, suça ortak olmak anlamına gelecektir. Toplumcu ve kamucu çözümler yaratmak yerine, TMMOB’u İzmirlilerin vicdanına havale ettiklerini söyleyenleri, vatandaşları otobüslerle meslek odalarının önüne taşıyıp hedef gösterenleri, meslek odalarını gizli ittifakın parçası olmakla suçlayanları, bilim gerektiğinde taviz verir diyenleri, eline A4 kağıt alıp plan çizmeye kalkanları gayet iyi tanıyoruz. Unutulmasın ki TMMOB, toplumun ortak yararını içermeyen, günü kurtarmaya dönük, aklı ve bilimi hiçe sayan uygulamaları her türlü baskıya rağmen geçmişte kabul etmemiştir, bugün de etmeyecektir.6 Şubat’ta olan depremlerin kentlerimizde yarattığı can kayıpları ve yıkımlar, bilimle inatlaşıldığında ne kadar acı felaketlerle sonuçlanacağını bizlere bir kez daha göstermiştir” ifadelerini kullandı.

Haber: Sıla ARABACIOĞLU

Fotoğraflar: Batuhan VURUŞKANLAR 

 

Bakmadan Geçme