İzmirli gazeteciler: Savaş haberi yazmak istemiyoruz!

Yeni İzmir Gazetesi’nden Semi Tektaş’ın haberine göre, 7 Ekim'de Hamas'ın İsrail'e saldırmasıyla başlayan İsrail-Filistin savaşında 17...

İzmirli gazeteciler: Savaş haberi yazmak istemiyoruz!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yeni İzmir Gazetesi’nden Semi Tektaş’ın haberine göre, 7 Ekim’de Hamas’ın İsrail’e saldırmasıyla başlayan İsrail-Filistin savaşında 17 gazeteci hayatını kaybetti. İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) ve Türkiye Gazeteciler Sendikası İzmir Şubesi basın açıklaması yaparak gazeteciler için uluslararası çağrıda bulundu. Gazeteciler ‘savaş muhabirliği yapmak’ istemiyoruz çağrısında bulundu.

SAVAŞA HAYIR

İGC Başkanı Dilek Gappi yaptığı açıklamada 17 gazetecinin hayatını kaybettiğini belitti. Gappi, “İzmir halkı kamuoyuna açık çağrımızdır. Bizler basın emekçileri olarak İsrail’in Filistin halkına uyguladığı acımasız katliamı nefretle kınıyoruz. Kadın çocuk demeden hasta yaşlı demeden bir milleti yok etme girişimleri hiçbir şekilde gerekçelendirilemez. 7 Ekim’den bu yana Orta Doğu yine kan gölü ve insanlık onuru yok sayılmakta. Dünyayı, masum insanları piyon haline getiren her küresele oyununuz batsın. Bu yüzyılda kana kan anlayışıyla hareket eden İsrail’i ve bu katliamı destekleyenleri dünya tarihi kanlı harflerle yazacaktır. Sadece Gazze’de yaşananlar değil, bölgede görev yapan meslektaşlarımız da hayatlarını kaybetmektedir. Halkı bilgilendirme görevini yapan gazetecilere yönelik katliamlar akıl almaz boyutlardadır. Bugüne kadar Filistin’de yaşanan gerçekleri görünür kılan en az 17 meslektaşımız katledilmiştir. Filistin’de yaşayan ve evinden alınarak öldürülen gazeteciler bulunmaktadır. Öldürülen gazeteci meslektaşlarımızın 13’ü Filistinli, 3’ü İsrailli, 1’de Lübnan’ı, 3 gazeteci de kayıptır. Gazeteciler olarak bizler artık savaş haberleri yazmak istemiyoruz. Öldürülen masum insanların sayılarını vermek aç susuz evsiz yarınsız kalan bir halkın çaresizliğini görüntülemek istemiyoruz. İsrail’in Gazze’de yaptığı insanlık dışı vahşete bugün son verilmeli ve uluslararası kuruluşlar başta olmak üzere tüm ülkeler bölgede barış için harekete geçmelidir. Savaşın sensi olmayacağız. Bizler hayata haberleriyle katkı sunan gazetecileriz, fikir işçileriyiz, ülkemizin ve bulunduğumuz coğrafyanın daha müreffeh ve barışçıl olması düsturuyla mesleğini yapanlarız ve barış gazeteciliğinden vazgeçmeyeceğiz. Tarafı ve kimliği ne olursa olsun insan ölümünü ve canlı katliamını kabul etmiyoruz. Biz İzmirli gazeteciler olarak artık savaş haberleri yazmak istemiyoruz. Bu nedenle uluslararası kamuoyunu ve tüm meslektaşlarımızı savaşa karşı durmaya savaşa hayır demeye çağırıyoruz” dedi.

ULUSLARARASI ÇAĞRI

Türkiye Gazeteciler Sendikası İzmir Şubesi Başkanı Nil Kahramanoğlu ise yaptığı konuşmada uluslararası çağrıda bulunarak, “Yaşanılan bu süreçte neredeyse tek motivasyonu mesleğini yapmak, halka bilgi vermek olan gazeteciler, her şeye rağmen tüm kötü koşullara rağmen savaş bölgesindeki insan hakları ihlallerinin insani durumu, siyasi gelişmeleri ve barış çabalarını dünyaya duyuruyor. Gazze’de son günlerde yaşananlar basın özgürlüğünün ne kadar önemli olduğunu bir kere daha gösterdi. Bugün İsrail evrensel insan haklarına en ağır şekilde ihlal ediyor. Savaş suçu işleyen işgalci İsrail hükümetinin çocuk sivil demeden katliam yapmasını en sert şekilde kınıyoruz. Bundan dolayı taleplerimizi burada açıklamaya geldik. Bizler sadece işimizi yapmak istiyoruz, inanın habere giderken haber olmak bir gazetecinin en son isteyeceği şeydir. Taleplerimiz net. Bölgedeki gelişmeleri takip eden gazeteciler için gerekli önlemler alınmalı, uluslararası hukuka uyulmalı. Gazetecilerin gazetecilik haklarına saygı duyulmalıdır. Biz İzmirli gazeteciler savaş haberleri yapmak istemiyoruz” diye konuştu.

Haber Merkezi

Özel Haber

Bakmadan Geçme